(Gesponsord artikel)



ARTIKELDenon

Denon Envaya Zomerspecial: op pad met de Envaya Mini

Zomer in je bol en op zoek naar een flexibele speaker voor in de tuin, op de camping, in het park of aan het water? Dan zou een lid uit de driekoppige Envaya-familie van Denon wel eens de juiste keuze kunnen zijn. We namen het middelste broertje - de Envaya Mini of DB150BT - mee op pad en hadden daar een hoop plezier mee. 

Denon Envaya

Het is alweer vier jaar geleden dat het Japanse Denon een Bluetooth-speaker met de naam Envaya introduceerde in het steeds drukkere landschap van handzame, draadloos te bedienen weergevertjes. Van het persbericht destijds kunnen we nog goed herinneren in welke uitvoeringen dat apparaatje kwam: de kleuren Lunar, Sunset, Indigo en Fandango spreken immers tot de verbeelding.

Fast forward naar nu en ‘Envaya’ is een complete familie geworden, want het originele model is inmiddels vervangen door een courantere versie, bijgestaan door kleinere broers Envaya Mini en Envaya Pocket. Het trio wordt door het merk zelf respectievelijk compact, supercompact en ultracompact genoemd. De Mini vind je mooi in het midden, niet alleen qua draagbaarheid, maar ook qua prijs en weergavekwaliteit, dus die kozen we om eens mee op pad te nemen. Een verslag in tekst en beeld.

Denon on the Go

Denon zet sterk in op de portabiliteit van de Envaya’s, dus we volgden de Mini van bovenop de kast naar achterin de tuin, in de auto en naar het strand, op de fiets naar een feestje met vrienden en naar een zomers buitenverblijf aan het water. Een ideale manier om te zien wat het beestje in die tussentijd moet (kunnen) doorstaan; vallen, knoeien, eten, drinken, veel verschillende paren handen die net zoveel nieuwe Bluetooth-verbindingen maken, noem maar op. Zelfs een festivalcamping met alle denkbare herrie werd een locatie om het gebruiksgemak, de draagbaarheid en de weergavekwaliteit van het apparaat aan de tand te voelen.

1-2-muziek

Het eerste wat opvalt aan de speaker, die dankzij zijn vorm en gewicht van 541 gram aanvoelt als een haltertje voor beginners, is de gebruiksvriendelijkheid. Veel simpeler dan de Envaya Mini wordt het niet in het leven: een aan-uitknop, een plusje en een minnetje voor de volumeregeling en een Bluetooth-knop om verbinding te maken met je smartphone, tablet of willekeurige andere bron met Bluetooth. Die laatste heb je overigens niet eens nodig als je maar één muziekbron gebruikt. Zet je de speaker voor het eerst aan, dan gaat-ie direct in verbindingsmodus en is het slechts nog een kwestie van Bluetooth aanzetten op je smartdevice en de Envaya te selecteren om de koppeling te maken.

Wil je muziek spelen van een tweede – of derde, of zelfs achtste – bron zodat iedereen in de groep er een keer mee aan de slag kan om de favoriete nummers te delen, dan is een druk op het Bluetooth-knopje genoeg om een nieuwe verbinding te maken. Apparaten uitgerust met NFC hebben zelfs genoeg aan ‘in de buurt komen’ en alle modellen die de revue passeren worden netjes onthouden voor een volgende koppeling. Als enige ‘complexe’ toevoeging is er nog het telefoonsymbooltje, voor wie tijdens het streamen vanaf zijn telefoon gebeld wordt.

Handsfree & Siri

Wie denkt ‘waarom zou ik mijn privégesprekken via een luidspreker de wereld in willen sturen?’ heeft gelijk, het is handiger om op te nemen met de smartphone zelf. Maar zit je in je eentje in de tuin of met vrienden in het park en is het een gesprek wat best even gedeeld mag worden, dan is het toch erg handig. Dankzij de ingebouwde microfoon kun je namelijk gemakkelijk handsfree bellen en je telefoon gewoon laten liggen. Prettig ook als je net even onder de vette vingers zit, bijvoorbeeld.

