REVIEWDynaudio

Review: Dynaudio Contour 20-luidsprekers

Werner Ero | 23 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant | Dynaudio

SAMENVATTING

Hieronder bespreken we alvast de plus- en minpunten van de Dynaudio Contour 20.

PLUSPUNTEN

  • Veel afwerkingsvarianten
  • Zeer degelijke constructie
  • Vernieuwend materiaalgebruik
  • Groot klankmatig evenwicht, ook bij hoge volumes
  • Zeer goede, diep doorlopende laagweergave
  • Zacht karakter met behoud van details
  • Ontspannen weergave

MINPUNTEN

  • Vrij groot model
  • Bijpassende standaard visueel niet echt bijpassend
  • Ietwat ingetogen en minder expressief middengebied

Onder het motto ‘Danes Don’t Lie’ profileert het inderdaad Deense luidsprekermerk Dynaudio zich al sinds 1977 als een fabrikant die zo eerlijk mogelijke producten maakt.Ontwerpen die zowel qua denkwijze, constructie als vooral de geluidskwaliteit bijzonder evenwichtig en gelijkmatig zouden moeten zijn en dat is zeker in de overvolle, soms bijna dolgedraaide markt anno 2017 een ware verademing. Toch maakt het merk met de gloednieuwe Contour serie ook meteen een rigoureuze ommezwaai. Want voor het eerst is er afscheid van de immer zo typerende volledig rechthoekige behuizingen genomen, waarbij tegelijkertijd de kwaliteitslat op een griezelig hoog niveau is gelegd. De hier te bespreken Contour 20 is de benjamin van de serie, maar biedt al prestaties die zelfs een kwalitatief hoogwaardige vloerstaander niet zouden misstaan! 

Dynaudio Contour 20 - Anders maar toch herkenbaar

Mijn keuze voor de Contour 20 monitor of ‘boekenplank’ luidspreker en niet de 30 of nog grotere 60, is een heel bewuste. Niet alleen omdat dit model prijstechnisch door zijn beperktere afmetingen het meest gunstig geprijsd is, maar vooral omdat Dynaudio in al die jaren sinds 1977 geweldig goede en vaak zelfs legendarische monitor weergevers op de markt heeft gebracht. Wanneer ik begin 2017 voor de allereerste keer met het volledig gewijzigde lijnenspel van de nieuwe Contour serie kennismaak, val ik eerst toch wel een beetje stil.

Want verdwenen zijn ineens die enorm herkenbare ‘contouren’ van de oudere series. Een vormgeving die voor Dynaudio net zo vergelijkbaar en typerend was als de vroegere ster prijkend op de radiator van de Mercedes Benz personenauto’s. Maar al heel snel zie ik de toegevoegde waarde van deze wijzigingen en net zoals de Mercedes Benz ster tegenwoordig met zijn bijna horizontale positie een veel gestroomlijndere locatie heeft gekregen, hebben ook de Dynaudio ontwerpers een knappe symbiose gevonden tussen de vroegere merkherkenbaarheid gevat in een veel moderner en actueler ontwerp.

Dit is de Dynaudio Contour 20

Het zal u waarschijnlijk na mijn aankondiging van het volledig nieuwe ontwerp vreemd in de oren klinken, maar het eerste wat mij eigenlijk vooral bij dit model opvalt zijn de bovengemiddeld grote afmetingen! Het is dat het model over een werkelijk prachtig gestroomlijnde vormgeving met fraai trapezium weglopende kast beschikt, want anders kwam het woord ‘fors’ nadrukkelijker ter sprake. Om dit gegeven voor u te verduidelijken neem ik gemakshalve het eveneens nieuwe maar meer op de oude leest geschoeide jubileummodel Special Forty (Dynaudio viert dit jaar zijn 40 jarig jubileum) er even bij. De Forty meet 36 cm hoog, 19,8 cm breed, is 30,7 cm diep en weegt 8,1 kg per kast. De Contour 20 is 44 cm hoog, 21,5 cm breed en 36 cm diep.

Een substantieel verschil en dan heb ik het gemakshalve nog niet eens over het op een haar na verdubbelde gewicht van 15,5 kg. Toch kunnen we dit natuurlijk ook heel anders bekijken en is het uiteraard een heel bewuste keuze van de ontwerpers. Want een grotere kast heeft nu eenmaal meer liters inhoud en zo’n groter volume heb je nu eenmaal nodig als je zowel kwalitatief als kwantitatief meer, gemakkelijker en vooral dieper laag weer wilt geven. Vooral als je daarbij ook nog het rendement niet al te veel af wilt zien nemen. Naast de nieuwe in mijn ogen bijzonder geslaagde vormgeving, valt mij ook meteen in positieve zin op dat alle modellen van de serie in een mooi groot aantal van maar liefst zes verschillende afwerkingsvarianten kan worden geleverd. Een ware verademing in een periode waarin we als consument vaak alleen nog maar uit zwarte en witte zijde- of hoogglans lakken kunnen kiezen! Nadat de eerste euforie over de vormgeving en vooral de indrukwekkend kwaliteitsperceptie wat is geluwd, vallen bij nader onderzoek de talloze doordachte ontwerpdetails op. 

MERK

EDITORS' CHOICE