NIEUWS

Zephyr Apollo: tangentiale programeerbare afstandbedienbare volautomaat

Het in Singapore gevestigde Vinylicious Music is momenteel via een Kickstarter-campagne geld bij elkaar aan het harken voor de lancering van een volledig automatische, programmeerbare draaitafel met een tangentiale toonarm, die de naam Zephyr Apollo heeft gekregen. Is dit een bijzonder apparaat? Jazeker, want de draaitafel heeft een touchscreen en is, bij voldoende succes van de Kickstarter-campagne, bedienbaar met een smartphone. Liedjes kunnen worden overgeslagen en de gebruiker hoeft aan het einde van de plaat niet op te staan om de naald van de plaat te halen.

Zephyr Apollo: vinyl draaien met het bedieningsgemak van een cd-speler

De Zephyr Apollo van Vinylicious Music is een zeer opmerkelijke draaitafel. Hij is nog niet op de markt, maar op dit moment vindt crowdfunding via Kickstarter plaats. De draaitafel is uitgerust met een touchscreen en een tangentiale arm. Opmerkelijke functies zijn onder meer de mogelijkheid om de draaitafel te bedienen via een app op een telefoon en de mogelijkheid om een afspeellijstje te maken. Nee, de plaat kan niet automatisch worden omgedraaid, dus de afspeellijst bestaat uit liedjes van één kant.

De Zephyr Apollo weegt twaalf kilogram en heeft een met de hand gemaakt met fineer afgewerkt chassis. De bovenplaat is 10 millimeter dik en zwart geanodiseerd. Voorts is een touchscreen van vijf inch aanwezig.

Het voordeel van een tangentiële toonarm is de naald langs een rechte lijn verschuift als de plaat speelt, terwijl de hoek van de naald niet wijzigt. Bij een normale draaiende arm verplaatst de naald zich geleidelijk naar het midden terwijl de hoek van de naald wijzigt.

“Kijkend naar de markt beseften we dat er niet veel opties waren voor mensen die naar analoog geluid wilden luisteren, maar dan wel met een makkelijke en prettige bediening,” zo stelt Vinylicious Music op zijn Kickstarter-pagina. “De grootste afknapper bij onze klanten is het ongemak dat ze tegenkomen wanneer ze bepaalde tracks willen overslaan en het direct op moeten staan om de draaitafel handmatig te stoppen zodra het einde van de plaat is bereikt.”

Automatische draaitafels zijn al tientallen jaren beschikbaar, zonder afstandbediening of bluetooth-bediening. De Zephyr Appolo maakt daar een einde aan. Er is wel één kleine kanttekening: het ontwikkelen van een bluetooth-app is dermate kostbaar dat dit alleen zal worden gerealiseerd als ten minste 150.000 dollar bij elkaar is geharkt. Mocht dit niet gehaald worden, zal de bediening via het touchscreen moeten plaatsvinden. De campagne loopt tot 1 augustus 2018.

We weten niet hoe de Zephyr Apollo klinkt, maar in elk geval wordt een voor vinyl ongekend bedieningsgemak beloofd.

De prijs van de Zephyr Apollo begint bij 2.850 dollar. De prijs is verder afhankelijk van bestelmoment en uitvoering.

Meer weten? Kijk dan op de Kickstarter-pagina van Vinylicious Music.


EDITORS' CHOICE