Stof- en waterbestendig, ketchupproof én gebouwd om van tafel te kunnen vallen

Bovendien staat de Envaya het aan iDevice-gebruikers toe om op deze manier ook Siri te gebruiken: houd het telefoontje op de speaker even ingedrukt als je met een iPhone bent verbonden en de virtuele assistente van Apple komt tot leven. Eén laatste element in het solide speakertje met het formaat en de grip van een stevige zaklamp is de indicator voor de energie. Geen knopje, maar een blauw lampje dat aangeeft wanneer de Envaya wel weer wat stroom lust. De capaciteiten van de accu geven je zo’n 10-11 uur speeltijd, opladen doe je in 3.

Audioprestaties

Natuurlijk is de Envaya net als iedere andere Bluetoothspeaker absoluut geen vervanging voor de luidsprekers die je in woonkamer, luisterkamer of wellicht aan weerszijde van je beeldscherm op je bureau hebt staan. Maar dat wil niet zeggen dat er bij de Denon alleen punten naar draagbaarheid en gebruiksgemak gaan. De audio is namelijk geen uitgesproken compromis, omdat je voorzien bent van aptX voor een lossless overdracht – met low latency (32 milliseconden). Dat betekent dat problemen met 'lipsync' verminderd worden als dat wordt ondersteund door een apparaat waarmee je geluid én beeld streamt. Bijvoorbeeld tijdens het WK...

...de Tour op de camping...

...of Wimbledon in de tuin

De robuuste Envaya kan daartoe bogen op twee 40mm full range drivers, aangevuld met een 83mm passieve radiator voor het laag en aangestuurd door een 2 x 8,5Watt digitale versterker. Het resultaat is uiteraard niet de door audiofielen gezochte rijke soundstage met serieuze details of een ‘weergave zoals de artiest het bedoeld heeft’, maar toch zeker ook geen geluidservaring die je moet onderschatten. De Envaya-broers komen tenslotte wel uit de Denon-familie, waar al meer dan 100 jaar aan muziekweergave gesleuteld wordt.

Prestaties dus die best wat concurrentie overschaduwt, zeker voor deze prijs. Je kunt er bovendien voor kiezen twee modellen aan te schaffen om een stereosetje te bouwen, maar de grootste troef vinden we nog altijd het formaat en (daarmee) de flexibele mogelijkheden, terwijl een extra unit op pad nemen het punt van die draagbaarheid wellicht wat voorbijschiet. Je spullen naar een festival sjouwen is tenslotte al zwaar genoeg...

Denon Envaya: als je in de luwte van de festivalcamping nog steeds met muziek bezig wil blijven

...ook tijdens het opruimen op maandagochtend

Cote D'Envaya: muziek aan het water

De ‘operation distance’ is volgens het boekje zo’n 30 meter, maar bij de proef op de som kwamen we al veel eerder dan dat in de problemen. Wat verder niet zo erg is, de bron blijft doorgaans toch wel een stuk dichterbij de speaker en je moet sowieso behoorlijk aan de gang met het volume als je op die afstand nog van de muziek wil genieten. Tenzij je op een luchtbedje (of opblaaswatermeloen) dobbert, want de dragende kwaliteiten van water maken dat je best ver van de Envaya vandaan kunt drijven.

We dachten overigens dat het speakertje ‘slechts’ spatwaterproof is en je dus aan het water niet bang hoeft te zijn dat je deuntjes nat worden. Dat bleek een verkeerde aanname, want Denon is daarin nog een stapje verder gegaan: de Envaya is volledig waterproof! Dat verklaart meteen waarom er zo’n stevig rubberen afsluitklepje aan de achterkant zit om de usb-poort (opladen) en de analoge ingang (3.5mm mini-jack) te beschermen.

Even technisch: de water- en stofdichtheid van de Mini heeft een IP67-score. Dat wil zeggen dat de speaker '30 minuten in 1 meter diep water kan liggen zonder schade op te lopen'. Had de Denon een volledige duik genomen in het ondiepe meertje achter het vakantiehuisje, dan was het enige probleem dus geweest dat het bepaald geen helder zwembadwater is en we de bodem af hadden moeten tasten – terwijl de muziek gewoon doorging. Dat laatste wilden we met die extra kennis bij thuiskomst nog wel even testen, dus tot slot: muziek in een vaas!

Denon Envaya Mini
(Denon DB150BT)
€ 139 | www.denon-hifi.nl

Dit artikel kwam tot stand in opdracht van Sound United

MERK

EDITORS' CHOICE