REVIEWNaim Audio

Review: Naim Uniti Star met ingebouwde cd-ripper

SAMENVATTING

Het sterkste punt van de Uniti Star is dat Naim echt alle mogelijke functionaliteit weet te combineren met veel aandacht voor goede klank. Wel volgens hun eigen recept, maar die smaakt echt wel lekker. Als je zowel naar streaming luistert en nog graag cd’s draait én bovendien een alles-in-één-oplossing wil die je ook nog kunt gebruiken in een multiroomsysteem, dan is dit dé juiste keuze.

PLUSPUNTEN

  • Bijzonder goede app-ervaring
  • Cd-speler en –ripper
  • Muzikale klank
  • Bouwkwaliteit
  • HDMI-ingang

MINPUNTEN

  • Speakermatchting is een punt
  • Hogere prijsklasse
  • Geen phono

De Uniti-versterkerlijn van Naim is sowieso heel veelzijdig, maar de Star gaat nog een heel stap verder door een cd-speler aan het recept toe te voegen. Versterker, ripper en mediaserver in één machine – en dat op waar hifi-niveau. Wat kan een mens meer wensen?

Naim Uniti

Over de nieuwe Uniti-lijn van Naim hebben we al uitgebreid gesproken, onder meer in de recensie van de Uniti Atom. Deze compacte versterker is de instapper in de familie, die ondanks een vermogen van ‘slechts’ 40 Watt toch goed zijn mannetje kan staan. Verwacht je meer van je Uniti, dan kom je bij de Star of Nova uit. Die laatste is een beest van een versterker, met een heel andere motor die dichter staat bij de 250.000-euro kostende Statement. De Star is versterkertechnisch eerder verwant aan de de Atom, maar biedt 2 x 70 watt en komt in een grotere behuizing. Het is niet voor de lol forser gebouwd; de extra ruimte wordt gebruikt voor een cd-lezer die ook dubbelt als ripper. Want in goede Uniti-traditie kan de Star ook de rol van muziekserver op zich nemen. Oh ja, je kunt hem bovendien via een HDMI-poort als oplossing voor tv-audio gebruiken. Is er iets dat dit ding niet kan?

Naim Uniti Star: Solide bouw

De nieuwe Uniti-lijn was voor Naim een goede gelegenheid om de bouwkwaliteit en design van de MuSo-speakers én de Statement naar deze alles-in-één-familie te brengen. De Star straalt dan ook een hoog premiumgehalte uit, een indruk die je niet verlaat als je het apparaat optilt. De donkere behuizing uit gezandstraalde aluminium, afgewisseld met glas en een groot display, maakt de Uniti één van de fraaiste audiotoestellen op de markt. Het scherm is trouwens niet aanraakgevoelig, hoewel bijna iedereen die de Uniti’s ziet dat aanvankelijk denkt. Het dient echter vooral om covers van albums te tonen, en wanneer nodig het volumeniveau, menu’s en een overzicht van bronnen. Ernaast zitten een aantal knoppen, maar wellicht ga je die niet gebruiken. De meegeleverde remote is veel handiger en ook via de uitstekende Naim-app kun je alles doen. Die afstandsbediening laat de Uniti Star qua design niet in de steek. Het is even solide en gebruikt Zigbee voor een feilloze verbinding die geen oogcontact vereist.

Een designhoogtepunt geleend van de MuSo is de grote, rondom verlichte volumeknop bovenaan de Star, die subtiel nog verder oplicht als je hem gebruikt. Het is een detail, maar deze knop heeft veel gewicht en bij het draaien biedt het net genoeg weerstand. Er is niets goedkoop aan – en ook technisch zit het goed in elkaar, door analoge en digitale volumeregelingen te combineren.

Ingangen genoeg

De Star legt zoals de andere Uniti-versterkers sterk de nadruk op streaming en multiroom. Maar de sterkte van de Naim is dat het toch ook zeer veel fysieke ingangen bezit: elf. Daarbij ook wat ongewone poorten, zoals een HDMI-ingang die ARC-compatibel is, een 5-pin DIN en een BNC-connector. Er is ook een pre-out, mocht je de Star puur als voorversterker en mediaserver willen gebruiken bij een krachtigere eindtrap. Achteraan vind je  ook een geheugenkaartsleuf voor een SD-kaartje. Als je een kaart insteekt of een schijf aan de USB-poort koppelt, dan kun je muziekbestanden van dat medium afspelen. De bestanden kunnen door de Uniti ook gedeeld worden op het netwerk zodat uPnP-compatibele spelers (zoals een MuSo, een Uniti of één van de vele toestellen van derden) er aan kunnen. Een handige feature, net zoals de gelijkaardige mediaserverfunctie op de Auralic Polaris.

