REVIEWMarantz

Review: Marantz 6006-serie - vaste waarden vernieuwd

Jamie Biesemans | 30 september 2018 | Marantz

SAMENVATTING

De CD6006 is een prima cd-speler voor zijn prijspunt, al vinden we het lastig om te zeggen of het echt beter is dan zijn 6005-voorganger. De PM6006 is lekker muzikaal en helemaal niet analytisch, wat maakt voor een aangename luisterervaring. De ster van deze set is voor ons de NA6006. Het is een enorme verbetering op de vorige generatie Marantz-netwerkspelers, met name op softwarevlak en stabiliteit.

PLUSPUNTEN

  • Prijs/kwaliteit
  • PM6006 past bij de meeste speakers
  • Muzikaal en niet sloom
  • Prima hoofdtelefoonuitgangen
  • HEOS-compatibel, AirPlay 2, en responsief (NA6006)

MINPUNTEN

  • Bluetooth-weergave (NA6006)
  • Komt pas goed los bij hogere volume (PM6006)

De 6006-reeks van Marantz werd vorig jaar al aangekondigd, maar is met de NA6006 nu helemaal in het nieuw gestopt. Een interessante optie voor budgetbewuste hifi-kopers.

Marantz 6006

Als de opvolgers van de populaire 6005-lijn zijn de nieuwe Marantz-toestellen met ‘6006’ in de naam behoorlijk belangrijke producten. Met deze apparaten biedt het merk hifi-liefhebbers een manier om voor een redelijke prijs te kunnen genieten van een echte Marantz-ervaring. Als je de PM6006-versterker combineert met de NA6006-netwerkspeler of CD6006-cd-speler ben je voor circa 1.000 euro gesteld. Je kunt ook alle drie onderdelen aanschaffen voor circa 1.550 euro, maar we vermoeden dat veel kopers slechts één van de twee brontoestellen in huis zal halen.

In deze test bekijken we de PM6006, CD6006 en de NA6006, met een bijzondere focus op die laatste. De NA6006 brengt immers HEOS-compatibiliteit naar een klassiek hifi-component, net zoals de hogere Marantz ND8006. En al je een Apple-fan bent, zal je wellicht wel geïnteresseerd zijn in de AirPlay 2-compatibiliteit. Dat kom je vooralsnog niet zo vaak tegen in de hifi-wereld.

Instappers met talent

Bij Marantz was de hifi-familie die begon met '6' traditioneel de eerste lijn na de instapmodellen. Maar vooralsnog is er geen spoor te bekennen van een 5006-familie, waarbij de laatste '6' staat voor de laatste generatie. Daarmee zijn de PM6006, CD6006 en NA6006 de bereikbaarste Marantz-toestellen van het moment geworden, als we even geen rekening houden met oudere modellen die nog in de winkel rondzweven. Net zoals we gewoon zijn van Marantz brengen de nieuwe 6006-toestellen geen opzienbarende veranderingen, maar eerder graduele verbeteringen. Al klopt dat ook niet helemaal, zeker niet bij de NA6006. Deze netwerkspeler en DAC dumpt het oude Marantz-streamingplatform namelijk ten gunste van HEOS, een stap die je gerust als een enorme sprong mag omschrijven.

Bij de PM6006-versterker zitten de vernieuwingen vooral aan de binnenkant, op een extra optische ingang na. Die kun je bijvoorbeeld gebruiken om de versterker aan je tv te koppelen. Verder heeft Marantz dit toestel vooral getuned, met een behuizing dat het analoge versterkergedeelte beter scheidt van het digitale luik en een nieuwe voeding. Er zijn ook nieuwe voetjes aangebracht die vibraties dempen, maar of dat een ingreep is die de geluidskwaliteit enorm zal verbeteren durven we te betwijfelen. De nieuwe poten vind je ook bij de CD6006, waar er verder vooral onder de motorkap is gesleuteld. “Fine-tuning”, noemt de fabrikant het zelf.

Een betere speler

Zoals we ook in de nakende KI Ruby-review opmerken, blijft Marantz heel consistent qua design. Net zoals pakweg een Hegel herken je een Marantz onmiddellijk, of je nu een high-end PM10 of een PM6006 voor je hebt staat. Wat niet wil zeggen dat ze identiek zijn. De PM-KI Ruby die tegelijkertijd in de testruimte vertoeft heeft een veel solidere behuizing die tot in de puntjes is afgewerkt. Bij de instappers van Marantz gaat alle aandacht naar het frontpaneel, die dan ook heel netjes overkomt, maar de rest is eerder functioneel. Niets om over te klagen, echter. Een gemeenschappelijk kenmerk is de gebogen voorkant, met nagenoeg alle knoppen en displays in het midden geplaatst. Je mag het gerust tijdloos noemen, want Marantz doet het al jaren zo. Voor wie een partiële set-upgrade doet is dat wel goed nieuws. Je kunt bijvoorbeeld een NA6006 perfect toevoegen aan je PM6004-versterker van een paar jaar geleden, zonder dat het opvalt dat je oud en nieuw mengt. Zoals altijd zijn de nieuwe Marantz-componenten beschikbaar in het zwart of het zilver. Het is wel zo dat je op afstand niet altijd kunt zien of een onderdeel een hoger of lager model is, een minpunt voor lui die graag pronken met hun hifi.

