NIEUWSEclipse

“En de blazers komen uit ... luidsprekers van Eclipse?”

Amy Dickson, een Australische saxofoniste die twee keer is genomineerd voor een Grammy, heeft ter gelegenheid van de introductie van GVIDO in de Abbey Road Studio, een solo-optreden gegeven. Solo?, Nee, niet helemaal solo. Op het podium stonden een aantal luidsprekers van het Japanse Eclipse van het type TD712zMK2. Dickson speelde saxofoon en de andere tien saxofoonpartijen kwamen uit de luidsprekers. Dickson verklaarde na afloop met veel plezier met de luidsprekers van Eclipse te hebben samengespeeld.

GVIDO: elektronisch bladmuzieksysteem

GVIDO is nieuw elektronische bladmuzieksysteem en nog het beste te vergelijken met een e-reader, maar dan voor bladmuziek. Ter gelegenheid van de presentatie van dit systeem in de Abbey Road Studio in Groot-Brittannië heeft de Australische saxoniste Amy Dickson een optreden gegeven waarbij zij als enige op het podium stond, samen met een aantal luidsprekers van het Japanse Eclipse van het type TD712zMK2.

Eclipse TD712zMK2: eivormige luidspreker

Dickson speelde het muziekstuk New York Counterpoint uit 1985 van de Amerikaanse componist Steve Reich, die in de zestiger jaren van de vorige eeuw net als Philip Glass pioneerde in minimalistische muziek. In dit muziekstuk worden onder andere elektronische instrumenten nagebootst met akoestische instrumenten. Het originele stuk is geschreven voor elf klarinetten, maar was aangepast zodat het door elf saxofoons kon worden gespeeld. Tien van de elf saxofoonpartijen waren van tevoren opgenomen en kwamen uit de luidsprekers van Eclipse. Dickson speelde de elfde saxofoon. “De klank van de Eclipse is verrassend vol maar ook transparant en levensecht. Het was een genoegen om samen met de luidsprekers te spelen,” merkte Dickson na afloop op.

Eclipse heeft overigens wel vaker muziek van Steve Reich ten gehore gebracht, ook in een surround-opstelling.

De TD712zMK2 springt in het oog door zijn onconventionele vorm die een beetje lijkt op een ei. De vorm van een ei is van zichzelf zeer sterk en vanwege de niet-rechthoekige behuizing krijgen staande golven geen kans. Volgens Eclipse hoort de luisteraar alleen de muziek en niet de luidspreker.


EDITORS' CHOICE