NIEUWSBenchmark

Benchmark HPA4: hoofdtelefoonversterker tevens voorversterker

Het Amerikaanse Benchmark heeft de HPA4 gelanceerd. De HPA4 is een hoofdtelefoonversterker die voorzien is van een viertal analoge ingangen en hij zou dus ook als voorversterker ingezet kunnen worden. Een IR-afstandbediening wordt meegeleverd en naar verwachting zal hij vanaf juni 2018 in de winkel liggen.

Benchmark HPA4: hoofdtelefoonversterker met meerdere analoge ingangen

Het Amerikaanse audiobedrijf Benchmark heeft de HPA4 aangekondigd, een hoofdtelefoonversterker die ook als voorversterker ingezet zou kunnen worden. Benchmark heeft de focus gelegd op de ontwikkeling en optimalisatie van de analoge schakelingen. De HPA4 heeft geen digitale in- of uitgangen.

De HPA4 heeft dus alleen analoge ingangen. Twee ingangen zijn symmetrisch en de andere twee maken verbinding via cinch. De gebruiker kan kiezen tussen een XLR- of cinch-uitgang voor doorlussen of voor verbinding met een eindversterker. Op het front zijn een symmetrische en asymmetrische hoofdtelefoonaansluiting te vinden.

Benchmark heeft samengewerkt met THX om de technologie genaamd THX Achromatic Audio Amplifier (AAA) op te kunnen nemen in de HPA4. Volgens Benchmark reduceert THX AAA de harmonische vervorming en intermodulatievervorming met 20 tot 40 dB. Ongeveer dezelfde techniek wordt gebruikt in de AHB2-eindversterker van Benchmark.

De HPA4 heeft een volumeregeling met 256 stappen. Volumeregeling van de lijnuitgang en van de hoofdtelefoonuitgangen staan los van elkaar. Op het front is een aanraakscherm te vinden en bediening kan ook met de meegeleverde IR-afstandbediening.

De uitgangsimpedantie van de hoofdtelefoonaansluitingen van de HPA4 ligt volgens Benchmark in de buurt van de 0 Ohm. De ruisvloer ligt lager dan –130 dB. Het frequentiebereik loopt van 0,1 Hz tot 500 kHz op –3 dB niveau. De kanaalscheiding bedraagt 115 dB of beter, afhankelijk van de meetfrequentie.

Benchmark HPA4: prijs en leveringsinformatie

De Benchmark HPA4 zal naar verwachting vanaf juni 2018 in de winkel liggen. De koper kan kiezen uit een zwarte of zilverkleurige uitvoering. De Nederlandse prijs is nog niet bekend, maar op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 3.200 Britse ponden. Op de website van Benchmark staat een prijs van 3.000 dollar, maar Amerikaanse producten zijn in Europa doorgaans wel wat duurder vanwege koersschommelingen, transportkosten, importheffingen en het lokale BTW-tarief.


EDITORS' CHOICE