NIEUWSWharfedale

Wharfedale’s D300-serie belooft hoge prestaties voor een lage prijs

De Britse luidsprekerbouwer Wharfedale heeft de D300-serie uitgebracht, een budgetlijn van luidsprekers die hoge prestaties belooft voor een lage prijs. Het gaat om een tweetal monitorluidsprekers, een vloerstaand model en een centerluidspreker. De nieuwe luidsprekers komen aan het einde van deze maand op de markt. De prijzen voor Nederland zijn nog niet bekend gemaakt, maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Wharfedale D300: budgetluidspreker met techniek van duurdere modellen

In het begin van de jaren tachtig van de twintigste eeuw maakte het Britse Wharfedale zijn allereerste Diamond-luidsprekers die op de markt werden gebracht als een opstappunt tot hifi-geluid. Bijna vier decennia later heeft Wharfedale zijn nieuwe “low-cost, high-performance” luidsprekerreeks, de D300-serie, uitgebracht. Vanaf slechts 159 Britse ponden per paar, bestaat het assortiment uit vier modellen: twee compacte monitorluidsprekers, de D310 en de iets grotere D320, en een vloerstander genaamd D330. Als vierde lid van de familie is de D300C toegevoegd, een centerluidspreker voor de bezitter van een home cinema systeem.

Wharfedale D300: drivers en kasten

De nieuwe D300-productlijn zal gelijktijdig met de bestaande Diamond 11-productlijn worden gevoerd, maar tegen lagere prijzen. Hoewel de D300-modellen niet over de gebogen zijkanten van de Diamond 11-luidsprekers beschikken, bevatten hun behuizingen veel vergelijkbare technologieën die speciaal voor dit nieuwe assortiment zijn ontworpen en ontworpen. Voor de bas/mid-drivers is de nieuwste generatie Wharfedale geweven Kevlar-conussen gebonden aan een superlichte behuizing van hoogwaardig geschuimd polyether. Deze conussen worden aangedreven door een spreekspoelmotor met een zeer lange slag en zijn voorzien van extra grote keramische magneten, een technologie waarin al in de jaren zestig van de vorige eeuw door Wharfedale naar eigen zeggen werd gepionierd. Het driver is gemonteerd in een speciaal ontworpen mand met een netwerk van ribben om de stijfheid te vergroten. Een groot open gebied achter de kegel vermindert vroege reflecties en laat de inwendige behuizing ongewenste reflecties absorberen.

De Wharfedale WFR (Wide Frequency Response) tweeter, ontwikkeld voor de Diamond 11-serie en nauwkeurig afgesteld voor de D300-reeks, heeft een eigen compartiment', een achterkamer gedempt met een vezelvulling. Een overmaatse keramische magneet is bevestigd aan een poolstuk met een koperen kap. De tweeterconus is gemaakt van textiel. De cross-over is ontwikkeld met behulp van Wharfedale's Advanced Software en Listening Iteration-systeem. Crossover-componenten zijn voorzien van low-loss polypropyleen condensatoren en gelamineerde spoelem. De kasten hebben een baffle met een dikte van 28 millimeter en de wanden van de kast zijn aan de binnenkant bekleed met een speciaal ontwikkelde interne vezel.

Wharfedale D300: ontwerp door gerenommeerde namen

Wharfedale deed een beroep op specialisten om de D300-serie te ontwikkelen. Industrieel ontwerp werd geleverd door Kieron Dunk, een ontwerper die ook ontwerpen heeft gemaakt voor onder meer Q Acoustics, Denon en Marantz, maar ook voor Wharfedale’s zusterbedrijven Mission en Quad. Voor de akoestische eigenschappen is Peter Comeau verantwoordelijk, Wharfedale's Director of Acoustic Design.

Peter Comeau zegt het volgende over de D300-serie: “hoewel de D300-serie geen Wharfedale Diamond-reeks is (de Diamond 11-serie is de huidige Diamond-lijn), verwijst de" D "in de naam duidelijk nar de afkomst van de luidsprekers. Wharfedale staat al lang bekend om het leveren van uitstekend geluid tegen betaalbare prijzen en we hebben buitengewoon hard gewerkt om hoogwaardige technische oplossingen te leveren, terwijl we ook een zekere druk voelden om klassieke “budget”-prijspunten zoals 159 en 199 Britse ponden te handhaven. In termen van “geluid per pond” is de D300-serie zeker de beste 'budget' productlijn van Wharfedale tot nu toe.”

Wharfedale D300: prijzen en leveringsinformatie

De Wharfedale D300-serie is beschikbaar vanaf eind september. Alle luidsprekers zijn verkrijgbaar in zwart, wit, walnoot en rozenhout. Adviesverkoopprijzen zijn voor de D310 159 Britse ponden per paar, voor de D320 199 Britse ponden per paar, voor de D330 499 Britse ponden per paar en de D300C 179 Britse ponden per stuk.

EDITORS' CHOICE