NIEUWS

Maak zelf muziek met een Skoog 2.0 en een iPad

Sinan Kökbugur | 28 december 2017 | Fotografie Fabrikant

Skoog 2.0 is een toegankelijke, aanraakgevoelige kubus waarmee kinderen en volwassenen, al dan niet met een beperking, creatief kunnen zijn op een iPad met GarageBand voor iOS. Hiermee kan iedereen die geen muziekinstrument kan bespelen, toch lid worden van een orkest of band en deelnemen aan muzikale activiteiten. Dankzij de instelbare gevoeligheid en de eenvoudige integratie met GarageBand is Skoog het perfecte instrument om iedereen, ook volwassenen, bij de muziekactiviteit te betrekken. Met hifi heeft dit concept niets te maken, maar zo nu en dan slaan wij even een zijpad in. Wellicht leuk om op een lange donkere avond muziek luisteren met het gezin af te wisselen met actief muziek maken.

Skoog 2.0: zelf muziek maken of componeren

Skoogmusic is in 2008 opgericht door Ben Schogler en David Skulina en is gevestigd in Edinburgh in Groot-Brittannië. De initiële doelstelling van het bedrijf was het bereiken van kinderen met leerproblemen en kinderen met een verstandelijke of fysieke handicap. Deze doelstelling is uitgebreid naar leeromgevingen in het algemeen. Skoogmusic wil de drempel om muziek te maken of te componeren zo laag mogelijk maken. Zonder enige kennis of vaardigheid tot spelen van een instrument kan al muziek gemaakt worden met een apparaat van Skoogmusic.

Een Skoog en een iPad vormen samen de perfecte aanvulling op muziektherapie voor jonge kinderen met hersenverlamming, autisme, het syndroom van Down en andere ontwikkelingsstoornissen, aldus Skoog. Met Skoog krijgen kinderen de kans om op een praktische en creatieve manier muziek te maken. Skoog is gebruiksvriendelijk en aanraakgevoelig. Dit helpt kinderen bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en heeft een stimulerende werking op hun fysieke interactie met technologie. Dat Skoog meteen reageert op aanraken, kan jonge mensen met autisme bijvoorbeeld motiveren om de verschillende iPad-functies te verkennen. Skoog mikt duidelijk op kinderen met een handicap maar ons inziens kan de aanraakgevoelige kubus door ieder kind (of volwassene) worden gebruikt en wellicht dat de kubus de belangstelling opwekt voor het spelen van een echt muziekinstrument.

Skoogmusic richt zich ook op leeromgevingen, zoals basisscholen. Met Skoog en GarageBand op iPad kunnen leerlingen hun eigen muziek componeren en spelen zonder dat ze een keyboard, gitaar of ander instrument hoeven te bespelen. Door te porren, knijpen en drukken, ontvangen ze van Skoog fysieke en akoestische feedback waarmee ze op iPad instrumenten kunnen bespelen. In de Skoog-app wordt automatisch de juiste toonsoort ingesteld, waardoor iedereen met behulp van de instrumenten in GarageBand en andere MIDI-apps mee kan ‘jammen’ met zijn favoriete nummers uit de iTunes-mediabibliotheek. Met Swift kunnen leerlingen bovendien hun eigen code schrijven om Skoog te configureren en aan te sturen.

Skoog is licht en draagbaar, en dus gemakkelijk te configureren en te gebruiken. De Skoog wordt gekoppeld met een iPad via Bluetooth LE of met Apple-computer via USB. Er is ook een gratis Skoog-app beschikbaar in de App Store. De Skoog kan ook gebruikt worden als controller voor andere muziekapps die compatibel zijn met MIDI.

Uiteraard heeft dit concept weinig tot niets te maken met hifi, maar soms kan het leuk zijn om een zijpad in te slaan. Wie bijvoorbeeld opziet tegen een lange oudejaarsavond met kinderen, zou de Skoog kunnen gebruiken om de avond leuker te maken.

Skoog 2.0: prijs en leveringsinformatie

De Skoog 2.0 is te koop bij dealers van producten van Apple en op de website van Apple. Het apparaat kost 280 euro.


EDITORS' CHOICE