NIEUWSStax

Stax SR-009S: elektrostatische hoofdtelefoon, tevens nieuw vlaggenschip

Het Japanse Stax heeft een nieuwe elektrostatische hoofdtelefoon gelanceerd genaamd SR-009S. De nieuwe SR-009S is een doorontwikkeling van eerdere modellen en Stax heeft naar eigen zeggen veel aandacht besteed aan het zo dun mogelijk maken van het membraan van de drivers. Transparantie en helderheid hebben volgens Stax een nieuw niveau bereikt. 

Stax SR-009S: vlaggenschip-hoofdtelefoon

Het Japanse audiobedrijf Stax bouwt voornamelijk hoofdtelefoons en heeft een ruime ervaring met de bouw van elektrostatische hoofdetelefoons. Bij de ontwikkeling van de nieuwe SR-009S is speciaal aandacht besteed aan het zo dun mogelijk maken van het membraan van de drivers. “Membraan” is wellicht niet helemaal het goede woord. Stax spreekt zelf over de elektrode.

De drivers van de nieuwe Stax SR-009S hebben een nieuwe vaste elektrode. Stax zegt daarover het volgende: “Als de vaste elektrode oneindig dunner wordt, neemt de luchtweerstand af en verbetert de doorlaatbaarheid voor geluidsgolven. Aan de andere kant hebben dunnere elektroden een slechte stijfheid en lijden ze aan eigen vibraties en kan het geluid modderig worden. De SR-009S heeft de in de eerdere SR-009 geplaatste elektrode verder ontwikkeld als de integratie van de huidige technologie. De randen van het elektrodegat werden glad gemaakt door nabewerking om de luchtweerstand te verminderen, met als resultaat dat de doorlaatbaarheid van geluid is verbeterd. Bovendien werd de eigen trilling van de elektrode verder verlaagd door de elektrode te vergulden waardoor een grote soortelijke dichtheid van de elektrode is ontstaan. Ten slotte is de geluidshelderheid verbeterd door de weerstand van de elektrode zelf te verminderen.”

De oorschelpen hebben een stijf aluminium frame. De dikte van de behuizing is tot een minimum gereduceerd. Het beschermgaas is rond waardoor de invloed van reflecties en resonanties is afgenomen. Het eindresultaat zou een schone en transparante klank moeten zijn.

De hoofdtelefoon is nu wel uitgebracht, maar we weten nog niet wanneer hij in Nederlandse winkels zal liggen. Ook prijsinformatie is nog niet bekend gemaakt.

Stax SR-009S: technische specificaties

  • Type: push-pull elektrostatisch cirkelvormig geluidselement, open behuizing
  • Frequentiebereik: 5 - 42.000 Hz
  • Elektrostatische capaciteit: 110 pF (inclusief kabel)
  • Impedantie: 145 kOhm (inclusief kabel, bij 10 kHz)
  • Geluidsdrukgevoeligheid: 101dB / input 100 Volt r.m.s. / 1 kHz
  • Bias spanning: DC 580 Volt
  • Rechts / links kanaalindicatie: gouden doorgetrokken lijn (links) en stippellijn (rechts) op de kabel
  • Earpad: echt leer (huidgedeelte), hoogwaardige kunstmatige leer (omringend gedeelte)
  • Kabel: zilvergecoate 6N (99,9999%) OFC parallelle 6-strengs, speciale brede kabel met lage capaciteit, 2,5 m volledige lengte
  • Gewicht: 583 g (inclusief kabel), 441 g (zonder kabel)

 

 

EDITORS' CHOICE