REVIEWArgon

Review: Argon Audio Pop en Argon Audio Soul - Veel Bluetooth voor weinig geld

SAMENVATTING

De Soul is een sterke inzending in het segment. Voor 99 euro heb je een goed gebouwde Bluetooth-hoofdtelefoon met een vrij goede autonomie en een klank die goed past bij elektronische en gitaarmuziek. De Pop heeft wat meer beperkingen, maar je moet die wel in de context van de prijs zien.

PLUSPUNTEN

  • Pluimgewicht (Pop)
  • Zeer goede klankkwaliteit (Soul)
  • Soul zit stevig in elkaar
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Degelijke autonomie

MINPUNTEN

  • Enkel SBC
  • Pop moet je goed op je oren plaatsen

Argon, het huismerk van HiFi Klubben, probeert op betaalbare wijze hifi-kwaliteit naar een breder publiek te brengen. Een moeilijke missie soms, zeker als het gaat om Bluetooth-hoofdtelefoons.

We hebben het vaak over high-end koptelefoons op HiFi.nl. Maar je moet eerlijk zijn: dat is niet wat de massa koopt. Niet iedereen is even fanatiek over head-fi. Het zwaartepunt van de markt ligt bij betaalbare modellen, die steeds vaker uitgerust zijn met Bluetooth. De tijden dat zo’n koptelefoon synoniem stond met een slecht geluid zijn gelukkig voorbij, al is het wél zo dat in de kwaliteitsverschillen bij toestellen van min 100 euro zeer groot zijn. Je hebt pareltjes voor een prikje, maar ook koptelefoons die je muziek verminken.

Argon Audio Pop en Soul

Voor zij die graag zonder kabeltje luisteren is het goede nieuws dat Bluetooth-koptelefoons betaalbaarder worden. Mooie voorbeelden – maar zeker niet de enigen – zijn de Argon Audio Pop en Soul, draadloze hoofdtelefoons die via HiFi Klubben verkocht worden. Het verschil tussen de twee zit in hoe je ze draagt.

De Pop (de zwarte hoofdtelefoon op de foto's) is een on-ear model dat op je oorschelpen rust. Dat vindt niet iedereen even fijn, maar andere mensen ervaren het net als prettiger vergeleken met grote oorkussens die op je hoofd rusten. Een pluspunt van de Pop is zijn lage gewicht en compacte vorm, waardoor ze minder opvallen en makkelijker te transporteren zijn. Met een prijs van 59 euro mag je de Pop ook gerust heel betaalbaar noemen voor een Bluetooth-hoofdtelefoon. Het is een heel competitieve prijs, al zijn er ook rivalen van merken als JBL, Fresh ‘n’ Rebel en Sony.

Qua design zijn er amper gelijkenissen tussen de Pop en de Soul van Argon Audio. De Soul (grijs) is een echte over-ear met dikkere oorkussens die over je oren passen. Hierdoor weert het omgevingsgeluid beter, zodat je beter naar je muziek kunt luisteren. Of naar het Netflix-filmpje dat je in de trein bekijkt als je naar huis pendelt. De Soul kost 99 euro, wat voor een over-ear met Bluetooth ook een scherpe prijs mag genoemd worden.

Hip en modern

Persoonlijk vinden we een over-ear koptelefoon net iets comfortabeler dan een on-ear. Niet iedereen deelt die mening natuurlijk, maar om lang te luisteren terwijl je tokkelt op een computer zijn grote oorkussens volgens ons aangenamer. De Soul is op dat vlak prima. De koptelefoon komt met dikkere oorkussens die onvermijdelijk iets warmer aanvoelen – dat is altijd zo – maar niet overdreven. Oorbroei, zoals dat heet, valt wel mee omdat de Soul net voldoende druk uitoefent op je oorschelpen. Ook de hoofdband is binnenin gewatteerd, wat het lang dragen mogelijk maakt. Zelfs als je weinig haar op je kruin hebt staan. Er is duidelijk genoeg nagedacht over het draagcomfort, wat bij hoofdtelefoons van onder 100 euro niet altijd het geval is.

Het design van de Soul is heel eigentijds. Net zoals bijvoorbeeld het Zweedse Urbanears is dit een koptelefoon volledig in één hippe kleur (een soort matgrijs, een kleur die ook bij premiumauto’s populair wordt) en met een subtiele logo. De bouwkwaliteit is zeer goed voor het prijssegment. Alles zit goed in elkaar, zonder gekraak als je de koptelefoon wringt. Nog een zwak punt bij goedkopere koptelefoons: het mechanisme om de hoofdband te verstellen. Bij de Soul lijkt dit heel duurzaam. Over de hele lijn is de Argon Audio Soul zeer goed gebouwd voor zijn prijs. Enkel over het rubberen klepje over de USB-poort hebben we onze bedenkingen, maar dat is echt wel een minikritiekje.

