BeoLab 50: nieuwe en afwijkende actieve luidspreker van B & O

Het Deense Bang & Olufsen heeft een nieuwe actieve luidspreker aangekondigd genaamd BeoLab 50. Zoals gebruikelijk voor het Deense bedrijf is niet alleen aandacht besteed aan techniek en akoestiek. Het design van de kast, de plaatsing van de drivers en de overige technische keuzes zorgen ervoor dat de BeoLab 50 op geen enkele andere luidspreker lijkt. Vanaf eind augustus 2017 zal de BeoLab 50 in de winkel staan.

Bang & Olufsen BeoLab 50

“De nieuwe BeoLab 50 levert superieur geluid en heeft een stijlvol design. Het is de ideale luidspreker voor die waardevolle momenten waarop u de wereld rondom u even wilt pauzeren zodat u optimaal van het moment kunt genieten,” luidt de wervende tekst van het Deense audiobedrijf. De BeoLab 50 is de eerste luidspreker die direct is afgeleid uit de BeoLab 90. Verschillende functies en eigenschappen van de BeoLab 90 zijn ook in de BeoLab 50 geïntegreerd. Het opvallende design van de luidspreker weerspiegelt de technologieën die zijn gebruikt en de BeoLab 50 past perfect in elk interieur, aldus B & O.

BeoLab 50: kast en drivers

De behuizing van de BeoLab 50 is slank, lang en afgerond door zwevende lijnen en zichtbare randen. De zilver gepolijste, aluminium oppervlakken en de lamellen van warm eikenhout zijn herkenbare handelsmerken van producten van B & O. Het onderste deel van de luidspreker is zo ontworpen dat het lijkt of de luidspreker boven de vloer zweeft, waardoor de luidspreker in het midden altijd licht en open oogt.

“De BeoLab 50 heeft een lichte en verfijnde balans. De indrukwekkende basis van de luidspreker is relatief klein, waardoor deze in vrijwel elk interieur past”, aldus designer André Poulheim.

De kast heeft een driehoekige vorm en aan elke zijde is een woofer geplaatst. Elke woofer heeft zijn eigen versterker van 300 Watt. Aan de voorzijde zijn drie middentoners geplaatst die ook ieder hun eigen versterker hebben van 300 Watt. Aan de bovenkant is een tweeter geplaatst en ook die heeft zijn eigen versterker van 300 Watt.

De tweeter is geplaatst in een gemotoriseerde akoestische lens die omhoog schuift als de luidspreker wordt ingeschakeld. De lens wordt iets verlicht zodat deze zowel overdag als ‘s nachts subtiel zichtbaar is. De lens verspreidt het geluid via Beam Width Control. Het komt erop neer dat de gebruiker de akoestische lens kan vernauwen voor een kleine sweet spot of juist verwijden voor het geval zich meerdere luisteraars in de luisterruimte bevinden. In dit laatste geval is een kleine sweet spot immers niet wenselijk.

De luidsprekers wegen 61 kilogram per stuk. Het opgegeven frequentiebereik is 15 Hz tot 43 kHz. In iedere luidspreker is een versterkervermogen van totaal 2.100 Watt verwerkt.

BeoLab 50: geavanceerde geluidsaanpassing

De BeoLab 50 maakt ook gebruik van Active Room Compensation-technologie. De BeoLab 50 meet met een externe microfoon de fysieke akoestische omgeving en past vervolgens de compensatiefilters op zo’n manier aan dat het geluid voor de luisterpositie of in de gehele ruimte optimaal is. De unieke Acoustic Lens Technology, een kenmerk van Bang & Olufsen dat zorgt voor geluidsverspreiding van de hogere frequenties, is aan de bovenkant van de luidspreker geïntegreerd.

BeoLab 50: draadloos te verbinden

Met de B & O App kan de BeoLab 50 bediend worden en de app helpt bij het instellen en selecteren van verschillende luistervoorkeuren met betrekking tot bijvoorbeeld luisterpositie en  andere voorkeuren.

Alle BeoLab 50-luidsprekers zijn via Digital Power Link op elkaar aangesloten in een master/slave-configuratie waarbij de geluidsbronnen via het uitgebreide aansluitpaneel van de master-luidspreker aan het systeem worden toegevoegd. Naast de draadverbinding beschikt de BeoLab 50 ook over draadloze technologie door gebruik te maken van meerkanaals digitale audiostreaming (op basis van de WiSA-technologie) met een zeer krachtige werking.

BeoLab 50: prijs en verkrijgbaarheid

De BeoLab 50 is een actieve luidspreker van 2.100 watt. Een eindversterker is dus niet nodig. Vanaf eind augustus 2017 is de BeoLab 50 verkrijgbaar bij geselecteerde B & O-winkels voor een prijs van 13.295 euro per stuk.

EDITORS' CHOICE