REVIEWPioneer

Review: Pioneer A-40AE - mijn eerste hifi

SAMENVATTING

Wat de A-40AE misschien mist in uitstraling, compenseert het in no-nonsense maar zuivere klasse D-versterking die met de juiste luidsprekers veel inzicht biedt. Het is een betaalbare versterker die aardig speelt en veel biedt in termen van aansluitingen. Streaming heeft het niet ingebouwd, maar dat is niet zo gek bij een standalone versterker van deze prijsklasse.

PLUSPUNTEN

  • Geschikt voor twee paar speakers
  • Klein en vervormingsvrij geluid
  • Goede ritmische controle
  • Blijft koel, verbruikt weinig
  • Veel fysieke ingangen, incluis phono

MINPUNTEN

  • Goede speakermatching is belangrijk
  • Tikje hardheid bij zeer hoge volumes en veeleisende speakers

De A-40AE is de eerste versterker uit een nieuwe lichting toestellen die Pioneer weer op de kaart moet zetten qua hifi. Een belangrijke stap is lonken naar een jong publiek op zoek naar een betaalbare versterker met veel aansluitingen.

Pioneer A-40AE

Sinds de overname door Onkyo is het wat stiller geweest rond Pioneer, al bleef het merk wel aanwezig in de handel. Stilaan raken de twee Japanse hifi-merken op elkaar ingespeeld, wat een aantal nieuwe producten oplevert dat gezamenlijk werden ontwikkeld. Op de voorbije High End München-beurs presenteerde Pioneer zelf een hele rits apparaten, waaronder deze zeer betaalbare stereoversterker. Boeiend, want Pioneer wist in dit instapsegment altijd wel indruk te maken door veel te bieden in een no-nonsense verpakking. Dat is ook de formule achter de 499-euro kostende A-40AE klasse D-versterker, een uitdager voor betaalbare apparaten als de Marantz PM6006 en Yamaha A-S501.

Past in bestaande line-up

Pioneer-versterkers die met een lettertje ‘A’ beginnen, gevolgd door een cijfer zijn er al langer. Vijf jaar geleden hadden we zo al de A-50 op bezoek en ook de A-70 kon op onze goedkeuring rekenen. Wel brengt Pioneer regelmatig nieuwe updates uit, waardoor je niet altijd meteen het nieuwste model kunt identificeren - zeker niet in online winkels die onvolledige referenties publiceren. Dat de A-40AE echt gloednieuw is, zie je aan die ‘AE’ achteraan de modelnaam. Dat is momenteel de meest actuele generatie bij Pioneer. ‘K’ en ‘DA’ suffixen horen bij iets oudere modellen. Ook als je voor een cd- of netwerkspeler in deze reeks gaat, gelden dezelfde regels.

Ingewikkeld allemaal, maar Pioneer heeft door de jaren wel zijn designtaal behouden zodat je componenten kunt mixen, zowel oudere-nieuwe als goedkopere-duurdere. Eén pluspunt van deze aanpak is dat je uit al die Pioneer-toestellen een mooie set kunt bouwen die bij je budget en smaak aansluit. Om je maar een idee te geven: het hifi-aanbod vertrekt aan toestellen zoals de A-20 van 299 euro en gaat tot iets als de PD-70AE van rond 2.000 euro.

Zelf ziet Pioneer graag de A-40AE vergezeld worden door een netwerkspeler als de N-50AE, nog een gloednieuw toestel die naast allerlei streamingdiensten ook Pioneers en Onkyo’s multiroomplatform FlareConnect ondersteunt. Dat blijkt ook uit de meegeleverde remote, die voorzien is van aparte toetsen voor Pioneer cd- en netwerkspelers. Als je inderdaad een N-50AE koppelt aan de A-40AE kun je fysieke bronnen (zoals een draaitafel) streamen naar FlareConnect-toestellen elders in huis, zoals een draadloze speaker. Nog interessanter is dat Pioneer en Onkyo binnenkort Sonos-compatibel worden. Uit onze gesprekken met Pioneer verstaan we dat die Sonos -compatibiliteit ook naar bestaande producten komt. Nog heel even je adem inhouden, want normaal horen we daar in later in juni meer over.

Pioneer Direct Energy

De A-40AE is een geïntegreerde versterker met waanzinnig veel fysieke aansluitingen. Streaming moet je hier niet zoeken. Dat maakt het ergens een heel old-school apparaat, een indruk die het design niet bepaald probeert weg te nemen. De A-40AE is met zijn metalen behuizing prima afgewerkt voor zijn prijspunt, maar het zou ook een versterker uit de jaren tachtig-negentig kunnen zijn. Nu ja, ze hebben er tenminste geen houten zijpanelen voorzien. De voorkant staat wel vol met draaiknoppen en toetsen, waaronder treble- en bass-knoppen. Dat zal mensen die deze twee basisinstellingen moeten missen bij moderne versterkers weer blij maken.

Onder de motorkap is het echter één en al moderniteit, min of meer toch. De eindtrap is gebaseerd op de beproefde Direct Energy-techniek met mosfets die Pioneer al jaren in zijn hogere AV-receivers toepast en die hier goed is voor 2 x 76 watt (bij 4 ohm), terwijl de gebruikte DAC een Wolfson-chip is die al langer lop de markt is. Nu moet een DAC niet per se het nieuwste model zijn en, merkt Pioneer op, het betreft een chip die de ingenieurs inmiddels heel goed kennen. Dankzij die DAC komt de versterker ook met een aantal digitale ingangen, al zit daar geen USB klasse B bij. Daarvoor moet je bij een hoger model zijn. Maar je kunt wel een digitale bron of twee via een optische of coaxiale kabel aansluiten. Dat deden we ook voor deze test, met een Auralic Aries LE.

