NIEUWS

Vijf muzieknieuwtjes uit de entertainmentwereld nr.10

De entertainment-rubriek op hifi.nl is terug van weggeweest; elke week publiceren we een overzicht met de opvallendste nieuwtjes uit de wereld van entertainment, en dan uiteraard vooral gericht op muziek. Met deze week een nieuwe lobbygroep van onder meer Spotify en Deezer, een miljoen YouTube-abonnees voor Top Notch en de geschatte omzet van live events in Nederland.

Streamingdiensten richten belangenvereniging op

Spotify, Deezer, Qobuz en SoundCloud slaan de handen ineen voor een belangenvereniging genaamd Digital Music Europe.

De lobbygroep wil de Europese digitale muziekindustrie in de EU gaan vertegenwoordigen. Het doel van Digital Music Europe (DME) is naar eigen zeggen om ‘het succes van de digitale muziekindustrie in Europa te promoten’ in de EU in Brussel. DME zal zich ‘inzetten voor het stimuleren van beleid dat gunstig is voor digitale muziek’. Ook wil de lobbygroep gaan dienen als het grote aanspreekpunt voor beleidsmakers en de media.

Digital Music Europe verwacht zich bezig te gaan houden met onderwerpen zoals copyright, geo-blocking, toegang tot online platforms, e-privacy, data transfers, digitale contracten en belastingen. Naast Spotify, Deezer, Qobuz en SoundCloud behoren ook b2b-platform 7digital en start-up Soundcharts tot de oprichters. Hans-Holger Albrecht van Deezer treedt aan als president en Olivia Regnier van Spotify is aangesteld als voorzitter.

Miljoen abonnees voor Youtube-kanaal Top Notch

Het YouTube-kanaal van het Nederlandse platenlabel Top Notch heeft inmiddels een miljoen abonnees.

In totaal zijn de video’s op het kanaal meer dan 1,3 miljard keer bekeken. Top Notch biedt op YouTube naast de artiesten ook een groot aantal (opkomende) regisseurs een podium. Zo regisseerde Martin Koolhoven (bekend van Oorlogswinter en de grote Gouden Kalf-winnaar Brimstone) ooit de videoclip van Slaap voor The Opposites. Jim Taihuttu maakte namens hun ‘reclamebureau zonder bureau’ zonder overleg of toestemming een videoclip voor Wie Is Ut van DuvelDuvel.

Verder regisseerde Paul Geusebroek onlangs in samenwerking met Kanye West de clip voor Designer’s Panda. Een aantal jaren eerder regisseerde Geusebroek voor Kempi de videoclip van Ze Is Zo Verliefd. Hij was ook verantwoordelijk voor de clips van Licht Uit en Sukkel Voor De Liefde van The Opposites. Animatie-studio Job, Joris & Marieke creëerde onder meer de clip voor Ik Neem Je Mee van Gers Pardoel.

Omzet uit live muziek zo’n 629 miljoen dollar

Volgens het International Ticketing Yearbook 2017 bedroeg de omzet uit live events in Nederland zo’n 629 miljoen dollar.

Men verwacht dat die omzet in het jaar 2021 opgelopen zal zijn tot ongeveer 670 miljoen dollar. Volgens het rapport telt Nederland telt ongeveer 800 festivals, waar 23 miljoen mensen op afkomen. Ticketmaster is de marktleider, terwijl ook Ticketpoint, Paylogic en Eventim worden genoemd als belangrijke spelers. De meeste tickets worden online gekocht via mobiel en social media. Met een omzet van zo’n 140 miljoen euro verkopen de tickets voor EDM-events het best, terwijl ook rock- en popconcerten het erg goed doen.

In België is de omzet uit live evenementen grofweg de helft minder. In het buurland is de geschatte omzet uit die mark dit jaar namelijk maar 322 miljoen dollar. In 2021 zal dat bedrag zijn toegenomen tot 339 miljoen dollar. Het International Ticketing Yearbook 2017 is een uitgave van IQ Magazine en wordt ook verspreid op Eurosonic Noorderslag, dat in januari plaatsvindt in Groningen.

Jonna Fraser scoort tweede nummer 1-album

Het album Blessed II van Jonna Fraser is deze week binnengekomen op de eerste plaats in de GfK Dutch Album Top 100.

Het is de tweede keer dat 22-jarige Nederlands-Surinaamse zanger/rapper een nummer 1-album mag noteren in de albumlijst. Anderhalf jaar geleden maakt hij zijn debuut in de Album Top 100, met zijn tweede plaat Goed Teken, die niet hoger kwam dan de elfde plek. Daarna bracht Fraser zijn album Blessed uit, dat binnenkwam op de eerste plaats. In april van dit jaar stond hij in de lijst genoteerd met zijn album Jonathan, dat een vierde plaats als hoogste notering behaalde.

Op Blessed II staan dertien tracks, waaronder de nieuwe single Architect (feat. Sevn Alias & Frenna), die deze week hoog binnenkwam in de Single Top 100. Naast Sevn Alias en Frenna bevat het album ook bijdragen van Cho, Boef, Chivv, Zoë Turan, JoeyAK en Equalz. De tracks op Blessed II werden geproduceerd door onder anderen Reverse, Project Money, Esko, Andy Ricardo, Spanker, Omar Duro, 6ABY en Soundflow.

Racoon verder zonder bassist Stefan de Kroon

Bassist Stefan de Kroon heeft besloten om na 20 jaar trouwe dienst afscheid te nemen van de Zeeuwse band Racoon.

Het nieuws werd bekend gemaakt bij Giel op Radio Veronica en de Kroon lichtte zijn beslissing vervolgens verder toe op Facebook. “"Muziek is emotie, het moet op volle kracht en anders niet. Ik ben er achtergekomen dat het steeds moeilijker wordt me de volle 100 procent te geven en voor minder doe ik het niet. Wil ik het niet." De Kroon stond 20 jaar geleden mede aan de wieg van Racoon en was naast bassist ook songschrijver, toetsenist en tweede stem. Volgend jaar wordt Maarten van Damme de nieuwe bassist van Racoon.

De band staat nog een laatste keer met De Kroon op de planken tijdens een korte tournee. Hij speelt zijn laatste grote concerten met Racoon op 24 november in Klokgebouw Eindhoven en op 2 december in MartiniPlaza in Groningen. Op 14 november staat Racoon in 't Beest, op 21 november treden ze op in Atak, Enschede en 23 november in Gebouw T in Bergen Op Zoom.

Dit artikel werd mogelijk gemaakt door onze mediapartner, Entertainment Business.

EDITORS' CHOICE