NIEUWS

Arendal 1723 S: verkleinde versie van 1723-luidsprekers


Sinan Kökbugur | 16 november 2017 | Fotografie Fabrikant

De Noorse luidsprekerbouwer Arendal Sound bouwt luidsprekers voor surround-toepassingen. Het bedrijf heeft in 2016 zijn eerste lijn van productlijn van luidsprekers uitgebracht genaamd 1723 Series. Arendal mikt op de kritische luisteraar en daarom zijn de 1723-luidsprekers relatief groot. Omdat het formaat van een luidspreker voor sommige klanten een breekpunt kan zijn, heeft Arendal een viertal luidsprekers van de 1723-productlijn verkleind. De kleinere modellen zouden net zo goed moeten klinken als hun grote broers. In december zouden ze op de markt moeten komen.

Arendal Sound 1723 S: kleinere versie van beproefd concept

Arendal Sound is een jong in Noorwegen gevestigd bedrijf dat uitsluitend luidsprekers bouwt. De oprichter heet Jan Ove Lassesen. De eerste en tot op heden enige productlijn heet 1723 Series en bestaat uit een vloerstaander, een monitormodel, een surround-model, een center-luidspreker en een viertal subwoofers. Arendal mikt op de veeleisende filmliefhebber die geen moeite heeft met grote luidsprekers. Afgezien van de subwoofers, zijn alle modellen THX Ultra gecertificeerd.

Arendal ontvangt naar eigen zeggen louter lof van luisteraars maar ook de vraag of de luidsprekers niet wat kleiner uitgevoerd zouden kunnen worden, met behoud van kwaliteit. Arendal komt deze kritiek tegemoet door het uitbrengen van een nieuwe verkleinde versie van een viertal luidsprekers. De nieuwe familietak is 1723 S genoemd en bestaat uit de 1723 S Tower, 1723 Monitor S, 1723 Center S en de 1723 Surround S. Ook deze modellen mogen het THX Ultra certificaat dragen.

Arendal Sound 1723 S: kleinere woofers met behoud van klanksignatuur

Volgens Arendal doen de kleinere modellen niet of nauwelijks onder voor hun grotere broers met dat verschil dat de weergave van lage tonen iets bescheidener is in vergelijking met de grote modellen. Voor een goede weergave van lage tonen is immers een grote kast nodig en als de kast wordt verkleind zal de weergave van lage tonen noodzakelijkerwijs ook iets afnemen.

Volgens Arendal valt dit met name op bij het vloerstaande model. De acht inch grote woofers zijn vervangen door woofers van 6,5 inch. Ook bij de andere modellen zijn de 8-inch drivers vervangen door drivers van 6,5 inch. De tweeter, het cross-over filter, het gebruikte materiaal voor de kast en de aansluitingen zijn hetzelfde gebleven. Alle 1723-luidsprekers zijn geschikt voor bi-amping.

Volgens Arendal kan de gebruiker desgewenst probleemloos kleine en grote modellen door elkaar gebruiken.

Arendal Sound 1723 S: prijzen en leveringsinformatie

Volgens Arendal zullen de nieuwe luidsprekers halverwege december 2017 op de markt komen. De koper kan kiezen uit een viertal uitvoeringen: hoogglans zwart of wit en een matzwarte of matwitte uitvoering.

Arendal levert in beginsel direct aan de consument en rekent geen transportkosten. Het bedrijf heeft een groot vertrouwen in de geleverde kwaliteit en geeft tien jaar garantie op zijn luidsprekers (vijf jaar op de elektronische componenten). De koper krijgt bovendien een termijn van zestig dagen om zijn aankoop uit te proberen.Wie meer wil weten kan kijken op de website van Arendal Sound.

1723 Tower S THX:  2.499 euro per paar

1723 Monitor S THX:  1.599 euro per paar

1723 Center S THX:  799 euro per stuk

1723 Surround S THX:  1.299 euro per paar

EDITORS' CHOICE