NIEUWS

Sonoma Acoustics Model One: elektrostatisch hoofdtelefoonsysteem

Het deels Brits deels Amerikaanse bedrijf Sonoma Acoustics heeft tot op heden één product in zijn portfolio. Dit ene product is een hoofdtelefoonsysteem genaamd Model One. De hoofdtelefoon is een elektrostatisch model dat wordt aangedreven door een op maat gemaakte hoofdtelefoonversterker met ingebouwde DA-converter.

De hoofdtelefoon is gemaakt van duurzame materialen en de bijbehorende versterker heeft een klasse A-eindtrap. Sonoma Acoustics heeft allerlei nieuwe techniek gebruikt en belooft een ongeëvenaarde klank. We zagen de Model One voor het eerst op de Audio Show iEar' (lees ook ons verslag), maar zullen het systeem zoals aangekondigd nog wat nader bekijken. Bij dezen!

Sonoma Acoustics Model One: compleet systeem met digitale en analoge ingangen

Het M1-systeem is door Sonoma Acoustics naar eigen zeggen ontwikkeld voor de hedendaagse audioformaten met hoge resolutie. Elk detail van het systeem is ontworpen om een nieuw niveau van prestaties en geluidskwaliteit te leveren. De hoofdtelefoon is gebaseerd op het door Warwick Audio Technologies Ltd. ontwikkelde hoge precisie elektrostatische membraan dat is gemaakt van HPEL (High Precision Electro Static Laminate). Dit gepatenteerde systeem bestaat uit vele kleine cellen die parallel werken en het geluid direct doorgeven aan het oor zonder door een statorsysteem te gaan. Het resultaat is een frequentiebereik dat lineair doorloopt tot 60 kHz.

De membranen en andere onderdelen hebben een zeer constante kwaliteit en consistentie. De afwijking tussen twee transducers is kleiner dan circa 0,8 dB. Andere kenmerken van de hoofdtelefoon zijn de behuizing van magnesium, handgemaakte oorkussens en een flexibele hoofdband die is bekleed met Cabretta schapenvacht. In totaal resulteert dit in een gewicht van slechts 303 gram (zonder kabel), wat lange zorgeloze luistersessies mogelijk maakt.

Sonoma Acoustics Model One: Energizer & DA-converter

Een elektrostatische hoofdtelefoon werkt met hoge spanningen en kan daarom niet worden aangesloten op een normale hoofdtelefoonuitgang. Iedere elektrostatische hoofdtelefoon heeft een bijpassende unit die zorgt voor de juiste spanningsversterking. De unit van het M1-systeem is Energizer genoemd en is samen met de hoofdtelefoon ontwikkeld.

De Energizer is een hoogspanningsversterker in de vorm van een krachtige, single-ended discrete FET klasse A-versterker met lage vervorming en grote bandbreedte, die optimaal is aangepast aan de HPEL-membranen. De versterker is vanzelfsprekend ontworpen en geoptimaliseerd voor de inherente capacitieve belasting van een elektrostatische omzetter. De klasse A-eindtrap heeft een lage vervorming en een uitstekende stijgsnelheid.

De Energizer biedt de volgende ingangen:

- USB 2.0 (digitaal - accepteert alle Hi-Res audioformaten tot 32-bit / 384 kHz PCM en DSD via DoP (DSD64 / DSD128))

- coaxiaal S / PDIF (digitaal - accepteert alle PCM-formaten tot 24-bit / 192 kHz)

- Hoogwaardige RCA-aansluitingen (analoog - accepteert maximaal signaal van 2,1 V (RMS))

- 3,5 mm stereo jack (analoog - accepteert maximaal signaal van 850 mV (eff))

Alle signalen worden digitaal verwerkt met een aangepaste 64-bits multicore XMOS-processor. De geïntegreerde DSP optimaliseert zowel het amplitude- als het fasegedrag en houdt ook rekening met de speciale kenmerken van de HPEL-transducer. Conversie van digitaal naar analoog wordt uitgevoerd door twee ESS Sabre Reference stereo DAC chips die gebruikt worden in mono-modus. Het resultaat is een ruisvloer die op -129 dB ligt.

Andere kenmerken omvatten het gebruik van een AKM 32-bits / 384 kHz ADC Premium en Crystek ultralage faseruis oscillator en een extern geluidsarme voeding die de elektronica in de afgeschermde CNC-bewerkte aluminium behuizing van de Energizer van stroom voorziet.

Sonoma Acoustics Model One: prijs en leveringsinformatie

Het Sonoma Acoustics M1-systeem is per direct beschikbaar. De adviesprijs bedraagt 5.695 euro.

EDITORS' CHOICE