NIEUWS

Knipoog naar vroeger: opa’s audiomeubel met moderne techniek

Sinan Kökbugur | 18 november 2017 | Fotografie Fabrikant

Halverwege de twintigste eeuw waren alles-in-één audiomeubels populair. Dit waren meubels met deurtjes en een klep waarin een platenspeler, radio, versterker (met buizen!) en luidsprekers waren verwerkt. In de jaren zeventig werden losse hifi-componenten populair en verdwenen alles-in-één meubels vrij snel uit beeld. De laatste tijd lijkt een voorzichtige opleving gaande van alles-in-één audiomeubels. Een Deens bedrijf heeft het Dansk Radiogram aangekondigd. Vintage en retro druipen er vanaf, maar het Dansk Radiogram is technisch helemaal bij de tijd. 

Dansk Radiogram: vintage uiterlijk met moderne techniek en bedieningsgemak

Volgens veel liefhebbers van audioapparatuur is het beste geluid te bereiken met een verzameling losse componenten die met goede interlinks en kabels aan elkaar wordt geknoopt. Niet iedereen wil een stapel apparaten in zijn woonkamer en dan zijn er ook nog de mensen die wel een goed geluid willen maar zich niet willen verdiepen in interlinks, kabels en de ingangs- of uitgangsimpedantie van verschillende apparaten.

Verschillende audiomerken hebben om die redenen alles-in-één producten in hun portfolio opgenomen. Neem bijvoorbeeld de R7 van het Britse Ruark Audio. Afgezien van een draaitafel heeft de R7 zo ongeveer alles aan boord, ook luidsprekers. Het Britse Tutti Audio heeft enkele maanden geleden het duurste alles-in-één audiomeubel aangekondigd en geeft de koper de gelegenheid om zijn aankoop verregaand te personaliseren. Het Dansk Radiogram lijkt in dezelfde vijver te willen vissen als Tutti Audio en mikt op de koper die een geïntegreerd systeem wil hebben met een goed geluid en met bedieningsgemak. Deze koper moet wel een goed gevulde portemonnee hebben en moet ook vallen voor het vintage uiterlijk van het Dansk Radiogram.

De kast van het Dansk Radiogram wordt gemaakt van geolied eikenhout en de productie neemt circa acht weken in beslag. Op verzoek kan de kast ook anders worden uitgevoerd. De elektronica wordt niet zelf gemaakt maar is van het welbekende Bang & Olufsen. Het Dansk Radiogram heeft twee tweeweg luidsprekers aan boord en een versterker die twee keer 120 Watt kan leveren. Het frequentiebereik loopt van 30 Hz tot 25 kHz. Ook de draaitafel is ingekocht en komt van het Zwitserse Thorens. Het gaat om een volautomatisch model dat drie snelheden kan draaien. Internetradio, UPnP, DLNA, Apple Airplay, bluetooth 4.0 en streaming tot 24 bit/192 kHz worden allemaal ondersteund. Een cd-speler lijkt te ontbreken, maar kan vermoedelijk wel worden toegevoegd, evenals het optionele Linn DS, Naim of Sonos multi-roomsysteem.

Al met al is het Dansk Radiogram een behoorlijk compleet systeem, maar het systeem is niet goedkoop. Het basismodel kost net geen 13.000 Britse ponden en voor dat geld (en ook voor minder geld) kan een heleboel kwalitatief goede audioapparatuur worden gekocht, inclusief interlinks en kabels. Wie echter een goed gevulde portemonnee bezit en een vintage uiterlijk op prijs stelt gecombineerd met moderne techniek, zou mogelijk heel tevreden kunnen zijn met het Dansk Radiogram. Meer informatie is te vinden op de website van het Dansk Radiogram.


EDITORS' CHOICE