NIEUWSYamaha

Video: Yamaha op IFA 2017 - 'Alexa, turn up the volume'

De IFA-beurs is voor Yamaha altijd een uitgelezen moment om de breedte van het assortiment te tonen. De grote stand stond opnieuw in teken van MusicCast – maar het Japanse merk demonstreerde daarnaast ook hoe de toekomst van muziek luisteren er mogelijk uit gaat zien. We kregen tekst en uitleg van Michael Geise, manager AV Products bij Yamaha Music Europe.

MusicCast blijft het speerpunt van de Yamaha-strategie. Het multiroom- en streamingplatform is present op bijna alle producten, van soundbars tot AV-receivers. Het streamingplatform is flexibel en laat het (her)streamen van nagenoeg alle bronnen naar andere Yamaha-toestellen toe. Zo kun je een draaitafel in de woonkamer ook in de eetkamer laten horen of als de MotoGP het circuit van Assen bezoekt het commentaar van de tv-uitzending doorsturen naar speakers in de keuken.

Als enige ter wereld kan bovendien Yamaha pochen dat zijn audioproducten samenspelen met muziekinstrumenten. Dat werd op de IFA-stand geïllustreerd door een muziekensemble bestaande uit een Disklavier Enspire (een Yamaha-piano die zelf kan spelen) en een Yamaha A-S3000, de vlaggenschip-versterker, met een set NS-F901-luidsprekers. Het magische: de Disklavier speelde de pianolijn, terwijl de A-S3000 alle andere instrumenten en de vocals voor zijn rekening nam.

Interessant ook was wat Yamaha op verschillende plaatsen op zijn stand toonde: de integratie van MusicCast met Alexa. Mocht je Alexa niet kennen: het is de intelligente assistente van Amazon, die onder meer via een Echo Dot-kastje kan aangesproken worden. Dankzij de samenwerking wordt het binnenkort mogelijk om met een paar woorden je muzieksysteem te bedienen. “Alexa, speel Tori Amos in de woonkamer.” En de muziek begint te spelen. Klinkt het nog te stil? “Alexa, turn up the volume”.

Yamaha is één van de eersten die dit mogelijk maakt. De technologie werkt verrassend goed, zelfs op een luidruchtige stand. Op sommige vlakken staat het nog in zijn kinderschoenen – Amazon moet nog officieel het Nederlands ondersteunen bijvoorbeeld – maar op termijn wordt dit volgens het merk dé manier waarop je jouw muzieksysteem bedient. Het mooie aan deze aanpak is dat stemherkenning meteen ook werkt in een multiroom-omgeving. Je kunt ook kamers koppelen door een stemcommando, om maar iets te zeggen. Positief is dat Alexa-ondersteuning eveneens naar bestaande MusicCast-producten komt.

MERK

EDITORS' CHOICE