Falcon GC6500R: nieuwe vlaggenschip vloerstaander

De Britse luidsprekerbouwer Falcon heeft de nieuwe GC6500R aangekondigd. De GC6500R is een vloerstaande drieweg luidspreker die voorzien is van woofers met een conus die gemaakt is van grapheen. Ook de middentoner en de tweeter zijn volgens Falcon standjes van moderne techniek. In oktober zou de GC6500R op de markt moeten komen.

Falcon GC6500R: drieweg vlaggenschip vloerstaander, drivers

Het Britse Falcon Acoustics is bekend als bouwer van de bekende LS3/5A-studiomonitoren van de BBC maar bouwt ook luidsprekers voor in de huiskamer. “De Falcon Reference-serie vertegenwoordigt een kwantumsprong in het gebruik van nieuwe, innovatieve technologie voor luidsprekers en is ontworpen voor de echte audiofiel. Tijdens het hele ontwikkelingsprogramma werd een compromisloze benadering van kwaliteit en ontwerp gevolgd,” aldus Falcon.

Falcon's betrokkenheid bij de ontwikkeling van conusmateriaal voor de drivers gaat naar eigen zeggen decennia terug. De integratie van het relatief nieuwe grapheen in luidsprekerconusmateriaal kan de reactietijden van de driver in belangrijke mate verbeteren, waardoor het gebruik van aanzienlijk lichtere conussen met grotere stijfheid en inherent betere demping mogelijk is.

Het resultaat van Falcon’s zoektocht is de Falcon Sonaweave Graphene Enhanced Nano-Platelet Cone, die voor het eerst is te zien in de woofers van de Falcon GC6500R. De conus is 60% lichter en dunner en heeft een aanzienlijk verbeterde stijfheid en verbeterde demping in vergelijking met andere conventionele of composiet conussen. Volgens Falcon is dit hoorbaar vanaf de eerste noot.

Vervolgens hebben de ingenieurs van Falcon gekeken naar de twee-inch dome-hoorn middentoner en met hulp van uitgebreide computergestuurde modellering heeft Falcon een inverse Hypocycloid golfgeleider middentoner met uitstekende akoestische eigenschappen ontwikkeld. De nieuwe middentoner zou een aanzienlijk soepelere respons geven, terwijl de toch al lage vervorming met een gemeten factor van 40% is verminderd, aldus Falcon.

De ribbon-tweeter is speciaal door Falcon aangepast om een buitengewoon vloeiende respons te geven. De nauwkeurig ontworpen voorplaat levert hier een belangrijke bijdrage aan.

Falcon GC6500R: drieweg vloerstaander, filter, kast en specificaties

Het cross-overfilter is gemaakt van een 3,2 millimeter dikke gelamineerde FR4 vergulde dubbelzijdige printplaat die voorzien is van luchtspoelen en polypropyleencondensatoren. Alle interne bedrading is uitgevoerd in 2,5 mm TPE-isolatiedraad voor maximale sonische nauwkeurigheid.

De elegante kast is met de hand gemaakt van gelamineerd 25 millimeter dik MDF met aan alle kanten een extra 9 millimeter demping. De bouw van de kasten vindt plaats.in volgens Falcon waarschijnlijk de beste kastproductiefaciliteit in Italië. De 38 millimeter dikke en met Alcantara bedekte baffle is ontwikkeld met de hulp van een computer met een minimale diffractie als resultaat. Intern verkleint de afgeschuinde opening van de drive unit de compressie van de driver. Het 18 millimeter versterkte achterpaneel, Falcon geprofileerde koellichamen en nauwkeurig geproduceerde achterplaat, samen met afwerkingen beschikbaar in massieve hoogglans effen kleuren of een selectie van hedendaagse fineerhout, een bovenkant van rookglas en vakkundig en mooi gemaakte metalen onderdelen, allemaal gemaakt van hoogwaardig aluminium gietwerk, maken van de GC6500R één van de mooiste kasten die vandaag beschikbaar zijn.

De Falcon GC6500R heeft een frequentiebereik van 20 Hz tot 40 kHz en een impedantie van vier Ohm. De gevoeligheid is 90 dB / 2,83 Volt / 1 meter. Falcon adviseert een versterker tussen 25 en 300 Watt. De afmetingen zijn 120 x 25,5 x 40 centimeter. De luidspreker is met een totaalgewicht van 70 kilogram behoorlijk zwaar te noemen.

Falcon GC6500R: prijzen en leveringsinformatie

De nieuwe vloerstaander van Falcon komen waarschijnlijk in oktober 2018 in Groot-Brittannië op de markt. We weten nog niet wanneer de nieuwe luidsprekers in Nederland leverbaar zullen zijn. Ook de Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend gemaakt. Hieronder staan als indicatie de prijzen in Groot-Brittannië, maar een belangstellende moet uiteraard rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, eventuele douaneheffingen en het lokale BTW-tarief.

  • Walnootfineer en mahoniefineer uitvoering: 18.995,00 Britse ponden per paar
  • Andere fineer uitvoeringen: 19.495,00 Britse ponden per paar
  • Door de klant opgegeven RAL-kleur: 20.100 Britse ponden per paar

EDITORS' CHOICE