Ondanks de concentratie van knoppen in het midden van de voorkant, is de PM6006 wel heel prettig om te bedienen. Nu ja, je gebruikt wellicht meestal de afstandsbediening, maar als je dichtbij komt kun je alles goed bedienen. We denken dat er zeker mensen zijn die de grotere treble- en bass-knoppen op prijs zullen stellen. Soms moet je voor deze basisfuncties al dieper duiken in menu’s. Bij de NA6006 zouden we je aanraden om gewoon de app te gebruiken, want de speler bedienen via de pijltjes/enter-knop is zelden handig. Het is prima om zo even snel een instelling aan te passen, maar niet om pakweg muziek op een NAS te selecteren.

De 6006-toestellen komen trouwens met de RC003PMCD-remote, een klassieke, degelijke Marantz-afstandsbediening waarmee je alle drie toestellen simultaan kunt bedienen.

Aan de binnenkant

De drie Marantz-toestellen hebben logisch genoeg elk een DAC-chip, aangezien de bronnen analoge uitgangen hebben en de versterker digitale ingangen. Opmerkelijk: de NA6006 vinden we tijdens het testen heel snel net iets beter klinken. We gingen ervan uit dat in alle drie toestellen dezelfde DAC zou zitten, maar na nader onderzoek blijkt dat de PM6006 en CD6006 weliswaar dezelfde CS4398 van Cirrus Logic bezitten, maar de NA6006 over een ESS9016 beschikt. Misschien is het wel daarom dat we het langst naar de netwerkspeler bleven luisteren en dat via de analoge uitgang.

Maar er is nog een reden waarom we langer de NA6006 gebruiken. In een ver verleden gebruikte we een NA8005-netwerkspeler als een vast onderdeel in onze testopstelling, maar uiteindelijk hebben we die weer verkocht omdat de software te onstabiel was. Zowel de toenmalige Marantz-app als de firmware sukkelde wat, iets dat pas na langer gebruik echt duidelijk werd, en dat was heel spijtig. De NA8005 klonk namelijk zeer goed voor zijn prijs.

Het is hoe dan ook een hele verademing om met de NA6006 aan de slag te gaan. Sound United, het moederbedrijf van Marantz en Denon, heeft radicaal besloten om HEOS het streamingplatform voor nagenoeg alle producten te maken. Een hele wijze zet, vinden we, want zo krijgen de hifi-producten van Marantz een streamingplatform dat ze verdienen. HEOS is een platform dat we regelmatig ontmoeten bij het testen van Denon-receivers, HEOS-toestellen en bij de vaste Denon AVR-X6300H in onze testruimte. We kennen het dus goed. Het is niet perfect, maar behoorlijk goed en zeer stabiel. En dat geldt ook voor de HEOS-app, die over alle soorten HEOS-toestellen heel consistent blijft. De app werkt met drie grote hoofdschermen: een lijst van HEOS-toestellen, een lijst van muziekdiensten en -bronnen, en een scherm waarop de huidige muziek toont. Heel logisch allemaal, al vinden we dat je onder meer bij Tidal soms heel vaak door tekstlijsten moet tikken om iets te vinden. De muziek van de streamingdiensten mocht wat frisser en aantrekkelijker gepresenteerd worden.

HEOS omvat multiroomfuncties, waardoor je bijvoorbeeld muziek die je afspeelt op je NA6006 ook kunt laten horen in de keuken via een HEOS-speaker. Maar je hoeft die niet te gebruiken, want de app is kun je ook gewoon zien een toegangspoort tot streamingdiensten en eigen muziekbestanden voor één toestel. In de app navigeer je naar muziekservers op je netwerk of zie je welke bestanden zich bevinden op een USB-stick je die vooraan insteekt. Interessant is dat NA6006 beschikt over een optische ingang. Sluit hier bijvoorbeeld de CD6006 rechtstreeks op aan (dus niet via de versterker) en je kunt een cd afspelen en streamen naar andere HEOS-toestellen. Ben je overgestapt op een streamingdienst, dan vind je in de HEOS-app toegang tot Deezer, Tidal en Soundcloud. Luisteren naar internetradio is dan weer mogelijk via de optie TuneIn in de app. Betalende abonnees van Spotify zien de Marantz NA6006 gewoon opduiken in de Spotify-app, ook handig.

