REVIEWOPPO Store

Review: OPPO UDP-203 Vanity HD-edition

Harro Tillema | 03 februari 2018 | Fotografie Fabrikant | OPPO

SAMENVATTING

We hebben de OPPO UDP-203 VanityHD ervaren als een heerlijke machine die als multichannel AV-streaming bridge een hele unieke plek in de markt claimt. De machine presteert met de VanityHD optie op high end-niveau en laat zich perfect integreren in een high end-audio en -video omgeving

PLUSPUNTEN

  • Weergavekwaliteit
  • Ingebouwd loopwerk
  • Speelt vrijwel alles

MINPUNTEN

  • Geen internetradio
  • Geen streamingdiensten

OPPO behoeft voor velen geen introductie meer. De spelers van OPPO zijn al jaar en dag een begrip in de hifi- en videowereld. Niet alleen zijn ze doorgaans rijk uitgerust, de spelers ondersteunen ook zo ongeveer alle in de industrie toegepaste codecs, standaarden en resoluties. Dit geldt ook voor de OPPO UDP-203; de betaalbare ‘instapper’ van de fabrikant.

In deze review kijken we naar een gemodificeerde versie van de UDP-203, voorzien van een speciaal Vanity203HD-board. We focussen ons dan ook met name op de audiokwaliteit. 

OPPO UDP-203

De afgelopen jaren heeft OPPO zich bovenal gepresenteerd als een betrokken fabrikant. Of het nu gaat om kleine ‘bug fixes’ die door middel van incidentele firmware-updates worden verholpen, of dat de fabrikant ‘out-of-the-blue’ serieuze upgrades in functionaliteit doorvoert; een OPPO-product beweegt ook na de aanschaf met de meest belangrijke trends in de markt mee.

Onlangs mochten de gebruikers van OPPO UDP203- en UDP205-spelers immers een vinkje zetten bij ROON-support. Bezitters van het UDP-205 topmodel konden zelfs de toevoeging van MQA verwelkomen. Geheel kosteloos. Er zijn niet veel grote fabrikanten die zoveel nazorg bieden aan klanten waarvan ze het geld al in de zak hebben. Dat de fabrikant hiermee harten voor zich wint, behoeft geen betoog.

Look en Feel

De OPPO UDP-203 is solide gebouwd. Nergens hebben we het idee dat de fabrikant ergens op heeft willen besparen. Het uit aluminium vervaardigde front van de OPPO UDP-203 straalt rust en minimalisme uit. Slechts een powerswitch met indicatie-led, een ruim informatiedisplay, een eject-knop en een vijftal navigatieknoppen vullen het geheel vlakke, zwarte front.

Het lademechanisme van het loopwerk is prachtig in het design verwerkt en valt als zodanig niet op. Gelukkig heeft OPPO gekozen voor een lademechanisme en niet voor het veel toegepaste slot-in systeem. Een conventioneel lademechanisme blijkt in de praktijk vriendelijker voor de levensduur van de kwetsbare zilveren schijfjes.

Opbouw

De UDP-203 is modulair opgebouwd. Elk board met een specifieke taak heeft een eigen plek in de behuizing. Bekabeling voor onder meer de stroomvoorziening en bandkabeltjes om de printen onderling met elkaar te verbinden, zijn zo kort mogelijk gehouden om interferentie en andere ongewenste verstoringen te beperken. Bijkomend voordeel is dat de printen zo eenvoudig kunnen worden vervangen door ‘third party’ upgrades. Zo zien we het graag.

Aan de rechterzijde is het mainboard met de processor geplaatst. Deze laatste is voorzien van een passief koelelement, zodat er – behalve het loopwerk - geen draaiende delen in de behuizing aanwezig zijn. Dit is een positief punt, want draaiende delen veroorzaken doorgaans vibraties en deze kunnen op hun beurt weer een negatieve invloed hebben op de weergavekwaliteit.

UDP-203: Functionaliteit en connectiviteit

Spelers van OPPO blinken zonder uitzondering uit door de hoge functionaliteit. Het zijn doorgaans ‘alleskunners’ en ook hier sluit de UDP-203 naadloos op aan. De speler kan overweg met alle optische en van flashtechnologie voorziene gegevensdragers die momenteel in de handel verkrijgbaar zijn. Daarnaast ondersteunt de OPPO zowel DLNA, SMB en NFS voor het streamen van content via het netwerk. Hierbij is de maximale bitbreedte 24 bits en de maximale samplingrate bedraagt 192kHz. We dienen voor de volledigheid te vermelden dat de OPPO gapless playback ondersteunt, maar uitsluitend als wordt gekozen voor de SMB-streaming methode.

