NIEUWSdCS

dCS Bartók: upsampling netwerk-DAC met hoofdtelefoonversterker


Sinan Kökbugur | 14 augustus 2018 | Fotografie Fabrikant | dCS

Het Britse dCS kondigt trots de Bartók aan, een kast met daarin een netwerkspeler tevens state-of-the-art DA-converter en optionele hoofdtelefoonversterker die werkt in klasse A. De Bartók is een singlebox apparaat en is thans het goedkoopste apparaat van dCS. Goedkoop is een relatief begrip want de vanaf-prijs is net geen 10.000 pond in Groot-Brittannië. In Nederland is dat 11.900 euro.

dCS Bartók: digitale alles-in-één van hoog niveau

Het in Groot-Brittannië gevestigde dCS speelt mee in de voorhoede van digitale audio. De nieuwe dCS Bartók DAC wisselt in het land van herkomst voor 9.999 Britse ponden van eigenaar. Voorzien van een geďntegreerde hoofdtelefoonversterker komt daar nog 2.000 Britse ponden bovenop. Volgens dCS brengt de Bartók het verleden, het heden en de toekomst van dCS bij elkaar.

De Bartók vervangt de Debussy als de meest betaalbare DA-converter in het illustere portfolio van dCS. De Bartók deelt hetzelfde DNA als de Rossini, zijn grotere broer. De Bartók heeft de Ring DAC van dCS aan boord, alsmede een aangepaste hoogwaardige UPnP-muziekstreamer en dCS digitaal verwerkingsplatform. Dit alles is geplaatst in een vereenvoudigd chassis, maar zoals met alle DA-converters van dCS, meet Bartók de beste in zijn klasse op alle technische aspecten.

De Bartók speelt muziek via een reeks industriestandaarden zoals USB-, AES- of S / PDIF digitale ingangen. Hij kan muziek via Ethernet van een NAS-schijf of online muziekservices zoals TIDAL of Spotify afspelen en vanaf Apple-apparaten via Airplay streamen. De netwerkinterface kan volledige MQA-decodering en -weergave uitvoeren. De DA-converter is uitgerust met onafhankelijke gebalanceerde en ongebalanceerde lijnuitgangen die rechtstreeks vermogensversterkers kunnen aansturen, waardoor een aparte voorversterker niet nodig is.

De Bartók heeft een speciaal ontworpen optioneel te plaatsen hoofdtelefoonversterker die uitstekend werkt met zowel hoge als lage impedantie koptelefoons in gebalanceerde of ongebalanceerde formaten. Door de analoge uitgangstrap als vertrekpunt te nemen, handhaaft Bartók het niveau van analoge prestaties op hetzelfde moment als geoptimaliseerd voor een reeks impedanties van de hoofdtelefoon.

Bartók ondersteunt alle belangrijke codecs, inclusief hoge resolutie PCM en DSD, met een door de gebruiker te kiezen upsampling. Er is een reeks DSP-filters aan boord om het geluid aan te passen aan de individuele smaak en er is veel zorg besteed aan het minimaliseren van jitter in alle stadia met de dCS 'auto clocking'-architectuur.

De sectie netwerkstreaming wordt momenteel uitgevoerd met maximaal 24-bit/384 kHz en DSD128, en ondersteunt alle gangbare codecs, plus DSD in DoP-indeling en native DSD. Firmware kan eenvoudig worden bijgewerkt via CD, USB of de nieuwe geautomatiseerde download- en updatefunctie. Hiermee kan dCS nieuwe functies toevoegen en de prestaties van Bartók tijdens zijn levensduur verbeteren en op deze wijze de levensduur verlengen.

 Zoals met alle dCS-producten, is Bartók ontworpen en gebouwd in Groot-Brittannië volgens de hoogste normen, met aluminium bewerkte aluminium behuizing in de ruimtevaartklasse gedempt door interne geluiddempende panelen om resonantie te verminderen, aldus dCS. Meertraps vermogensregeling wordt gebruikt met dubbele nettransformatoren om het DAC-circuit te isoleren van de hoofdtelefoonversterker.

De Bartók levert volgens dCS een meeslepende ervaring met precisie en details vastgelegd in een panoramisch geluidsbeeld. Bartók speelt muziek van elke bron op een levendige en muzikaal boeiende manier, met grote dynamiek en inktzwarte stiltes. Dit open venster en trouw aan de originele opname is nu ook beschikbaar voor liefhebbers van hoofdtelefoons.

dCS Bartók: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting zal de levering eind oktober 2018 beginnen. De koper kan kiezen uit een zilverkleurige of zwarte uitvoering. De versie zonder hoofdtelefoonversterker zal 11.900 euro gaan kosten. Voorzien van een hoofdtelefoonversterker wisselt de Bartók voor een bedrag van 14.250 euro van eigenaar. 

EDITORS' CHOICE