NIEUWSFyne Audio

Even voorstellen: Fyne Audio

De oplettende lezer heeft in de voorbije periode al een aantal berichten van Fyne Audio voorbij zien komen. Inmiddels heeft het nieuwe luidsprekermerk uit Schotland ook in de Benelux een importeur gevonden: HNNY Benelux, waar je onder meer ook Tannoy, REL en Ortofon vindt. 

Het is bijna precies een jaar geleden dat we voor het eerst over Fyne Audio schreven. Toen was er zelfs op de eigen website van het merk nog weinig te vinden, buiten de eerste prestentaties op de High End in München dat jaar. Inmiddels is de tweede beursaanwezigheid achter de rug en is er het nodige bekend over de Schotse nieuwkomer, die inmiddels bij HNNY Benelux in het assortiment is opgenomen. Dat wil de importeur niet onvermeld laten, want vandaag kregen we een fraaie introductie toegezonden.

[ingezonden mededeling]

Fyne Audio - Heel Fyne Geluid

Niet heel lang geleden ben ik getuige geweest van iets dat zich het best als een wedergeboorte laat beschrijven. Met dien verstande dat het hier niet om een levend wezen ging, maar om een luidsprekermerk dat zich genoodzaakt zag te reïncarneren. Een korte uitleg. Het begon allemaal toen Guy R. Fountain bijna honderd jaar geleden een luidsprekerfirma oprichtte. Deze firma, die furore maakte tijdens de oorlogsjaren met de productie van PA systemen en de Dual Concentric coaxiale luidspreker heeft ontworpen is wereldbekend geworden onder de naam Tannoy. Sterker nog; a tannoy is in het Engels synoniem voor publieksluidspreker.

Ruim negentig jaar lang heeft het bedrijf luidsprekers gemaakt die een aantal zaken zeer hoog in het vaandel had staan. Eerlijk van klank, robuust van ontwerp, klassiek van smaak. Zoals zo vaak het geval is bij merken die sterk willen groeien, bleven overnames niet uit en werd er eigenlijk al vanaf 2002 aan de ziel van het bedrijf gemord. Vorig jaar is er iets speciaals gebeurd, het gehele management smeedde plannen om helemaal opnieuw te beginnen en zichzelf opnieuw uit te vinden. Sterker nog, toen alles klaar was voor de transitie stond zijn zoon, Michael Fountain, op de barricades om ‘zijn’ team in te leiden. De goede man was toen al bijna 100, maar nog levendig genoeg om het nieuwe merk te introduceren: Fyne Audio. Trouw gezworen aan hun erfenis, hebben ze met hetzelfde team dat verantwoordelijk is geweest voor de successen van weleer drie complete lijnen van Fyne Audio luidsprekers weten te creëren.

De eerste van de drie lijnen is nu in Nederland geïntroduceerd en met deze lijn maakt Fyne Audio een statement. De F500 lijn maakt gebruik van drie kenmerkende en in huis ontwikkelde technologieën. Ten eerste IsoFlare. Een doorontwikkeling van de hen zo bekende coaxiale weergevers waar de tweeter in het midden van de woofer gemonteerd zit. Twee van huis uit aparte luidsprekers functioneren als het ware als een, geïntegreerde luidsprekerunit. Resultaat van deze benadering is onder meer een buitengewone stereo-afbeelding. Ten tweede BassTrax. Deze technologie zorgt voor het vermijden van reflecties van het laag, waardoor plaatsing veel minder kritisch wordt. En tot slot FineFlute. Dit is een doorbraak in conustechnologie die zorgt voor een lineaire weergave. Terwijl ik deze termen omschrijf denken jullie misschien dat het over peperdure systemen gaat. Nee, want het statement van Fyne Audio is dat een geweldige luidspreker niet duur hoeft te zijn. De F500 serie van Fyne Audio begint al bij 349 euro per stuk voor het boekenplankmodel met 6” point source driver en dat mag uniek genoemd worden. Wil je een klassiek vloerstaand model, dan kan je de F501 overwegen die grofweg het dubbele kost. In deze behuizing zit dat onder de 6” point source driver ook nog een 6” laag driver gemonteerd.

Behoefte aan meer ‘ballen’ in het geluid, dan is de F502 voor een extra 200 euro met zijn net een inch grotere drivers een optie. Om de serie compleet te maken is er ook een center luidspreker (500 euro) en wordt gewerkt aan effectluidsprekers voor een surroundopstelling. Fyne Audio zou hun roots geen eer aandoen als ze ook niet een absoluut topmodel gereed hadden voor de introductie. Het eerste model uit deze F1 toplijn heet F1.10 en zal rond de 20.000 euro gaan kosten. Maar de nadruk ligt toch op de prijs/kwaliteitverhouding van de F500 serie. Daar wordt de echte statement gemaakt.

Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse importeur, www.hnny.nl.

EDITORS' CHOICE