NIEUWSDALI

Feestelijke opening DALI Benelux: introductie Bluesound 2i


Rob Nijman | 01 oktober 2018 | DALI

Bluesound, de Canadese fabrikant van multiroom streamingapparaten, introduceert ‘Generation 2i’ van haar succesvolle muzikale ecosysteem. Medio september maakten we voor het eerst kennis tijdens de feestelijke opening van het nieuwe hoofdkwartier van DALI Benelux in Waalwijk, vandaag mogen we er daadwerkelijk over schrijven.

DALI Benelux

Afgelopen zomer waren we op uitnodiging van DALI Benelux welkom in Nørager voor een uitgebreide tour van de factory floor van het Deens luidsprekermerk. DALI produceert zo’n 200.000 luidsprekers per jaar, waarvan grofweg de helft in die thuisstad. We schreven toen behalve over de productie van met name de nieuwere modellen – de actieve Callisto’s – over een vrij recente aanpassing in de positionering van het merk: de oprichting van DALI Benelux, waarmee de vertegenwoordiging in de lage landen nu ongeveer een jaar geleden echt onderdeel van DALI is geworden. Geen importeurschap in Nederland zoals AND Benelux dat had, maar volwaardig lid van de familie. Die ontwikkeling kende afgelopen maand in Waalwijk een belangrijk vervolg: de opening van het nieuwe hoofdkwartier van DALI Benelux, waar we voor het eerst in aanraking kwamen met de nieuwe generatie Bluesound. 

DALI Oberon

Hoewel DALI Benelux uiteraard volop meeprofiteert van die ontwikkelingen bij Bluesound waar je verderop in dit bericht meer over leest, was er van het luidsprekermerk zelf ook een nieuwtje waar we eerst even bij stil willen staan. Er is namelijk in Berlijn begin september een budgetserie speakers gepresenteerd die zo vers van de pers kwam dat er een maand eerder in Norager nog helemaal niet over gesproken mocht worden. Inmiddels weten we vanuit onze verslaggeving van de IFA wat er achter al die geheimzinnigheid schuil gingen, en konden we in Waalwijk voor het eerst kennismaken met de nieuwe leden van de DALI-familie: de Oberons.

De nieuwste productlijn is in het onderste segment van het portfolio van Dali gepositioneerd. “Betaalbare audiofiele luidsprekers waarin de ervaring van 35 jaar luidsprekers bouwen is terug te vinden”, in de woorden van DALI zelf. De kleinste luidspreker in de nieuwe Oberon-productlijn van het Deense Dali is de Oberon 1, een compacte boekenplankluidspreker met een 29 millimeter lichtgewicht, soft dome-tweeter en een 13 centimeter houtvezelwoofer voor de bas en lagere middentonen. 

De volgende stap is de iets grotere Oberon 3, ook een monitorluidsprekers maar dan met een 18 centimeter woofer en dezelfde 29 millimeter tweeter. De conus van de middentoner/woofer is een mix van fijnkorrelige papierpulp versterkt met houtvezels om te geven wat Dali beschrijft als een "stijve, lichtgewicht en goed presterende structuur".

Wie liever vloerstaanders heeft kan kiezen uit twee modellen: de Oberon 5 en de Oberon 7. Ze gebruiken allebei dezelfde 29 millimeter tweeter als de monitormodellen, maar in de Oberon 5 zijn twee woofers van 13 centimeter met houtvezelconus geplaatst. In de Oberon 7 hebben de woofers een diameter van 18 centimeter. Wie een compleet Oberon-surroundpakket wil samenstellen, kan de Oberon Vokal-centerluidspreker toevoegen, die is voorzien van een paar bijpassende 13 centimeter middentoners/woofers en dezelfde tweeter als de rest van het Oberon-assortiment.

Dali heeft ook nog een muurhanger uitgebracht genaamd Oberon On-Wall. Handig voor wie vloeroppervlak wil uitsparen of zijn luidsprekers buiten het bereik van kinderhandjes wil plaatsen.

DALI SMC

Uiteraard zijn ook de jongste DALI's voorzien van het 'speciale goedje' van de Denen: SMC, of Soft Magnetic Compound. SMC is een poeder bestaande uit magnetische korrels met een unieke eigenschap: ze zijn sterk magnetisch, maar geleiden elektrische stromen zeer slecht. SMC is dus vooral sterk in ‘high magnetic connectivity, very low electrical connectivity’ – dat is de korte versie.

Het zachte materiaal dat vrij eenvoudig in diverse vormen geperst kan worden zorgt voor een reductie in zowel eddy currents (‘wervelstroom’, de oncontroleerbaarheid van stroom) als hysteris, twee natuurkundige invloeden op het gedrag van de magneet. De nog kortere versie: het gebruik van SMC vermindert vervorming van het geluid. Na toplijnen Epicon en Rubicon en de actieve Callisto-serie heeft SMC nu ook zijn weg gevonden naar de Oberon-familie.

