Atoll voegt PR300 toe aan Signature-productlijn

Het Franse audiobedrijf Atoll Electronique heeft circa drie maanden geleden de nieuwe Signature-productlijn aangekondigd. Atoll heeft een nieuw lid aan de familie toegevoegd genaamd PR300 Signature, zijnde een voorversterker die optioneel voorzien kan worden van een dac-module. Atoll had al eerder de AM200 Signature aangekondigd, een stereo-eindversterker, maar op dat moment waren er nog niet zoveel technische gegevens over de AM200 bekend. Inmiddels zijn meer gegevens over de AM200 bekend, reden waarom wij nogmaals de aandacht op de AM200 vestigen. 

Atoll PR300 Signature: voorversterker, optioneel uit te breiden met dac-module

Enerzijds geven fabrikanten van high end audioapparatuur de voorkeur om uiterst geavanceerde elektronica in afzonderlijke kasten op te bouwen, om hun knowhow tot in het uiterste te kunnen uitdrukken en demonstreren. Een voorversterker en een eindversterker van hoog niveau hebben elk een specifieke voeding die is aangepast aan hun behoeften. De micro-informatie in de muzikale boodschap komt hierdoor beter tot zijn recht. Wie op zoek is naar onvoorwaardelijke prestaties waarbij ruimtebeslag en prijskaartje geen probleem zijn, geeft dan de voorkeur aan afzonderlijke elementen.

Als ruimteslag en prijskaartje wel een rol spelen, komt men uit bij de geïntegreerde versterker. De integratie van een voor- en  eind versterker in dezelfde kast stelt het maker van de geïntegreerde versterker voor enkele technische uitdagingen, onder andere voor wat betreft het beheer van het vermogen en de interferenties. De versterker dient vanzelfsprekend zo goed mogelijk de volledige kwaliteit van het signaal van input tot output te behouden. Er zijn uitstekende geïntegreerde versterkers die in staat zijn zeer goede prestaties te leveren tegen een betaalbare prijs en daar horen de producten van het Franse Atoll Electronique natuurlijk ook bij, aldus importeur Belram.

Atoll PR300 Signature: uitvoering en functies

Het acht millimeter dikke frontpaneel van de PR300  is van geborsteld aluminium en is beschikbaar in de afwerkingen zilver en zwart. De rest van de kast is 1,5 millimeter dik. De knoppen zijn van aluminium. De PR300 heeft een OLED-display met een laag verbruik en biedt vijf cinch-ingangen, een bypass-ingang en twee lijnuitgangen om één of meer eindversterkers aan te sturen. De PR300 heeft een klassieke ergonomie en soberheid zoals gebruikelijk bij Atoll. Een IR-afstandbediening wordt meegleverd. Met de 12 Volt-trigger kunnen andere apparaten worden meegeschakeld.

Atoll PR300: keuze van de componenten

Het Atoll-team heeft er opnieuw voor gekozen om de audiotrappen van dit model uit te rusten met afgeschermde Mundorf MKP-condensatoren om zo een optimale signaal-ruisverhouding te verkrijgen, wat een onmiskenbare winst op de muzikale kwaliteiten oplevert. Bovendien is het volumebeheer nu toevertrouwd aan een dubbele vermogensverzwakker (één per kanaal) voor een ongeëvenaarde nauwkeurigheid en lage overspraak, net zoals op de Atoll IN300. De voeding is, zoals altijd bij Atoll, overgedimensioneerd met een 330 VA ringkerntransformator, waardoor de voorversterker in staat is om elk signaal, hoe moeilijk ook, zonder te verzwakken en met buitengewone nauwkeurigheid kan doorzenden naar de eindtrappen die erop zijn aangesloten, met openheid, plaatsing en definitie. Hoogwaardige schakelaars en een doordacht ontwerp maken het plaatje compleet.

Atoll PR 300: te voorzien van optionele dac-module

De PR300 kan worden voorzien van een optionele dac-module, die identiek is aan de geïntegreerde IN200 Signature. De dac-mdoule heeft de volgende ingangen en specificaties:

 • Bluetooth-ontvanger: directe digitale verbinding met AKM-audioconverter.
 • Twee coaxiale ingangen (24Bit/192kHz)
 • Twee optische ingangen (24Bit/192kHz)
 • Eén usb-ingang (type B): PCM & DSD
 • Audio-converter: AKM - AK4490
 • PCM-stream van 16-bit tot 32-bit PCM tot 384 kHz op USB-B (asynchroon) ingang.
 • DSD-stream: DSD64 en DSD128.
 • USB-interface: XMOS met speciaal door Atoll ontwikkeld programma

 

 Atoll AM200 Signature: brugbare stereo-eindversterker

Deze stereo eindversterker voelt zich net zo thuis in een Home Cinema systeem als in een ambitieuze stereo-installatie. Hij kan als stereo-versterker worden gebruikt, maar de AM200 kan ook worden gebrugd tot mono-versterker, waardoor het vermogen verdubbelt. Ook de AM200 is verkrijgbaar in zilveren of zwarte uitvoering.

De AM200 Signature is voorzien van volledig uitgebalanceerde (symmetrische) discrete componenten, waaronder een dubbel paar MOS-FET-transistorenuitgangen op elk kanaal, twee ringkerntrafo's van 330 VA elk voor een onmiddellijke en onberispelijke controle van de gebruikte luidsprekers. Opmerkelijk is dat de audiotrap is uitgerust met afgeschermde Mundorf MPK condensatoren die de signaal-ruisverhouding aanzienlijk verbeteren, net zoals bij de geïntegreerde IN300 en IN200 Signature. Het resultaat is een aanzienlijk verbeterde muzikale kwaliteit..

De AM200 levert 2 x 120 Watt aan acht Ohm en 2 x 200 Watt aan 4 Ohm en werkt in klasse A tot 2 x 50 Watt.

Atoll AM200: technische gegevens

 • Voeding 670 VA
 • Totaal afvlakcapaciteit 62 000 µF
 • Aantal ingangen 1 (+1 uitgang)
 • Ingangsimpedantie 220 kOhms
 • Gevoeligheid 1,77 Volt
 • Signaal-ruisverhouding 100 dB
 • Vervorming bij 1 kHz 0,005%
 • Bandbreedte 5 Hz - 100 kHz
 • Stijgingstijd 1,3µs
 • Afmetingen 440 x 90 x 280 mm
 • Gewicht 11 kg

 

Atoll PR300 en AM200: prijzen

PR300 Signature : 1.400 euro

Optionele dac-module voor PR300 Signature : 300 euro

AM200 Signature : 1.200 euro

EDITORS' CHOICE