NIEUWS

Gallo Acoustics: compacte bolvormige luidsprekers in veel kleuren

De luidsprekers van het in de Amerikaanse staat Texas gevestigde Gallo Acoustics vallen op door hun relatief kleine formaat en bolvormige kasten. Omdat een koper uit heel veel kleuren kan kiezen, is er altijd wel een kleur die bij het interieur past. Gallo Acoustics lijkt zijn eigen weg te gaan, zowel met het uiterlijk als met de techniek van zijn luidsprekers.

Gallo Acoustics: compacte bolvormige luidsprekers

Gallo Acoustics, opgericht door Anthony Gallo, is gevestigd in de Amerikaans staat Texas en heeft zich toegelegd op de bouw van luidsprekers. Gallo doet het graag “anders”. Anders qua uiterlijk (zoals de bolvorm en de zeer compacte behuizing van staal) en anders qua gebruikte technologieën (zoals de unieke CDT-hoogeenheid en de afwezigheid van een wisselfilter). Het doel is een zo transparant mogelijke en pure weergave, vergelijkbaar met die van een elektrostatische luidspreker, plus een zeer breed geluidsveld. Ten slotte zijn de prijzen ook “anders”, want voor de kwaliteit verhoudingsgewijs zeer laag, aldus de Nederlandse importeur Monitor Audio Nederland.

Gallo Acoustics: techniek

De keuze voor de bolvormige behuizing is simpel: deze heeft geen negatieve beïnvloeding op de weergave, zoals een gesloten rechthoekige houten kast kan hebben. De bolbehuizing heeft van alle mogelijke vormen en typen de meest vlakke weergavekarakteristiek, de minste geluidsdiffractie en ook geen interne resonanties die het geluid kunnen kleuren. En ja, het ziet er ook erg ‘cool’ uit, zo’n metalen luidspreker ter grootte van een honkbal.

De Cylindrical Diaphragm Transducer (CDT) is een hoogeenheid van een bijzondere, gepatenteerde constructie. De conus wordt gevormd door een halfrond superlicht membraan van Kynar bedekt met een zilvercoating. Op elk membraaneinde is een draad gesoldeerd. Onder invloed van de elektrische signaalspanning gaat het membraan uitzetten en krimpen en dat zorgt voor de geluidsproductie. De CDT heeft dus geen spreekspoel, geen magneet en ook geen wisselfilter.

Deze techniek staat garant voor een kaarsrechte weergave van 2,5 kHz tot ver voorbij de gehoorgrens (22 kHz). Nog een voordeel is de constante afstralingshoek van ruim 330 graden over het hele frequentiegebied. Er is dus nauwelijks sprake van een sweetspot en een luisteraar hoeft dus niet precies in het midden te zitten voor een goede stereoweergave.

De S2 Technologie zorgt voor een twee octaven lagere weergave dan mogelijk zou zijn bij de gebruikte behuizinggrootte. De luidsprekereenheid ‘denkt’ hierdoor namelijk dat hij in een tien keer grotere behuizing zit. Het resultaat is dat met één 75-millimeter grote luidsprekereenheid en zonder wisselfilter een rechte frequentieweergave van 80 Hz tot 18 kHz wordt bereikt.

Gallo Acoustics: luidsprekerassortiment

De Strada 2 is de grootste uit de serie, hoewel nog erg klein vergeleken met ‘normale’ luidsprekers, en heeft twee 100-millimeter full-range-eenheden plus een CDT3-hoogeenheid. Dit resulteert mede ook dankzij het ontbreken van een wisselfilter in een superstrakke weergave vanaf 68 Hz tot 20 kHz.

De Strada 2 Center is een speciale uitvoering waarbij de CDT-hoogeenheid 90 graden is gedraaid zodat de Strada horizontaal als middenluidspreker gebruikt kan worden.

De Micro is een prachtige metalen bol met een diameter van 100 millimeter met daarin een 75-millimeter full-range-eenheid en een weergave van 80 Hz tot 18 kHz, dankzij de S2 Technologie.

De Micro SE is een ‘super-Micro’: de 75-millimeter eenheid is hierbij vervangen door een eenheid met een superlichte platte conus. Hij heeft daardoor een ultrabrede afstraling en een ‘snelle’ weergave.

Bij de A’Diva zit de 75-millimeter full-range-eenheid in een 125 millimeter grote bolbehuizing. Hij heeft daardoor een iets dieper laag en kan dus eventueel zonder subwoofer worden gebruikt.

De A’Diva SE biedt, dankzij de eenheid met een superlichte platte conus, een ongekend brede afstraling en transparante ‘snelle’ weergave.

De TR-3D 300-Watt subwoofer voorzien van een driver met een diameter van 25 centimeter zorgt voor het laag van 18 Hz tot 180 Hz.

Er zijn geen speciale homecinema-luidsprekers. Een eigen systeem kan namelijk eenvoudig worden samengesteld uit alle beschikbare modellen vanwege de overeenkomsten in ontwerp, geluid en klankkarakteristiek

Gallo Acoustics: prijzen en leveringsinformatie

De koper heeft een zeer ruime keus aan kleuren. De gekozen kleur heeft ook invloed op de prijs. De Gallo Micro kost bijvoorbeeld 179 euro per stuk in mat witte, satijn zwarte, rode, blauwe, grijze, crème, glanzend witte of glanzend zwarte uitvoering. In rvs, goud of bronzen uitvoering kost de Gallo Micro 209 euro. De duurste modellen zijn de Gallo Strada 2 Side en Gallo Strada 2 Centre die allebei net geen 1.000 euro per stuk kosten. Gallo Acoustics heeft diverse bijpassende muurbeugels en stands in zijn portfolio.

EDITORS' CHOICE