Waar de A-40AE echt in uitblinkt is het bieden van analoge ingangen. Je vindt op de achterkant zes paar, waarvan één voor een MM-draaitafel en een reguliere line-in voor een cd/sacd-speler. Dat maakt voor een totaal aan acht ingangen, wat zorgt voor een indrukwekkende verticale lijn blauwe led’s op de geborstelde aluminium voorkant. Er mag geen display aanwezig zijn, je ziet wel in één oogopslag welke bron geselecteerd is.

Wat ongewoon op dit prijspunt is de aanwezigheid van luidsprekerterminals voor twee paar luidsprekers, apart te schakelen via een A/B-knop. Dat is een leuke extra als je een versterker zoekt die in twee kamers een set speakers kan aansturen.

Strak en ritmisch sterk

Sommige dingen zijn wat minder geslaagd. De Loudness-knop indrukken bijvoorbeeld, doe je best niet. Wat je dan hoort, lijkt meer op een soort functie waarbij de A-40AE opeens naar de buren geteleporteerd wordt en je hem door een dunne muur hoort. We overdrijven wat, maar het resultaat is toch behoorlijk wollig. Het blijft uiteraard een optie. Ook de Direct-knop heeft een merkbare impact op het geluid, maar niet uitgesproken negatief. Het is eerder iets dat je naar smaak moet in- of uitschakelen. We hebben heel wat zitten schakelen, uiteindelijk vonden we persoonlijk Direct uitgeschakeld het best klinken.

Omdat de A-40AE toch gepositioneerd wordt als een ‘eerste’ versterker voor een jongere generatie, hebben we voor luistertests wat meer de nadruk gelegd op pop- en elektronische muziek, zoals ‘Primal Heart’ van Kimbra. Als speakers gebruikten we de Monitor Audio Studio (1.300 euro/paar) en de Pro-ject Speaker Box 5 (259 euro/paar). Twee uitersten dus, waarbij onder meer opviel dat de MA Studio bij een (vrij) hoge volume toch wat harder en gestresster klonk dan ons lief was. Dat leek ons een beperking van de Pioneer, want hoewel de Studio een wat moeilijkere speaker mag genoemd worden, klinkt hij wel goed met (duurdere) testversterkers.

De Speaker Box 5 vonden we dan weer beter op de Pioneer dan bij de Juke Box S2 actieve draaitafel waar ze door Pro-ject mee gebundeld worden. Uit dat alles concluderen we dat de A-40AE voor zijn prijs wel een hoge kwaliteit biedt, zolang je geen onredelijke combinaties met speakers maakt. Een derde en zeer geslaagde combinatie was met de Q Acoustics 3020-boekenplankspeakers, luidsprekers die voor hun geld zeer goed presteren en die je best combineert met een snellere versterker. Wat de Pioneer ook is; tracks als ‘Royals’ en ‘Ribs’ van Lorde rollen zoals we verwachten van klasse D heel ritmisch en met een dikke onderlaag uit de speakers. Bij het complexe (en voor de Welshe rockers van MSP totaal atypische track) ‘Miss Europa Disco Dancer’ weet de Pioneer het hoofd koel te houden en de zaken niet te vertroebelen. Draai je echt het volume ver open, dan mis je wel dat het geluidsbeeld meegroeit. Het wordt wel luider, maar instrumenten en vocals van de Preachers verliezen hun eigen positie wat.

Straf vinden we dan weer hoe de Pioneer het Pure Cello-album van cellist Vincent Belanger weet te brengen. De cello is een bijzonder rijk instrument dat zowel zeer hoog als zeer laag kan spelen, met een weelderigheid die afkomstig is van de grote body van dit snaarinstrument. De vibraties van het cellohout als Belanger lage noten strijkt zijn ‘pakkende’ klanken, net zoals de basnoten van een kerkorgel. Toevallig hadden we enkele weken geleden het geluk om Belanger in besloten kring aan het werk te zien op zijn 400 jaar oude cello (en met strijkstok die ergens rond 6.000 euro kost!), waarbij de Franstalige Canadees tussen nummers door net sterk de nadruk legde op het belang van die resonerende klanken voor de emotionele impact van een klassiek stuk. Het is die emotionele betrokkenheid die goed overkomt bij de Pioneer – zelfs op die Q Acoustics van 250 euro per paar.

Conclusie

Wat de A-40AE misschien mist in uitstraling, compenseert het in no-nonsense maar zuivere klasse D-versterking die met de juiste luidsprekers veel inzicht biedt. Het is een betaalbare versterker die aardig speelt en veel biedt in termen van aansluitingen. Streaming heeft het niet ingebouwd, maar dat is niet zo gek bij een standalone versterker van deze prijsklasse. Je kan de Pioneer dan weer wel gebruiken met een draaitafel en voor hoofdtelefoonluisteren in een degelijke kwaliteit. In het segment van 500 euro mag je de Pioneer A-40AE gerust een goede koop noemen.

Pioneer A-40AE
€ 499 euro | www.pioneer-audiovisual.eu/nl
Beoordeling 4 op 5


EDITORS' CHOICE