NIEUWS

BETONart-audio presenteert nieuwe versie vloerstaander Diverso

Al vijf jaar lang bouwt de Duitse luidsprekerfabrikant BETONart-audio zeer speciale luidsprekersystemen. In overeenstemming met de naam van het bedrijf gebruikt het bedrijf een zeer speciaal materiaal, namelijk beton. Vloerstaander en tevens vlaggenschip Diverso heeft een update gekregen en is de nieuwe referentie. Zelf verplaatsen? Beter van niet met een gewicht van 140 kilogram en een hoogte van 155 centimeter.

BETONart-audio Diverso: vloerstaander met actieve woofers

Zoals alle luidsprekers van BETONart-audio, is de kast van de Diverso volledig opgetrokken uit gietbeton. Beton heeft een veel hogere soortelijke massa dan hout en een betonnen kast zal daarom veel minder snel ongewenst meetrillen dan een houten kast. Allerlei inwendige versterkingen zoals nodig bij een houten luidsprekerkast kunnen bij een betonnen kast vaak achterwege blijven. Hout heeft bovendien altijd de neiging om een warme kleuring aan het geluid mee te geven, hoe weinig dat ook moge zijn. De hoge dempingscapaciteit en de amorfe structuur van beton zorgen voor een ongekleurde weergave, aldus BETONart-audio

Zijn er ook nadelen? Jazeker. De Diverso weegt 140 kilogram en is meer dan anderhalve meter hoog. Wie opziet tegen het verplaatsen van een wasmachine, kan de Diverso maar beter laten staan waar hij staat. Verplaatsing van de Diverso lijkt ons meer iets voor een professioneel verhuisbedrijf. Overigens, elk nadeel heeft zijn voordeel, want leden van het dievengilde zullen de luidspreker vermoedelijk laten staan bij een ongewenst bezoek aan de woning van de eigenaar.

De Diverso heeft na twee jaar ontwikkeling en onderzoek een update gekregen en is opnieuw uitgebracht. De kast is gemaakt van twee verschillende op elkaar afgestemde soorten gietbeton. Het is een gedeeltelijk actief vierweg systeem. De vier naar achteren gerichte woofers zijn actief en zjin voorzien van een conus van aluminium en nemen de tonen tussen 26 Hz en 80 Hz voor hun rekening. De twee woofers aan de voorkant zijn voorzien van een glasvezel versterkte conus van papier die de tonen tussen 70 Hz en 220 Hz voor hun rekening nemen.

BETONart-audio Diverso: Mago-versterkermodule met DSP en 4 x 500 Watt

De aansturing van de achterste woofers komt voor rekening van een eigen module genaamd Mago, die voorzien is van een geluidsprocessor (DSP) en vier versterkers. De Mago zorgt voor integratie met de middentoners en tweeters die worden aangestuurd door een andere versterker.

De Mago heeft een 48-bit/96 kHz signaalprocessor aan boord. De AD- en DA-converters die worden gebruikt, werken met 24 bit en 96 kHz, waarbij aan de ene kant de Texas Instruments PCM4220 Multi-Bit Delta Sigma-omzetter en verder de Wolfson WM8742 worden gebruikt. Bovendien vertrouwt BETONart-audio alleen op een speciale operationele versterker van het type Burr-Brown en hoogwaardige MKD-foliecondensors. De selectie van de ingang vindt plaats met hoogwaardige relais. In de kern is de Mago een zeskanaals DSP-switch met voorversterker. De filteralgoritmen zijn allemaal geluids- en fase-geoptimaliseerd en alle DSP-functies zijn via software op de pc vrij programmeerbaar. Deze software is inbegrepen in het leveringspakket. De verbinding met de pc verloopt via USB.

Zoals gezegd, de aansturing van het viertal woofers aan de achterkant vindt plaats met BETONart MAGO eindversterkers die werken in klasse D en een vermogen leveren van vier keer 500 watt in vier Ohm. Middentoners en tweeter dienen door een andere versterker aangestuurd te worden. De module heeft vijf analoge (vier keer RCA, één XLR) en zes digitale ingangen (drievoudig coaxiale S/PDIF, drie keer optische S/PDIF), evenals zes cinch- en ook zes XLR-uitgangen.

De controller gebruikt een IR-afstandsbediening die bij de levering is inbegrepen. De Mago heeft een display en alle relevante bedieningselementen zijn rechtstreeks op het front van de module beschikbaar.

BETONart-audio Diverso: middentoners en tweeter

Een tweetal middentoners zijn gemonteerd in een D’Appolito-configuratie. De conus van de middentoners is gemaakt van paiper. De tweeter is een Air Motion Transformer (AMT). De middentoners geven volgens BETONart-audio een zeer gedetailleerd en natuurlijk geluidsbeeld. De AMT zorgt voor een welhaast holografisch-ruimtelijke afbeelding. Al met al loopt het frequentiebereik van 26 Hz tot 30 kHz.

De cross-overfrequenties liggen op 70 Hz, 215 Hz en 1.850 Hz. De impedantie bedraagt vier Ohm. De nominale belasting ligt op 2.000 Watt en de gevoeligheid is met 93 dB hoog te noemen. BETONart-audio beveelt dan ook een buizenversterker aan voor aansturing van de middentoners en tweeters.

BETONart-audio Diverso: prijs en leveringsinformatie

De Diverso kost 14.280 euro per paar. De Mago DSP-versterkermodule wisselt voor 2.850 van eigenaar. Voor een prijs van 650 euro worden de luidsprekers in ieder gewenste kleur gespoten. Wie prijs stelt op meer audiofiele onderdelen betaalt daarvoor 880 euro. Eventueel kan de standaard interne bedrading voor een bedrag van 390 euro vervangen worden door bedrading van in-akustiek. Wie meer wil weten kan kijken op de website van BETONart-audio.

EDITORS' CHOICE