Als het over streaming gaat, dwingt Naim je niet om te kiezen. De Uniti Star gebruikt hetzelfde platform als de MuSo-speakers en andere Uniti’s. Dat betekent dat alle relevante streamingopties er zijn: Airplay, Chromecast, DLNA, Spotify Connect, internetradio, Bluetooth (aptX HD) en Tidal. De Uniti’s zijn nu ook officieel Roon Ready, met bijhorend icoontje in Roon.

Cd’s spelen én rippen

Eigenaars van een Uniti Atom of Nova kunnen optioneel voor een Core gaan, een aparte mediaserver met ingebouwde ripper in een Uniti-design. Met een Star heb je die Core niet nodig. De ingebouwde cd-speler kan immers de muziek rippen naar digitale bestanden die op een geheugenkaart of USB-opslag bewaard worden. Helaas is het niet mogelijk om de bestanden meteen op een externe NAS te bewaren.

Steek je een cd in, dan vraagt de Star meteen of je wil rippen of afspelen. Die keuze kun je ook terugvinden in de Naim-app. Zowel hier als op het scherm van de Star zie je de voortgang van het ripproces. Via de instellingen bepaal je op een cd geript wordt naar WAV- of FLAC-formaat. Metadata wordt automatisch opgehaald en mocht de cd niet geïdentificeerd worden, dan kun je zelf via de app eenvoudig de nodige informatie toevoegen aan de bestanden. Je ontdekt hier dat Naim echt aan alle details heeft gedacht. Zo kun je heel eenvoudig albumhoezen via Google opzoeken en toevoegen.

Muzikaal trouw aan zichzelf

Je hebt dus de remote en de knopjes op de voorkant, maar het is duidelijk dat Naim verwacht dat je vooral hun app zal gebruiken om de Star te bedienen. Zeker doen, want Naim is een pioneer op vlak van app-besturing. Die ervaring toont, want de Naim-app is echt heel eenvoudig in het gebruik. Je zou kunnen stellen dat het weinig opties heeft, wat inderdaad – gegeven de veelzijdigheid van de Star – het geval is. Zeker op klankvlak kan je maar weinig aanpassen. Moet dat? Je koopt natuurlijk een Naim net vanwege de klankkeuzes die de Britten graag maken, maar soms is bijvoorbeeld een equalizer wel handig.

We hebben de Naim Uniti Star voornamelijk getest met onze Focal Sopra N°2’s en de gloednieuwe Monitor Audio Studio-staanders die rond dezelfde periode aan het testen waren. Laten we al meteen stellen dat we de match met de Focals veel beter vonden klinken. Misschien geen toeval, gegeven dat Naim en Focal tot dezelfde holding behoren. Maar ook wel omdat de kwaliteiten van de Sopra’s heel mooi aansluiten bij die van de Star. Dit is een echte Naim: muzikaal, met veel souplesse, en heel plezierig om naar te luisteren. Tegelijkertijd is het toch iets anders dan de strakheid van een Hegel of neutraliteit van de Polaris.

Conclusie

De Uniti Star is wellicht de recordhouder van de meeste functies in één toestel, al zijn de andere toestellen in dit dossier ook niet te onderschatten.  Vooral de Polaris vinden we heel vergelijkbaar met de Naim – maar tegelijkertijd ook zo anders als het over geluid gaat. Het sterkste punt aan de Star is dat Naim echt alle mogelijke functionaliteit weet te combineren met veel aandacht voor goede klank. Wel volgens hun eigen recept, maar die smaakt echt wel lekker. Als je zowel naar streaming luistert en nog graag cd’s draait én bovendien een alles-in-één-oplossing wil die je ook nog kunt gebruiken in een multiroomsysteem, dan is dit dé juiste keuze.

Naim Audio Uniti Star
€ 4.350 euro | www.naimaudio.com
Beoordeling 4,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE