NIEUWSFocal

Focal Kanta nieuw 3-wegmodel tussen Aria en Sopra


Rob Nijman | 06 oktober 2017 | Fotografie Fabrikant | Focal

Focal brengt deze maand een fraaie nieuwe vloerstaander op de markt, de Focal Kanta No. 2. Deze 3-wegspeaker wordt gepositioneerd tussen de Aria- en Sopra-lijnen en kan gezien worden als een opvolger van de Electra's van het Franse merk. De serie telt om te beginnen één model, maar zal komend voorjaar uitgebreid worden met boekenplankmodel No. 1, grotere 3-weg No. 3 en een centerspeaker. 

De Focal Kanta is de eerste speaker die de Flax-driver en Beryllium-tweeter van de Fransen combineert. Laatstgenoemde is opnieuw ontwikkeld voor specifiek deze luidspreker, gebaseerd op de 'infinite acoustic loading'- en 'infinite horn loading'-principes uit de Utopia's, Focal's vlaggenschip. Onder de tweeter vind je een 16.5cm midrange driver en twee 16.5cm basdrivers, ieder met een afneembare magnetische grill. 

De behuizing van de relatief compacte Kanta is nieuw en volgens het merk net zo stevig als de kasten van de Sopra's, maar dan ongeveer een derde dunner. De enigszins voorovergebogen bovenkant doet denken aan de vormen van Sopra en Utopia en is net als bij die grotere broers bedoeld om de gecombineerde audiosignalen tegelijkertijd op de luisterpositie te krijgen.

Afwerking voor de Kanta No. 2 is er in glossy zwarte behuizing met een wit, zwart, geel of blauwe baffle of houtfineer met een wit, zwart, donkergrijs of blauwe baffle. Dat geeft je waarschijnlijk alsnog geen fatsoenlijk beeld van de mogelijkheden, maar gelukkig hebben we er hieronder ook wat afbeeldingen bij.

De marktadviesprijs voor een paar Kanta's hebben we op dit moment alleen in Britse Ponden, de officiële onthulling vindt vandaag pas plaats op het Rocky Mountain Audio Fest in Denver. We weten je na dit weekend meer te vertellen. 

Een eerste review van de Focal Kanta No. 2 lees je volgende maand op HiFi.nl. Daarnaast zijn de nieuwe Kanta's op 11 & 12 november voor het eerst te bewonderen op de Audio Show iEar'.

MERK

EDITORS' CHOICE