Goede bediening

De OPPO UDP-203 is op verschillende manieren te bedienen. De basisfuncties zijn via de unit zelf te bedienen en via de meegeleverde IR-remote (met achtergrondverlichting) kunnen de overige functies worden aangesproken. Om de unit geheel te configureren adviseert de fabrikant dit via het overzichtelijke on-screen menu te doen. De opbouw van de menustructuur is vriendelijk voor digibeten en zelfs kleine kinderen kunnen er moeiteloos mee overweg.

Voor het bedienen van de streaming functionaliteit via tablet of smartphone, heeft de fabrikant de MediaControl app laten ontwikkelen die geheel kosteloos is te downloaden voor Apple of Android. Deze app is echter niet heel uitgebreid, maar oogt overzichtelijk en werkt in de praktijk gewoon prima.

De UDP-203 is uitgerust met een breed arsenaal aan aansluitingen. Aan de voorzijde vinden we een handige USB 2.0 poort voor het aansluiten van telefoon, tablet of een USB-opslagapparaat. Aan de achterzijde een RJ-45 LAN-aansluiting, een HDMI-uitgang voorzien van ARC, een HDMI-ingang voorzien van ARC en een HDMI-audio uit. Vervolgens heeft de OPPO UDP-203 een blokje van acht gescheiden single-ended uitgangen voor front, surround, center en subwoofer.

De UDP-203 heeft een optische en coaxiale S/PDIF-uitgang, een tweetal USB 3.0-poorten, een trigger in- en uitgang en een RS-232C aansluiting voor custom installatiedoeleinden. Alle RS-232 commando’s worden netjes in de handleiding vermeld. Uiteraard ondersteunt de UDP-203 ook IP-control functies waarmee de speler in geautomatiseerde omgevingen tevens via het netwerk te bedienen is. Bekabeld of via de ingebouwde Wi-Fi module.

UDP-203: Techniek

De OPPO UDP-203 is via de OPPOstore in twee varianten verkrijgbaar; de ‘normale’ UDP-203 en de UPD-203 VanityHD. We kenden de VanityHD-optie al van de OPPO BDP-93 en de BDP-103, maar wat maakt deze optie nu zo speciaal?

In tegenstelling tot de ‘normale’ UDP-203 worden de surroundkanalen bij de VanityHD-uitvoering digitaal in plaats van analoog uitgestuurd. Hierop kan de gebruiker meerdere externe kwaliteits-DAC’s aansluiten, waarmee duidelijke kwaliteitswinst haalbaar is, of waarmee de speler beter in een highend-keten is te integreren.

Vanity203HD

Het Vanity203HD-board is niet door OPPO zelf ontwikkeld, maar het is een product dat in opdracht van het Nederlandse JVB Digital (www.jvbdigital.com) door de firma Audiopraise (www.audiopraise.com) is ontwikkeld.

Twee precisie kristallen voor een perfecte timing van het kloksignaal

Het Vanity203HD-board is een waar huzarenstukje. Alle digitale streams worden van voor tot achter geheel opnieuw bewerkt. Het board is hiertoe voorzien van twee precisie VCXO’s voor een zeer accuraat kloksignaal en minimale jitter. Hiernaast is het board voorzien van speciale spanningsregelaars met een zeer laag ruisniveau. Audiopraise heeft bovendien een custom Zero Alias Lineair Phase Filter ontwikkeld, voor een optimale timing en faseresponse.

Het is belangrijk te vermelden dat alle settings en mogelijkheden van de ‘normale’ UDP-203 met de VanityHD-upgrade behouden blijven.

In deze klasse geen gemeengoed, maar wel volgens het boekje. Voor elke uitgang een excellente uitgangstransformator

Coaxiaal en gebalanceerd

De coaxiale digitale uitgangen zijn voorzien van een uitgangstransformator en hebben een uitgangsimpedantie van 75 Ohm. Met een kleine interne aanpassing en een verloopkabeltje is digitale uitsturing via AES/EBU ook mogelijk. In dit geval zorgen de witte uitgangen samen met de rode uitgangen voor het ‘hot’ en ‘cold’ signaal in de gebalanceerde configuratie. Dit is echt een unieke feature.

Liever een gebalanceerd digitaal uitgangssignaal? Slechts een soldeerbout en de nodige skills zijn voldoende

Het VanityHD-board ondersteunt twee SACD-modi. Via DSD en via PCM. DSD streams kunnen naar wens worden omgezet naar DoP (DSD over PCM). Dit betreft een aanpassing van een hardware-setting via de dipswitches op het VanityHD-board. De Vanity203HD heeft tevens een hoogwaardige digitale volumeregeling. Hiermee kan de UPD-203 ook als voorversterker worden ingezet. Hiertoe dient in het instellingsmenu het vaste volume enkel te worden gewijzigd in ‘variabel’. Want zo makkelijk kan het gewoon zijn.

