REVIEWArcam

Review: Arcam AVR550, een mooi geheel

SAMENVATTING

De Arcam AVR550 is één van de meest competente en krachtige receivers die we ooit getest hebben. Tegelijkertijd is het één van de soberste AV-receivers, vooral als je kijkt naar de rest van het veld.

PLUSPUNTEN

  • Dirac
  • Ruim vermogen
  • Uitgebreide instellingen
  • Muzikaal getuned
  • Veel aansluitingen

MINPUNTEN

  • Hoge prijs
  • Het omgekeerde van sexy
  • Ontbrekende Music Life-functionaliteit
  • Geen ALAC-ondersteuning

Als je bij je zoektocht naar een betere AV-receiver nog niet dacht aan Arcam, dan heeft het Britse merk nu een argument dat heel overtuigend is: kamer- én speakercorrectie van Dirac. 

Zeg ‘Arcam’ en je denkt wellicht spontaan aan klasse G-versterking, hun eigen geslaagde kijk op hoe je de voordelen van klasse A en klasse A/B combineert. Het bedrijf uit Cambridge past die technologie toe in een varia van toestellen, zoals de Solo Music en Solo Movie die we reeds bekeken. Het ding aan klasse G is dat het niet heel spannend lijkt, maar wel een zeer goed resultaat aflevert. Bij Arcam denk je sinds kort misschien ook ‘Samsung’, want die Koreaanse grootmogendheid van de AV-wereld kocht onlangs het Britse bedrijf op en bracht het onder bij de luxemerken van de Harman Group.

Arcam is echter eveneens de bouwer van een beperkte lijn high-end AV-receivers die ook voor muziekliefhebbers de moeite zijn. Dat heeft te maken met de merkfilosofie. Arcam tunet zijn AV-receivers voor muziek, en poneert daarbij dat als een receiver een piano of drum goed weergeeft het vast ook in orde zal zijn bij ontploffende huizen en transformerende robots. Daar valt iets voor te zeggen.

De nieuwste generatie AV-receivers van Arcam zijn bovendien uitgerust met een volledige Dirac-implementatie, én dat vinden we heel interessant. Momenteel zijn er bij Arcam vier AV-receivers met de Dirac-functie: de SR250 (een tweekanaalsreceiver met HDMI-ingangen), de AVR390 (7.1, 7 x 75 watt), AVR550 (7.1, 7 x 90 watt) en AVR850 (7.1, 7 x 100 watt). Daarnaast heb je nog de AVR860 – geen receiver, wel een surroundprocessor met 11.1-kanalen. In deze test bekijken we de AVR550, helaas zonder klasse G, wel met Dolby Atmos- en DTS:X-ondersteuning.

Functionaliteit voorop

Als je de volledige AV-receiverlijn van Arcam in levende lijve bekijkt, dan zal je één ding opvallen: ze zien er heel gelijkaardig uit. Ook de specificatielijst verschilt niet enorm, ondanks toch wel behoorlijk prijsverschillen als je van één model naar een hoger gaat. Je betaalt in dat geval bijna puur voor de betere versterking, waarbij je vooral bij de AVR850 een serieuze upgrade krijgt. Enkel dit model heeft de klasse G-eindversterking.

We gaan ook eerlijk zijn: heel spannend vinden we het design van de AVR550 niet. Het is een vrij functionele verschijning, gemaakt om zedig te verstoppen in een hifi-meubel. De zakelijke uitstraling schrikt misschien af, maar als je het optilt ervaar je wel het gewicht van het ding. De AVR550 die we op bezoek kregen tikte op bijna 20 kilo af.

En we moeten benadrukken dat een functioneel design niet een synoniem is van een slechte bouwkwaliteit. De AVR550 komt heel solide over – en zwaar, hadden we dat al vermeld? Het groene display is old-school, maar tegelijkertijd geven de gebruikte materialen en de zeer degelijke afwerking wel iets vertrouwenwekkend. De bediening van de AVR550 verloopt via een even functioneel-ontworpen remote of via twee apps. Op de voorkant zie je een relatief beperkt aantal knopjes en een grote volumeknop. In tegenstelling tot veel andere AV-receivers is er geen klepje waarachter nog meer toetsen zich verschuilen. What you see is what you get.

MERK

EDITORS' CHOICE