NIEUWSElac

Firmware-update voor Elac Discovery


Rob Nijman | 29 juni 2017 | Fotografie Fabrikant | Elac

De Roon Essentials software in de Elac Discovery krijgt een stevige update. Bij gebruik van Roon Essentials wordt automatisch een bericht over de nieuwe mogelijkheden getoond. De update gaat vervolgens volledig automatisch, maar omdat de bibliotheek opnieuw wordt opgebouwd kan dat wel even duren. Bij dezen een omschrijving van een aantal van de belangrijkste wijzigingen.

De Discovery DS-S101G als endpoint

De Discovery DS-S101G is een server en muziekspeler ineen en vanaf versie 1.3 kan die ook nog functioneren als drie Roon Endpoints en dus vanuit een andere Roon server worden aangestuurd. Zowel de twee analoge stereo uitgangen als de digitale stereo uitgang kunnen elk apart muziek leveren vanuit de Discovery DS-S101G of vanuit een andere Roon server.

 

Lees ook onze uitgebreide review van de Elac Discovery Server

Roon Essentials kan nu ook een lijst met overgeslagen bestanden tonen. Hier is te vinden waarom bepaalde bestanden overgeslagen zijn bij import, bijvoorbeeld doordat een bestand corrupt is, onleesbaar of in een niet ondersteund bestandsformaat.

De exportfunctie is helemaal nieuw opgebouwd, erg belangrijk omdat dit nu de enige manier is om Roon de bestanden op de harde schijf te laten organiseren. De nieuwe exportfunctie geeft duidelijke feedback over de status en voortgang, gaat goed om met meerdere versies van hetzelfde album en exporteert meer metadatavelden.

Achtergrond: hoe Roon op relatief korte termijn zo invloedrijk is geworden

Lokaal opgeslagen muziek toevoegen

De manier van werken is aangepast zodat je meer controle hebt over welke muziek wordt toegevoegd aan jouw bibliotheek. Als je in het verleden een harde schijf of geheugenstick aansloot op de USB poort van de Discovery, dan werd de gehele inhoud van de drive aan de bibliotheek toegevoegd. Daarbij werd soms muziek toegevoegd waarvan dat niet gewenst was. In deze update is dat aangepast.

Videoreview: Roon muziekspeler

Support voor Sonos en Bluesound apparaten

Het is nu ook mogelijk vanuit de Discovery Music Server muziek weer te geven via Sonos luidsprekers (Bluesound was al mogelijk). De Sonos en Bluesound apparaten in het netwerk worden samen met andere ondersteunde producten in het netwerk vermeld in de audio sectie van het ‘Settings menu’ en moeten worden geactiveerd (enable) voordat ze zichtbaar worden in het ‘Output menu’.

Bluesound kan net zoals de Discovery DS-S101G high-res muziek tot 24 bit 192 kHz sampling weergeven. Sonos apparaten zijn beperkt to 24 bit 48 kHz. Roon Essentials streamt tot 24 bit 48 kHz verliesvrij naar Sonos apparaten, daar boven wordt via sample rate conversie de muziek geschikt gemaakt voor de Sonos apparaten.

Audio-uitgangen beheren

Na de firmware updates is het mogelijk lokale analoge en digitale uitgangen synchroon dezelfde muziek te laten spelen. Je kunt ook groepen maken met lokale uitgangen en andere Roon ready apparaten.
Audio apparaten die dezelfde technologie gebruiken (bijvoorbeeld Sonos met andere Sonos speakers) kunnen in een groep worden gezet en gesynchroniseerd weergeven. Je kunt niet apparaten in een groep zetten die verschillende technologie gebruiken (bijvoorbeeld Sonos met AirPlay).

Track Browser

De nieuwe versie van Roon Essentials heeft een geheel vernieuwd Tracks en Playlist scherm, voorzien van nieuwe manieren om alle tracks in de muziekcollectie te sorteren en te filteren. Het tracks scherm heeft aan te passen kolommen waarvan de breedte kan worden veranderd. Ook kan er nu zowel horizontaal als verticaal gescrold worden, per kolom worden gefilterd en de mogelijkheid de bestanden te bekijken zoals een computer ze weergeeft - met ‘pad’ en bestandsnaam. Zo is het nu mogelijk te filteren op de folder ‘Muziek downloads’ en daar zelfs een bladlegger - bookmark - hiervan op te slaan. Verder is het mogelijk te filteren op een folder en de editingfunctie te gebruiken om tracks in een album te groeperen.

Automatische backup

Roon Essentials ondersteunt nu automatische backups van de Roon Essentials database naar een lokale disk of naar Dropbox. Ideaal voor iedereen die veel tijd heeft gestoken in het personaliseren en optimaliseren van de metadata in Roon Essentials.

Prestatieverbeteringen

Er is gewerkt om Versie 1.3 sneller te maken: importeren, bewerken en andere database-handelingen gaat soepeler, vooral bij apparaten die als afstandsbediening fungeren. Deze zullen ook sneller verbinding maken terwijl de zoekmachine van Roon volledig opnieuw geschreven is waardoor auto-aanvulling en zoeken niet langer wachttijden veroorzaken.

EDITORS' CHOICE