Alle specifieke boardsettings zijn doormiddel van handige dipswitches in te stellen

Het Vanity-board is tot slot voorzien van een interne I2S connector met 8 I2S kanalen, een masterclock signaal, 3V3 LVCMOS-signaal en een massa. De kloksnelheid bedraagt, afhankelijk van de stream 22.5792 of 24.576 MHz. Een interessante feature die we niet bij heel veel spelers terugvinden.

Een handige I2S connector. De UDP-203 met VanityHD wordt hiermee voor velen extra interessant

UDP-203: Weergavekwaliteit

We hebben de streaming bridge zowel via de optische en coaxiale S/PDIF-uitgangen beluisterd, alsmede via de VanityHD-uitgang voor de front-speakers en tenslotte via de HDMI-audio uitgang. Als digitaal naar analoog omzetter hebben we gebruik gemaakt van de BDA-3 DAC van het Canadese Bryston. Deze kan overweg met alle huidige aansluitingen en ondersteunt high-res formaten tot DSD 4x native.

Omdat HiFi.nl zich voornamelijk toelegt op audio, hebben we de OPPO uitsluitend beoordeeld op de muziekkwaliteit. Hiervoor maken we in onze reviews onder meer gebruik van geselecteerde muziekstukken waarbij we een oordeel kunnen vellen over het geluidsbeeld en de klankbalans. Bovendien hebben we muziekalbums van verschillende genres en geluidsdragers de revue laten passeren.

Om de verschillen in de highres-weergave te kunnen beoordelen hebben we een highres test bench van 2L Records (http://www.2L.no/hires/) gedownload. De verschillende formaten zijn afkomstig van hetzelfde (SACD) bronmateriaal en hiermee kunnen we klankverschillen in bestandsformaat en tussen de verschillende digitale uitgangen op een eerlijke manier vaststellen. Deze test bench wordt speciaal voor dit doel en geheel kosteloos door de muziekuitgever beschikbaar gesteld.

 Stereo digitaal uit

Eerst hebben we de geluidskwaliteit van de verschillende digitale uitgangen met elkaar vergeleken. Via USB stuurt de OPPO geen digitale signalen uit. De coaxiale S/PDIF-uitgang stuurt maximaal tot 24bits en 192kHz in stereo door. Via HDMI stuurt de UDP-203 tot DSD1x native door.

De geluidskwaliteit via coaxiaal en optisch S/PDIF is van vergelijkbaar niveau bij 16bit en 44.1kHz formaat. Wanneer de resolutie wordt opgevoerd, nemen de kwaliteitsverschillen via de ‘standaard’ coaxiale S/PDIF-uitgangen hoorbaar toe. Optisch blijft in geluidskwaliteit, ongeacht de resolutie en samplingfrequentie, vrijwel gelijk.

Het VanityHD S/PDIF-uitgangssignaal klinkt significant beter dan via de ‘standaard’ aanwezige digitale uitgangen. Via VanityHD klinkt elk formaat schoner, opener, gelaagder en krijgt meer dieptewerking. Dit heeft alles te maken met de reclocking en filtering dat op de VanityHD plaatsvindt. De kwaliteit via de HDMI-audio uitgang is subliem en benadert de geluidskwaliteit van het VanityHD-board.

Multichannel

De OPPO UDP-203 stuurt multichannel audio via Toslink uit, maar dit is gelimiteerd tot maximaal 96kHz. Via HDMI wordt multichannel tot DSD 1x ondersteund. Via de gescheiden coaxiale uitgangen van de VanityHD wordt DSD, afhankelijk van de settings op het VanityHD board, per kanaal omgezet naar DoP. DSD 1x wordt omgezet naar 24-88.2kHz en DSD 2x wordt omgezet naar 24-176.4kHz. Meerkanaals highres-opnames kunnen zodoende in een hogere kwaliteit worden afgespeeld dan via de gebruikelijke Toslink connectie.

Klankeigenschappen

De klank van de OPPO UDP-203 VanityHD is neutraal, levendig en mooi in balans; nergens ervaren we dipjes of bultjes in het gehoormatige spectrum. De weergave in het laag is krachtig en goed gecontroleerd. Het geluidsbeeld is open, breed en vooral ruimtelijk; de muziek komt lekker los van de speakers.

In de diepte is de UDP203 VanityHD wat meer behouden. Het muzikale podium is beperkt tot ongeveer een meter in de achtergrond en tot ongeveer een meter richting de luisterpositie. We hebben de OPPO niet kunnen betrappen op gitaristen die met gestrekt been de ruimte inspringen. Dit maakt de luisterervaring voor een grote groep muziekliefhebbers toch wat meer ontspannen dan een ultra-3D luisterervaring.