Zoals gezegd heeft de netwerkspeler ook AirPlay 2 aan boord, zodat je vanaf een iPad of iPhone zonder een HEOS-app te installeren gewoon muziek kunt streamen van eender welke dienst een iOS-app heeft. Dankzij AirPlay 2 kun je ook streamen naar meerdere zones. We stuurden bijvoorbeeld een Apple Music-stream naar de NA6006 en een Sonos ONE in de eetkamer.

Wie aan HEOS of AirPlay 2 niet voldoende heeft, kan nog terugvallen op Bluetooth. Wel spijtig dat er geen betere Bluetooth-codecs ondersteund worden. Een hifi-merk zou toch echt wel aptX (en liefst nog LDAC en aptX HD) moeten bieden. De NA6006 komt vrij goed door onze formatentest. AIFF wordt niet ondersteund, lossy formaten, ALAC en FLAC (incluis hi-res) wel. Ook DSD 2,8 MHz blijkt af te spelen.

Genieten, niet analyseren

Voor onze test sluiten we de PM6006 aan op de Monitor Audio Gold 100-speakers en op KEF R3’s. Het zijn luidsprekers uit een iets hogere prijsklasse dan het Marantz-systeem, dat klopt, maar we zijn van mening dat je toch iets meer moet investeren aan speakerzijde. Zowel de KEF’s als de Monitor Audio’s kun je samen met de Marantz-versterker combineren, concluderen we snel. Niet verrassend, want dat lichtwarme, luistervriendelijk karakter van Marantz maakt matching vrij eenvoudig. Je gaat niet gauw luidsprekers tegenkomen die niet passen bij de PM6006. Vermijd gewoon speakers die zelf sterk inzetten op een warmere, slomere weergave.

Bij onze testing verkozen we de R3, die onder meer Macy Gray’s nieuw Ruby-album met een smakelijke portie bassen heel ritmisch opdiende. Het is wel grappig om een set die ergens toch een zeker retro-uitstraling heeft R&B uitstekend neer te zetten. Als we gewoon via Spotify Connect overschakelen naar een 90’s-Playlist met de Norman Cook-remix van ‘Brimful of Asha’ van Fat Boy Slim, dan lijkt de PM6006 geen problemen te ondervinden om het snelle ritme van deze partytopper over te brengen. De neiging is wel sterk om de volumeknop open te draaien om het echt allemaal in evenwicht te krijgen, maar dat ligt misschien aan de muziekkeuze.

We missen wel een beetje de heel open weergave waar we bij de PM-KI Ruby aan verslaafd raakten, onder meer bij ‘Biko’ van Peter Gabriel (lossless via Tidal). Zes keer meer betalen merk je wel ergens, natuurlijk. Toch is de PM6006 allesbehalve een teleurstelling. De synthesizer-doedelzakken die in de achtergrond spelen bij deze klassieker worden door de NA6006 en PM6006 ferm neergezet, meer naar links en ver weg. De soundstage klinkt behoorlijk groot, wat zeker ook met die knappe R3’s te maken heeft.

Bij het vele wisselen tussen de streamingbronnen merken we opnieuw op hoe veel responsiever die NA6006 is vergeleken met voorgaande Marantz-netwerkspelers. Van HEOS naar Spotify Connect naar AirPlay, het gaat bijna onmiddellijk. Het blijft ook bij lossy streams zeer beluisterbaar, al zit het bij ‘Piano Magic’ van Lang Lang, gestreamd over Bluetooth vanaf Qobuz, toch op het randje van het aanvaardbare.

Conclusie

De CD6006 is een prima cd-speler voor zijn prijspunt, al vinden we het lastig om te zeggen of het echt beter is dan zijn 6005-voorganger. De betere hoofdtelefoonuitgang is wel een mooi pluspunt. Het is makkelijk te verstaan waarom de PM600x-versterkers zo goed verkopen. De PM6006 is lekker muzikaal en helemaal niet analytisch, wat maakt voor een aangename luisterervaring. Mede door de nieuwe voeding is de stabiliteit er ook om moeilijkere speakers aan te sturen. En dat is nodig, want een versterker uit deze prijsklasse wordt net vaker gecombineerd met boekenplankspeakers met een lagere gevoeligheid.

De ster van deze set is voor ons de NA6006. Het is een enorme verbetering op de vorige generatie Marantz-netwerkspelers, met name op softwarevlak en stabiliteit. De bediening via HEOS is uitstekend en dankzij AirPlay 2 past het ook op een tweede manier in een multiroomsysteem. Of veel mensen in dit segment een klassiek vormgegeven hifi-netwerkspeler overwegen is een andere vraag, maar als je inderdaad die pad wil bewandelen is de NA6006 een uitstekende keuze.

Marantz PM6006
€ 499 euro | beoordeling 4,5 op 5

Marantz NA6006
€ 599 euro | beoordeling 4,5 op 5

Marantz CD6006
€ 449 euro | beoordeling 4 op 5

www.marantz.nl

MERK

EDITORS' CHOICE