NIEUWS

Vijf muzieknieuwtjes uit de entertainmentwereld nr.2

HiFi.nl komt met een nieuwe rubriek. Elke week publiceren we een overzicht met de opvallendste nieuwsberichten uit de wereld van entertainment, en dan uiteraard gericht op muziek. Met deze week onder meer Harry Styles op de eerste plek in de Vinyl 33, een onderzoek naar datavrije muziek van T-Mobile en een nieuwe technologie voor het verifiëren van tickets.

Buma Music in Motion breekt bezoekersrecord

Buma Music in Motion brak met 500 bezoekers een record. Heel veel mediacomponisten, producenten en creatieven kwamen op de conferentie bijeen.

Buma Music in Motion richt zich op innovatief gebruik van muziek in film, games, televisie en commercials. Er werd aandacht besteed aan onder meer de muziek uit de BBC-serie Peaky Blinders (bij ons te zien op Netflix) en de Oscargenomineerde film Lion, de muziek van filmtrailers als Mad Max: Fury Road, het belang van muziek bij het spelen van een videogame en het gebruik van de global music manager van Adidas in de media.

Onder anderen Dickon Hinchliffe (Tindersticks, Peaky Blinders, US), François Pachet (SONY CSL Research Lab Paris, FR), Andre Ettema (The Solos, NL), Twan van Steenhoven (The Opposites, NL), Daniel Cross (adidas, SP), Daniel Kuypers (EnergyBBDO, US) en Hauschka (Lion, DE) behoorden tot de gastsprekers. Bezoekers kregen door middel van one-on-one sessies ook de mogelijkheid om met hen in gesprek te gaan.

Harry Styles op eerste plek in Vinyl 33

Harry Styles debuteerde deze week op de eerste plaats in de Vinyl 33, gevolgd door Ed Sheeran en Gorillaz op plek twee en drie.

Het debuut van One Direction-lid Harry Styles is daarmee de hoogste nieuwe binnenkomer. Andere nieuwe binnenkomers waren Amy Winehouse met Frank (14), The XX met XX (19), Paul Wellers A Kind Of Revolution (28) en New Cool Collective Big Band Feat. Thierno Koite (32). Vinyl 33 is een initiatief van Record Store Day Nederland en wordt samengesteld door onderzoeksbureau Gfk Nederland, om zo een goed beeld te geven van alle albums die in Nederland verkocht worden op vinyl.

De lijst wordt samengesteld aan de hand van de verkoopgegevens van ruim 75 procent van de platenzaken die zijn aangesloten bij Record Store Day. De lijst komt ook elke week voorbij in het radioprogramma Vinyl Friday van Wouer van der Goes. Het programma is iedere vrijdag tussen 18.00 en 20.00 uur te beluisteren op NPO Radio 2.

ACM onderzoekt datavrij muziek T-Mobile

Bij T-Mobile kunnen klanten muziek streamen zonder dat dit ten koste gaat van de data, maar ACM stelt opnieuw een onderzoek in.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil namelijk weten of dit niet in strijd is met de regels voor netneutraliteit. Een woordvoerster van de instantie bevestigde aan Telecompaper dat er begonnen is met een nieuw onderzoek omtrent de datavrije muziek van T-Mobile. Daarbij wordt de Europese wetgeving als uitgangspunt genomen en niet de Nederlandse.

ACM stelde namelijk al eerder een onderzoek naar T-Mobile in. Vorige maand oordeelde de rechtbank dat de ACM de datavrije muziek van T-Mobile niet kan verbieden op grond van de Nederlandse netneutraliteit. Dit zou schadelijk zou zijn voor de concurrentie met andere diensten op internet, maar volgens de rechter mag het als er aan de juiste voorwaarden wordt voldaan.

Seatwave komt met Verified Tickets

Seatwave introduceert een nieuwe verificatietechnologie voor barcodes. Daarmee kan de authenticiteit van een ticket bij online aankoop gegarandeerd worden.

De nieuwe technologie geldt alleen voor kaarten die zijn gekocht via Ticketmaster en worden doorverkocht op Seatwave. De verkoper kan de barcode van zijn tickets invoeren en Seatwave controleert vervolgens alle gegevens, zoals de stoelnummers en de oorspronkelijke aankoopprijs. De informatie is vervolgens zichtbaar voor potentiële kopers, zonder dat daarbij de privé-gegevens getoond worden. De juiste tickets worden daarna geverifieerd als 100% authentiek en krijgen het ‘Verified Ticket’ logo.

Na de verkoop wordt de originele barcode ongeldig gemaakt en wordt er automatisch een nieuwe barcode aangemaakt voor de nieuwe eigenaar. Volgens Ticketmaster zijn zij momenteel de enigen die over deze technologie beschikken. Seatwave werd in 2014 door Ticketmaster overgenomen. Eerder belandde Seatwave nog in heet water, na beschuldigingen dat er non-authentieke kaarten van Live Nation-evenementen werden doorverkocht.

Drake grote winnaar bij Billboard Awards

We sluiten het overzicht af met een muzieknieuwtje; rapper Drake was deze week de grote winnaar bij de Billboard Awards.

Drake werd in totaal genomineerd voor 22 prijzen. Uiteindelijk werden dertien van die nominaties daadwerkelijk verzilverd. Hij won onder meer de prijs voor Top Artist. Drake heeft nu het record van Adele verbroken. In 2012 wist de Britse zangeres twaalf Billboard Music Awards in de wacht te slepen, maar Drake won er dit jaar dus eentje meer.

Beyoncé en Twenty One Pilots moesten met elk vijf prijzen de tweede plek delen. The Chainsmokers was - net als Drake - 22 keer genomineerd, maar wist uiteindelijk slechts vier awards te winnen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door onze mediapartner, Entertainment Business.

EDITORS' CHOICE