Gebruikte componenten:

Versterking:

Bryston 4B Cubed eindversterker            

 

Bryston BP26 voorversterker met MPS2 voeding

DAC:

Bryston BDA3

Bron:

Bryston BDP3 netwerkspeler

Interlinks:

Grimm TPR (gebalanceerd)

 

Grimm TPR (single-ended)

Speakerkabel:

MIT T2 (bi-wire)

Luidsprekers:

Usher MD2 Beryllium Series


UDP-203: Eindoordeel

De OPPO UDP-203 heeft zich tijdens de reviewperiode gepresenteerd als een multitalent. Met de Vanity203HD-optie onderscheidt de speler zich nog net even een beetje beter. Dit geldt ook voor de klankeigenschappen ten opzichte van het originele exemplaar.

De bediening is uitstekend en ook de app voldoet, ondanks de beperkingen ervan, best goed. De responsetijden via bediening met de app zijn minder vlot en het afspelen van mapstructuren is bij streaming niet mogelijk. Ook hadden we het fijn gevonden als de app informatie over de bitbreedte of samplingfrequentie van de stream zou weergeven, maar er zijn gelukkig veel gratis alternatieven beschikbaar die dit wel kunnen.

Ook zijn er op het moment van schrijven nog geen internet- of streamingdiensten geïntegreerd. Ook beschikt de UDP-203 niet over Bluetooth of Airplay-protocol om streamingdiensten van mobiele devices te streamen. Ondanks dat dit een bewuste keuze van de fabrikant is, betreffen het features die wel fijn zouden zijn geweest. Gelukkig is de speler te configureren als ROON-eindpunt en hiermee zijn alle puntjes van kritiek opgelost.

Geen interne DAC

Voor de duidelijkheid dienen we te benadrukken dat er door de UDP-203 VanityHD geen analoge signalen worden uitgestuurd omdat er geen DAC in de machine (meer) aanwezig is. De machine is uitsluitend te combineren met een of meerdere externe DAC’s. De OPPO UDP-203 VanityHD betreft dus een meerkanaals streaming ‘bridge’. En dit is best uniek.

Alle digitale signalen worden op hoogwaardige niveau door het VanityHD board vertroeteld en dit uit zich in een uitstekende geluidskwaliteit. Daarom is het VanityHD-board vooral geliefd bij de zogenaamde ‘audiofielen’ die een complete streaming-oplossing zoeken met een superieure geluidskwaliteit. Waarom kiezen voor VanityHD en niet gebruik maken van de HDMI-audio uitgang? Nu, dat is simpel. Een goede DAC met HDMI-aansluiting is vandaag de dag nog significant duurder dan een hoogwaardige S/PDIF-DAC. Laat staan vier stuks.

Prijs-kwaliteit

Laten we eerlijk zijn; de OPPO UDP-203 VanityHD is met een adviesverkoopprijs van net geen 1700 euro beslist geen budgetspeler, maar de prestaties en eigenschappen van deze machine zijn uitzonderlijk. De UDP-203 komt met de VanityHD-upgrade met de audiokwaliteit heel dicht in de buurt van de topspeler van het merk, de machtige OPPO UDP-205.

Heeft u een ‘normale’ UDP-203 en zou u graag upgraden naar een VanityHD-versie, dan is dit board ook los te bestellen. Deze kunt u met de duidelijke inbouwinstructies eenvoudig zelf wisselen. Prijs van het losse board is 899 euro inclusief verzendkosten en de BTW.

Prijs van de speler met het Vanity203HD-board ingebouwd is 1689 euro inclusief verzendkosten en de BTW. Hierbij krijgt u tijdelijk een Spears en Munsil kalibratieschijf en een Audioquest HDMI-kabel van de OPPOstore cadeau.

UDP-203: Conclusie

We hebben de OPPO UDP-203 VanityHD ervaren als een heerlijke machine die als multichannel AV-streaming bridge een hele unieke plek in de markt claimt. De machine presteert met de VanityHD-optie op high end-niveau en laat zich perfect integreren in een high end-audio en -video omgeving. Bent u behalve muziekliefhebber ook filmliefhebber en hecht u waarde aan de best mogelijke audiovisuele beleving, dan adviseren we u om in uw zoektocht zeker eens naar de OPPO UDP-203 VanityHD te kijken.

Meer informatie: www.jvbdigital.com en www.oppostore.nl.

UDP-203: Scores
Functionaliteit 7.5
Connectiviteit: 8.5
Klank: 9

MERK

EDITORS' CHOICE