(Gesponsord artikel)


NIEUWS

Energieverbruik audio- en videoapparatuur: hoe kun je hierop besparen?


Redactie Hifi.nl | 09 augustus 2017

Als je veel audio- en videoapparatuur in huis hebt, verbruik je waarschijnlijk veel energie. Dit is slecht voor het milieu, en het zorgt ook voor een hogere energierekening. Wat kun je allemaal doen om het energieverbruik van je audio- en videoapparatuur te verlagen? Wij geven je tips.

Energiezuinigheid apparaten

Let bij de aankoop van audio- en videoapparatuur op de energiezuinigheid van het apparaat. Bij televisies kun je kijken naar het energielabel; een informatielabel dat voor verschillende huishoudelijke apparaten is ingevoerd door de Europese Unie. Het energielabel is verplicht bij de verkoop van televisies, en loopt van A+++ tot en met D, waarbij A+++ het meest energiezuinige label is. Ook het scherm van een televisie zegt veel over het energieverbruik. Een led-tv is een stuk energiezuiniger dan een televisie met een plasmascherm.

Helaas is het energielabel niet voor alle elektronische apparaten verplicht. Zo is er voor speakers, versterkers en netwerkspelers geen energielabel beschikbaar. Wel kun je bij de aankoop van deze apparaten kijken naar het vermogen, dit wordt uitgedrukt in watt. Hoe hoger het vermogen van een apparaat is, hoe meer stroom het apparaat verbruikt.

Grootste stroomslurpers

Om het energieverbruik te verlagen, is het handig om te weten wat in jouw woning de grootste stroomslurpers zijn. Dit kun je zien aan het vermogen van apparaten, maar niet alle apparaten werken continu op het volledige vermogen. Energieverbruiksmanagers of losse energiemeters kunnen je helpen met het identificeren van de grootste stroomslurpers in huis. Met behulp hiervan kun je precies zien hoeveel kilowattuur (kWh) een apparaat verbruikt.

Sluipverbruik

Apparaten verbruiken ook stroom als ze op stand-by staan. Dat is natuurlijk onnodig, want je hebt daar zelf niks aan. Daarom wordt dit verbruik ook wel sluipverbruik genoemd. Probeer sluipverbruik zo veel mogelijk te voorkomen door apparaten helemaal uit te schakelen in plaats van deze op stand-by te zetten. Haal ook de stekkers van de apparaten uit het stopcontact. Als apparaten uitstaan maar de stekker nog in het stopcontact zit, kan er namelijk alsnog stroom verbruikt worden. Heb je veel apparaten bij elkaar staan? Koop dan een stekkerdoos met een aan- en uitknop. Zo kun je alle apparaten in n keer volledig uitschakelen.

Energie vergelijken

Wil je nog meer besparen op de energierekening? Bekijk dan eens of je goedkoper uit kunt zijn door energiecontracten te vergelijken. Er zijn verschillende vergelijkingssites waarmee je gemakkelijk kunt controleren of jij bij een andere energieleverancier goedkoper uit bent of niet. Veel energieleveranciers bieden ook welkomstkortingen aan voor nieuwe klanten. Vaak kun je door over te stappen al snel een paar honderd euro besparen. En dat is natuurlijk mooi meegenomen als jij regelmatig nieuwe (prijzige) audio- en videoapparatuur aanschaft.

Dit artikel is niet geschreven door onze redactie en dient puur ter promotie van een dienst of product.

EDITORS' CHOICE