NIEUWS

Blok20: een zeer minimalistische versterker van PTP Audio


Sinan Kökbugur | 11 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant

Het in Amsterdam gevestigde Nederlandse PTP Audio heeft een uiterst minimalistische versterker op de markt gebracht genaamd Blok20. Het hart van de Blok20 is een versterkerchip van het type LM1875 en een handje vol andere onderdelen. Het opgegeven vermogen bedraagt 2 x 20 Watt.

PTP Blok20

“De Blok20 is per ongeluk op de markt gekomen. Wij hebben nooit versterkers willen maken, laat staan transistorversterkers. Draaitafels zijn immers onze kernactiviteit en wij houden meer van buizenversterkers,” zegt PTP Audio ter introductie van de Blok20.

PTP Audio vervolgt: “toen eigenaar en hoofdontwerper Peter Reinders een paar chips van het type LM1875 in handen kreeg, moest hij deze chips proberen. Met wat afgedankte onderdelen heeft hij vervolgens een extreem minimalistische versterker gebouwd. De verwachtingen waren laag gespannen, maar het resultaat was geweldig. De Blok20 heeft Peter Reinders zijn single-ended buizenversterker vervangen”.

De Blok20 is met 2 x 20 Watt geen potentaat dus de aangesloten luidspreker zal wel een beetje rendement (lees: een hoge gevoeligheid) moeten hebben. De voedingsonderdelen bevinden zich op een kleine printplaat maar de versterkerschakeling is point-to-point zonder printplaat. Het signaalpad is ultrakort.

De koper kan kiezen uit een zwarte of witte kast. Op verzoek zijn ook andere kleuren mogelijk. De verkoopprijs is 2.250 euro.

PTP Blok20: technische specificaties

Vermogen: 2 x 20 Watt

Versterkerchip: LM1875

Minimaal versterkercircuit: één chip en drie weerstanden

Geen printplaat, maar point-to-point verbindingen

Extreem kort signaalpad

Drie cinch-ingangen (lijnniveau)

Ingangsimpedantie: 50 kOhm

Interne kabels van verzilverd koper met teflon isolatie

Ringkerntransformator van 300 VA

Gewicht: 8 kilogram

EDITORS' CHOICE