DALI Oberon: prijzen

Alle modellen zijn per direct verkrijgbaar in de uitvoeringen wit, zwart essen, donkere walnoot en licht eiken. De frontjes zijn afneembaar. 

Dali Oberon 1:              199 euro per stuk
Dali Oberon 3:              279 euro per stuk
Dali Oberon 5:              399 euro per stuk
Dali Oberon 7:              499 euro per stuk
Dali Oberon Vokal:       349 euro per stuk
Dali Oberon On-Wall:   249 euro per stuk


Introductie Bluesound 2i

Dan terug naar Bluesound voor het grote nieuws rond de tweede generatie of 'Gen 2i' van het streamingplatform. Alle Bluesound modellen werken met BluOS, een muziekmanagementsysteem dat alle muziek van haar gebruikers verbindt, organiseert en bedient, of dat nu vanuit een online streamingdienst is of vanuit een bibliotheek in het thuisnetwerk. Bluesound brengt alle bronnen samen en kan muziek naar elke kamer in huis sturen.

Het Bluesound ecosysteem bestaat uit een ‘familie van hoogwaardige, draadloze, digitale multiroom-muziekspelers met audiofiele eigenschappen', zoals het merk het zelf graag mag duiden. Bluesound ‘Gen 2i’ bouwt voort op het uiterlijk van Generation 2, dat op een kleine verandering in kleuraccenten na behouden blijft. De verbeteringen zitten dit keer vooral van binnen, en de toevoeging van de letter ‘i’ staat daarom enerzijds voor de herkenbare ‘identiteit’, maar anderzijds ook voor ‘innovatie’ en ‘improvement’. 

Verbeteringen

Technologische verbeteringen op het gebied van prestaties en connectiviteit komen niet alleen voort uit eigen technische ontwikkeling, maar zeer nadrukkelijk ook uit wensen van gebruikers. Distributeurs, winkeliers en consumenten hadden inbreng in de totstandkoming van de nieuwe generatie, zo liet de fabrikant bij de introductie weten. Misschien wel het belangrijkste nieuws is dat Bluesound Generation 2i op korte termijn voorzien zal worden van AirPlay 2. De technologie is al aan boord, en zodra het al lopende goedkeuringsproces bij Apple is afgerond zal AirPlay 2 via de eerstvolgende firmware update beschikbaar komen. 

Bluesound Powernode 2i

AirPlay 2 is een stap voorwaarts, omdat Apple smartphones en tablets daarmee als audiobron kunnen worden gebruikt binnen het Bluesound ecosysteem. Dat gaat trouwens verder dan het geluid van iOS apps als Youtube of Netflix afspelen via elk gewenst Bluesound apparaat in het netwerk. Abonnees van Apple Music kunnen met Siri nu ook stemcommando’s geven om een specifiek album of muziekgenre in een bepaalde ruimte af te spelen. Het toevoegen van één ‘Gen 2i’-apparaat aan een bestaand Bluesoundsysteem is voldoende om een compleet BluOS-systeem van AirPlay 2 te voorzien.

Bluesound Pulse 2i

Generation 2i heeft ook tweeweg Bluetooth aan boord, dat - zelfs tegelijkertijd - kan ontvangen én zenden. Hierdoor is onder andere draadloos luisteren met een Bluetooth hoofdtelefoon mogelijk. Met het eveneens nieuwe aptX HD Bluetooth kan zelfs beter-dan-CD kwaliteit audio in 24bit-resolutie draadloos gestreamd worden. Daarnaast beschikt Generation 2i nu over dual-band WiFi, zodat gebruik gemaakt kan worden van het minder zwaar belaste en snellere 5GHz thuisnetwerk, en hebben de de all-in-1 Pulse 2i, Pulse Mini 2i en Pulse Flex 2i nieuwe luidsprekers, krachtigere versterkers en de populaire audio-settings van de Soundbar gekregen. De Pulse 2i en Pulse Mini 2i kunnen nu als zelfstandige stereo-luidsprekers gebruikt worden. De Powernode 2i heeft een extra gecombineerde toslink/3,5mm optische/analoge ingang gekregen en de Soundbar 2i is voorzien van een HDMI-ingang (met ARC en eARC).

Bluesound Pulse Flex 2i

Bluesound Generatie 2i: prijzen

Bluesound Generation 2i is vanaf 15 oktober 2018 verkrijgbaar bij de geautoriseerde Bluesound dealer.

Bluesound Node 2i (zwart of wit): € 549
Bluesound Powernode 2i (zwart of wit): € 899
Bluesound Vault 2i (zwart of wit): € 1299

Bluesound Plus Mini 2i (zwart of wit): € 599
Bluesound Pulse 
2i (zwart of wit): € 899
Bluesound Pulse Flex 2i (zwart of wit): € 349

Bluesound Soundbar 2i (zwart of wit): € 999
Bluesound Sub 2i (zwart of wit): € 699

Lees ook: alles wat je wil weten over Bluesound

MERK

EDITORS' CHOICE