B&O Beosound Edge: magische draadloze luidspreker

Het Deense Bang & Olufsen heeft vandaag een nieuwe krachtige draadloze luidspreker voor thuis gepresenteerd, die de omgang met geluid opnieuw vormgeeft. De Beosound Edge is gecreëerd in samenwerking met de wereldwijd gelauwerde ontwerper Michael Anastassiades. Het is wederom een doordacht ontwerp dat het alledaagse transformeert tot muzikaal meesterschap en dat een esthetische meerwaarde is voor thuis, aldus Bang & Olufsen.

B&O Beosound Edge: anders dan alle andere draadloze luidsprekers

De nieuwe Beosound Edge van Bang & Olufsen wijkt met zijn vorm en techniek af van alle andere draadloze luidsprekers. Overigens, ook de prijs van 3.250 euro doet hem een beetje boven het maaiveld uitsteken. Het merendeel van de draadloze luidsprekers is immers pakweg een factor tien goedkoper en voor een bedrag van 3.250 euro is ook een complete stereoset te koop met twee losse vloerstaanders. Neemt niet weg dat de Beosound Edge een hele aparte luidspreker is en sommige mensen willen geen vloerstaanders. Ongetwijfeld zal hij beter klinken dan zijn concurrenten die een factor tien goedkoper zijn.

De ronde vorm van de Beosound Edge biedt twee plaatsingsmogelijkheden. De luidspreker kan als fraaie blikvanger op de vloer worden gezet en opgaan in de kleuren van het omringende meubilair of deze juist versterken. De tweede mogelijkheid is bevestiging aan de muur, als een trotsering van zwaartekracht waarmee de ruimten in huis kunnen worden verdeeld. Bewegingssensoren detecteren wanneer de gebruiker in de buurt van de luidspreker komt en zorgen ervoor dat de aluminium touch-interface oplicht.

Het aanpassen van het geluid is al even magisch als het geluid zelf: de gebruiker rolt de Beosound Edge eenvoudig heen en weer om hem harder of zachter te zetten. Een rustige beweging zorgt voor een beperkte volumeverandering, een stevige aanraking levert een drastischer aanpassing op. Losgelaten rolt de luidspreker weer soepel terug naar de oorspronkelijke positie.

“Met de Beosound Edge brengen we een tijdloos designmeesterwerk op de markt dat de verbeelding prikkelt en een ongeëvenaarde interactie en geluidservaring biedt. Van een afstand ziet de luidspreker er hermetisch en ingetogen uit, alle verwijzingen naar technologie blijven verborgen. Tegelijkertijd overstijgen de geluidsprestaties alle verwachtingen, zeker gezien het formaat”, stelt Bang & Olufsen Concept Manager Kresten Bjørn Krab-Bjerre.

B&O Beosound Edge: primeur, ‘s werelds eerste Active Bass Port

De Beosound Edge is gebaseerd op akoestische technologie uit het geavanceerde Beolab-portfolio van Bang & Olufsen, waardoor de luidspreker verrassend krachtig is voor zijn compacte omvang. De akoestici van Bang & Olufsen hebben aan één kant een forse 10“ woofer met bass driver met een innovatief slank ontwerp en een grote slag geplaatst, waardoor de luidspreker een indrukwekkende prestatie levert in de lage tonen. Daarnaast is hij uitgerust met een middentoner van vier inch  en een tweeter van driekwart inch.

De Beosound Edge beschikt voor het leveren van een krachtige geluidservaring bij een hoog volumeniveau over een grensverleggende nieuwe akoestische technologie, genaamd de Active Bass Port. De Active Bass Port verenigt twee klassieke concepten van luidsprekerontwerp, het zogenaamde ‘closed-box’-ontwerp en het ‘ported design’. Deze is te vergelijken met een akoestische variant van een achterspoiler die automatisch omhoog komt als de auto harder gaat rijden. Bij het afspelen op een lager volume, wordt gebruikgemaakt van het gesloten-kastprincipe, voor een optimale geluidsprecisie. Bij een hoger volume gaat de Active Bass Port open, waardoor er meer ruimte komt voor een vol basgeluid.

B&O Beosound Edge: ontwerp van kast, speakerdoek en touch-interface

Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is Bang & Olufsen al een pionier op het gebied van aluminiumgebruik, waardoor dit bijna synoniem is komen te staan met het merk. Opmerkelijk vakmanschap en oog voor detail zijn nodig om het perfecte ronde frame te bereiken en deze buitenkant te polijsten tot een vlekkeloos resultaat. Bang & Olufsen heeft, voor een vleugje magie, het fysieke touch-interface in het aluminium frame ingebouwd door onzichtbare, microscopisch kleine gaatjes te laseren, waardoor er licht doorheen schijnt.

Als contrast met het gepolijste aluminium frame wordt de Beosound Edge geleverd met een matzwarte textielcover. Deze kan eenvoudig worden verwisseld als Bang & Olufsen na verloop van tijd nieuwe hedendaagse kleuren zou introduceren. De toeschouwer wordt bijna naar binnen gezogen door het oppervlak van zwart textiel. Deze illusie ontstaat door een nagenoeg naadloze overgang tussen de twee oppervlakken en het contrast tussen het matte textiel en de hoogglans van de aluminium ring.

“Als object ziet het er nogal surrealistisch uit, door die plotselinge verandering van diepte. Als er tussen de twee materialen ruimte had gezeten, zou dat een vorm van tolerantie hebben kunnen oproepen. Maar die tolerantie ontbreekt hier, omdat er geen hiaat is. Dat is ongelooflijk”, zegt ontwerper Michael Anastassiades. Hij vervolgt:

“We waren steeds gebrand op distilleren, op het laag na laag afpellen, tot er uiteindelijk een visueel puur en simpel object overbleef. Visueel complexe producten hebben in eerste instantie een impact, maar als de nieuwigheid eraf is, blijft daar niets van over. Producten die visueel simpel zijn, hebben niet die eerste aantrekkingskracht. Er is geen visuele verstoring. Maar als je zo‘n product voor de tweede keer ziet, ga je er eens goed naar kijken, en bij de derde keer raak je nog meer gefascineerd”, aldus Michael Anastassiades.


B&O Beosound Edge: Directional Sound Control, de gebruiker bepaalt de geluidsrichting

Beosound Edge beschikt over een 360-graden, ruimtevullend geluid uit beide zijden van de luidspreker. Met de nieuwe Directional Sound Control kan de gebruiker de richting van het geluid bepalen, waardoor twee akoestische fronten ontstaan. Dit zorgt ervoor dat een ruimte kan worden opgedeeld in een actieve luisteromgeving en een passievere luisteromgeving. De bediening van het directionele geluid gaat via de Bang & Olufsen-app.

B&O Beosound Edge: vrijheid van connectiviteit en stembediening

Beosound Edge biedt de belangrijkste standaardtechnologieën in de industrie om te zorgen voor een optimale streaming via de gangbare streamingdiensten. De luidspreker ondersteunt voorts AirPlay 2, Chromecast en bluetooth en biedt de mogelijkheid van stembediening in combinatie met een luidspreker met Google Assistant, zoals de Beosound 1 en de Beosound 2 of een Amazon Echo-apparaat.

B&O Beosound Edge: prijs en leveringsinformatie

Beosound Edge is verkrijgbaar via www.bang-olufsen.com/beosound-edge en in Bang & Olufsen-winkels vanaf midden november 2018 tegen de adviesprijs van 3.250 euro.

EDITORS' CHOICE