NIEUWSLinn

Linn voorziet Akubarik en Akudorik van Katalyst Dac


Sinan Kökbugur | 05 september 2017 | Fotografie Fabrikant | Linn

Het Schotse Linn heeft vandaag de luidsprekermodellen Akubarik en Akudorik gelanceerd voorzien van versterkers en de dac-technologie die bekend staat onder de naam Katalyst. De modules met daarin de versterkers en de dac zijn achterop de behuizing van de luidsprekers geschroefd, maar wel voldoende ontkoppeld. Drivers en elektronica zijn volgens Linn perfect op elkaar afgestemd. De nieuwe luidsprekers zijn per direct te koop en zijn verkrijgbaar in zeven kleuren. 

Linn Akubarik en Akudorik

De nieuwe luidsprekers van Linn zijn niet alleen voorzien van de Katalyst dac-architectuur, maar ook van een techniek genaamd Exakt. Hiermee bedoelt Linn te zeggen dat veel aandacht is besteed aan fasereinheid en een juiste afstemming tussen de drivers ter voorkoming van tijdverschillen in het geluid dat uit de drivers komt.

Ook heeft Linn een techniek ontwikkeld genaamd Space Optimisation. Op basis van de fysieke afmetingen van de kamer - inclusief aanwezigheid van deuren en ramen - wordt met die techniek een akoestisch model van de luisterruimte gemaakt, waarmee filters worden berekend die kamerproblemen sterk verminderen en de plaatsing van de luidsprekers vergemakkelijken, volgens Linn.

De Akubarik is een vijfweg vloerstaander voorzien van twee woofers. Linn heeft de middentoner, tweeter en super-tweeter in een aparte akoestische kamer geplaatst. Dit wordt door Linn 3K Driver Array genoemd en omdat de drivers vlak bij elkaar zijn geplaatst, wordt een puntbron benaderd. De woofers zijn in de voet van de luidspreker geplaatst. De weergever van het mid-laag is onder de 3K Driver geplaatst.

De Akudorik is een monitorluidspreker. De versterker en DA-converter zitten verwerkt in de stand. Ook de Akudorik heeft de 3K Driver Array met daarin de middentoner, tweeter en super-tweeter. Een enkele woofer zorgt voor weergave van de lage tonen.

Overigens zijn ook volledig passieve versies van de luidsprekers te koop. Dat is fijn voor wie een andere versterker wil gebruiken. Wie al een passieve versie van de luidsprekers bezit, kan de luidsprekers actief laten maken door het aanschaffen van een upgrade.

Linn Akubarik en Akudorik: prijzen

Akubarik System (actief): 36.550 euro

Akubarik Speakers (passief): 33.280 euro

Akudorik System (actief): 24.500 euro

Akudorik Speakers (passief): 21.220 euro

Akubarik Upgrade: 5.810 euro

Akudorik Upgrade: 4.235 euro

EDITORS' CHOICE