NIEUWS

Genesis Maestro: vijfweg vloerstaander met actieve laagaansturing


Sinan Kökbugur | 24 augustus 2017 | Fotografie Fabrikant

De Amerikaanse luidsprekerbouwer Genesis Advanced Technologies heeft onlangs een nieuwe luidspreker genaamd Genesis Maestro uitgebracht. De Maestro is een vijfweg vloerstaander en is een afstammeling van de Genesis V uit 1994. De weergave van lage tonen wordt voor rekening genomen door maar liefst vier actief aangedreven woofers, twee aan de voorzijde en twee aan de achterzijde. De tweeter is afkomstig uit het topmodel van Genesis.

Genesis Maestro: algemeen

Het in de plaats Seattle in de VS gevestigde bedrijf Genesis Advanced Technologies is opgericht in 1991 en bouwt uitsluitend luidsprekers. De nieuwe Maestro heeft een indrukwekkende stamboom die in 1994 begint met de Genesis V, die later werd opgevolgd door de G500. De derde, vierde en vijfde generatie heten respectievelijk G501, G5.2 en G5.3.

De nieuwe Maestro is een doorontwikkeling van zijn voorouders. Genesis heeft betere componenten gebruikt en presenteert de Maestro als een soort allemansvriend. Aansturing zou makkelijk moeten zijn, ook met een minder potige versterker. Hoewel de Maestro primair is bedoeld voor de weergave van muziek, presteert hij ook prima in een surround-opstelling, aldus Genesis.

Genesis Maestro: kast en drivers

De kast van de Maestro is verdeeld in drie van elkaar gescheiden secties waarin drivers voor laag, midden en hoog apart van elkaar zijn geplaatst. Genesis heeft veel aandacht besteed aan ontkoppeling van zowel de drivers als de kast. Plaatsing van de Maestro op een betonnen ondergrond of houten vloer of op een hoogpolig tapijt zou geen verschil mogen maken. Vibraties van de vloer naar de luidspreker of andersom krijgen geen kans, volgens Genesis.

De weergave van lage tonen wordt uitgevoerd door een viertal woofers met een diameter van acht inch en een conus van aluminium. Twee woofers zijn geplaatst aan de voorkant en twee aan de achterkant. De woofers worden aangedreven door een versterker van 500 Watt. Laagweergave begint op al bij 18 Hz, op -3 dB.

Het midlaag komt voor rekening van een tweetal 6,5-inch drivers met eveneens een aluminium conus, één aan de voorkant en één aan de achterkant. De middentonen worden weergegeven door een enkele 4,5-inch titanium driver. Tot slot zijn twee tweeters geplaatst, één voor en één achter, met een diameter van één inch. Het frequentiebereik van de Maestro begint bij 18 Hz en loopt door tot 40 kHz (-3 dB). De tweeters zijn afkomstig uit de Prime, het vlaggenschip van Genesis.

Genesis Maestro: weergave

Genesis heeft ook de nodige aandacht besteed aan de filters. Volgens Genesis zijn kantelfrequenties niet waarneembaar en kan de luisteraar niet vaststellen wanner de ene driver het overneemt van de andere driver. De weer te geven hoeveelheid hoog, midden en laag is afstelbaar zodat de Maestro zowel in een grote als kleine kamer goed zou moeten gedijen.

De Maestro heeft volgens een Genesis een ruime sweetspot. Muziek luisteren doe je niet alleen, maar samen met je geliefde, gezin of anderszins dierbaren, aldus Genesis.

Genesis Maestro: overige specificaties, uitvoering en prijs

De gevoeligheid van de Maestro is 90 db (1 Watt / 1 meter). De impedantie bedraagt vier Ohm. Afmetingen zijn 128,3 x 34,3 x 59,7 centimeter en met een gewicht van 73 kilogram per stuk is vermoedelijk nog net geen verhuisbedrijf nodig om de luidsprekers te verplaatsen.

De koper kan kiezen uit een rozenhouten of ebbenhouten afwerking.De Maestro mag dan wel een allemansvriend zijn, maar een paartje kost wel 30.000 dollar, in de VS. De prijs voor Europa is nog niet bekend.

EDITORS' CHOICE