NIEUWS

Vijf muzieknieuwtjes uit de entertainmentwereld nr.5

HiFi.nl komt met een nieuwe rubriek. Elke week publiceren we een overzicht met de opvallendste nieuwsberichten uit de wereld van entertainment, en dan uiteraard gericht op muziek. Met deze week onder meer Taylor Swift weer te beluisteren bij Spotify, Roger Waters op nummer een in de vinyl 33 en het effect van One Love Manchester op de hitlijsten.

Taylor Swift weer te vinden op Spotify

Alle albums van Taylor Swift zijn weer te vinden bij sw streamingdiensten. Haar muziek is onder meer opnieuw te beluisteren bij Spotify.

De zangeres haalde eerder al haar muziek van streamingdiensten af, omdat ze het niet eens was met de hoogte van de royalty-uitkeringen. Volgens een boodschap op haar Instagram heeft ze van haar album 1989 nu wereldwijd 10 miljoen exemplaren verkocht en om dat te vieren besloot ze vrede te sluiten met de streamingdiensten. Haar gehele catalogus wordt inmiddels weer online aangeboden.

Drie jaar geleden kreeg Swift ruzie met Spotify omdat daar al haar muziek voor elke abonnee, betalend of niet, beschikbaar was. In 2015 sloot ze daarom een exclusief contract met Apple Music, dat geen gratis abonnement heeft. Dat Spotify sinds kort bepaalde albums tijdelijk exclusief aanbiedt aan betalende leden, kan mogelijk de reden zijn dat Swift besloot haar muziek weer beschikbaar te stellen.

Roger Waters op nummer een in Vinyl 33

Het album Is This The Life We Really Want? Van Roger Waters staat op de eerste plaats in de Vinyl 33. Het album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band van The Beatles zakt naar plek twee.

Het album van Waters kwam nieuw binnen in de top tien, net als ook de nieuwe platen van Live, Alt-J, U2 en Dan Auerbach. Live bezet met The Distance To Here en Secret Samadhi de derde en vierde plaats, op de voet gevolgd door Relaxer van Alt-J. The Joshua tree 30th anniversary edition van U2 debuteerd op plaats zes en Dan Auerbachs Waiting On A Song staat op de tiende positie. Vinyl 33 is een initiatief van Record Store Day Nederland en wordt samengesteld door onderzoeksbureau Gfk Nederland, om zo een goed beeld te geven van alle albums die in Nederland verkocht worden op vinyl.

De lijst wordt samengesteld aan de hand van de verkoopgegevens van ruim 75 procent van de platenzaken die zijn aangesloten bij Record Store Day. De lijst komt ook elke week voorbij in het radioprogramma Vinyl Friday van Wouer van der Goes. Het programma is iedere vrijdag tussen 18.00 en 20.00 uur te beluisteren op NPO Radio 2.

Lees ook onze recensie van Is This The Life We Really Want? op vinyl.

Omzet muziekstreaming gaat flink stijgen

De omzet van muziekstreamingdiensten zal tot en met 2021 jaarlijks met 20,7 procent toenemen. Dat staat te lezen in een rapport van PwC.

Met name bedrijfsmodellen die gebaseerd zijn op een direct-tot-consumentstrategie blijven volgens het rapport snel groeien. Deze bedrijfsmodellen worden volgens PwC gekenmerkt door slimme technologie, gebruiksvriendelijkheid en ruime keuzemogelijkheden. "Het zijn vooral deze Spotify-achtige diensten die de groei in de entertainment- en mediasector aanjagen", stelt het onderzoeksbureau.

Naast de sterke groei van muziekdiensten stijgt ook de omzet uit filmstreaming de komende vijf jaar naar verwachting met 11,6% per jaar. De totale bestedingen binnen de wereldwijde markt op het gebied van entertainment en media groeien de komende vijf jaar met gemiddeld 4,2% per jaar. In dit tempo komen de totale bestedingen in 2021 uit op 2,2 biljoen dollar.

Pinkpop en Manchester zichtbaar in hitlijsten

Onlangs vonden Pinkpop en One Love Manchester plaats. Het festival en het concert lieten deze week dan ook hun sporen na in de hitlijsten.

Pinkpop-acts als Kensington, Chef’ Special en Justin Bieber zagen hun albums stijgen in de GfK Dutch Album Top 100. Ook het album A Head Full Of Dreams van het in Manchester optredende Coldplay klom omhoog. Op de nieuwe albums van de Pinkpop-acts Imagine Dragons (titel: Evolve), Oh Wonder (Ultralife), Declan McKenna (What Do You Think About The Car?), Liam Gallagher (As You Were) en het titelloze debuut van Tom Morello’s supergroep Prophets Of Rage is het nog even wachten. De nieuwe albums van Katy Perry (Witness) en Rancid (Trouble Maker) zijn inmiddels wel uitgebracht.

Eén van de hoogtepunten tijdens het One Love Manchester Concert was de uitvoering van Don’t Look Back In Anger door Ariana Grande en Coldplay. Het origineel van Oasis stond deze week daardoor ook weer hoog genoteerd in de Britse iTunes charts. Dat gold ook voor Something Just Like Me van The Chainsmokers & Coldplay, Wall Of Glass van Liam Gallagher, Where Is The Love? van de Black Eyed Peas en de beide versies van One Last Time van Ariana Grande, die allemaal tijdens One Love te horen waren.

GROW Festival maakt line-up bekend

GROW Festival komt deze zomer naar het eiland Utopia. Op 24 juni zal het eiland officieel worden ingewijd.

Op het festival zullen onder anderen Hef, Ronnie Flex en Bokoesam optredens geven. Dit alles wordt gecombineerd met een inhoudelijk ‘groen’ programma. Utopia Eiland bevindt zich nabij Almere. Het eiland wordt de komende jaren doorontwikkeld door jonge groene ondernemers als zelfvoorzienende broedplaats voor innovaties in voedsel, biodiversiteit, energie en beweging. Dit met het oog op de komst van de Floriade 2022, een tentoonstelling over tuinbouw waar straks naar verwachting 2 miljoen bezoekers op af zullen komen.

Reguliere tickets voor GROW Festival kosten 22,50 euro en te koop via www.growfestival.nl. Het festival is een initiatief van de Urban Greeners; jonge ondernemers, die het eiland Utopia gebruiken als broedplaats voor duurzame stedelijke innovatie. Zo plantten ze er al een voedselbos, bouwden ze een drijvende plantaardige vergaderlocatie en zijn ze de komende jaren van plan kleine off-grid woningen te plaatsen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door onze mediapartner, Entertainment Business.

EDITORS' CHOICE