De Pop is een heel andere koptelefoon. Het is veel kleiner en veel lichter. We meten 155 gram, bijna de helft van de 290-gram wegende Soul. Nu is de Soul niet zwaar voor wat het is. Plusmin 300 gram is ongeveer de norm voor een Bluetooth-koptelefoon. Naast luidsprekers bevat het immers nog een stukje elektronica en een accu.

Het lagere gewicht van de Pop maakt de on-ear koptelefoon wel heel transporteerbaar, vooral omdat je hem ook nog heel compact kunt opvouwen. In de doos zit er geen case, maar dat mag je niet verwachten aan dit prijspunt.

Net zoals de Soul is de bouwkwaliteit best goed. Voor zijn prijs van net geen 60 euro is het zelfs prima te noemen. Het streven naar een laag gewicht en een compacte vorm hebben wel hun gevolgen. De Pop komt daardoor wat fragieler en minder solider over dan de Soul. Maar opnieuw: naar 60-euro normen scoort het echt wel goed. Het is ook wat bredere net boven de oren, wat een pluspunt is voor brildragers. Je vindt op het rechteroor ook enkele heel kleine knopjes om het volume te regelen en de muziek te pauzeren.

Met een goede ziel

Zoals gezegd weet je in het betaalbaar segment nooit wat te verwachten. Zelfs een goede bouwkwaliteit en een comfort waar is over nagedacht is geen garantie dat de klank ook goed zit. Dat komt omdat hoofdtelefoonfabrikanten vaak mikken op een tuning die bij muziekstijlen als hip-hop en EDM moet passen, maar eigenlijk niet weten hoe dat juist moet klinken. Ze dikken de bassen aan op een manier die al de rest dof doet klinken, waardoor beats hun snelheid missen en er niets spannend is aan je muziek. De oude Beats waren een mooi voorbeeld van dat. Wat wij willen is een klank die toch iets natuurgetrouwer is. Wel met wat meer bas, want het moet ook niet klinisch of mager klinken, maar zonder dat de midrange of details daardoor weggedrukt worden.

We zetten de Soul op en koppelen hem met de Huawei P20 Pro. Tegen het einde van de testperiode schakelden we over op de Mate 20 Pro, het nieuwe vlaggenschip van het Chinese merk dat net als de P20 uitblinkt in het ondersteunen van alle mogelijke audiocodecs over Bluetooth. Tijdens het testen hebben we trouwens eveneens geluisterd via de 120-euro kostende Shanling M0-muziekspeler, om toch ook een bron te gebruiken in dezelfde prijsklasse als de hoofdtelefoon zelf. Beide toestellen bevestigen wat we eigenlijk al wisten: Bluetooth-koptelefoons in dit segment gebruiken niet de nieuwste codecs (aptX of LDAC), daarvoor moet je toch nog iets meer uitgeven. De Soul past de SBC-codec toe.

De Soul en Pop hebben we vrij lang op bezoek gehad, waardoor we ze regelmatig  heel aantal uren opgehad tijdens het schrijven van artikels. Daarbij streamen we meestal via de Qobuz-streamingdienst, omdat zij lossless muziek aanbieden. Bij koptelefoons met SBC is dat een plus ten opzichte van streams in een formaat zoals MP3 waarbij audiodata verwijderd is, zoals bij Spotify het geval is. Al moeten we toegeven dat dit in een scenario zoals dit meer een theoretisch dingetje is, want het is niet altijd evident om op een Bluetooth-koptelefoon die via SBC werkt het verschil te horen tussen een lossy en lossless bestand. Kortom, gebruik gewoon de dienst die je het liefst hebt.

Een album dat verrassend goed klonk op de Soul is ‘Fallen Leaves’, het nieuwste werk van Neneh Cherry, geproducet door trancepionier Four Tet. De eerste track geeft meteen aan dat hij meer gedaan heeft dan enkel produceren, want in de achtergrond hoor je die kenmerkende Oosterse harpgeluidjes die Four Tet graag over zijn beats legt. De Soul heeft inderdaad een stevigere bas, maar de portie is net van de juiste grootte. De stem van Cherry komt goed los van de diepe beats in het liedje ‘Kong’ en je hoort ook veel detail, zoals het artificiële gekraak van vinyl op deze track. Dat doet het geheel ruimer en opener klinken dan je zou verwachten van een hip ding als dit. Ook bij hectische clubtechno zoals op ‘We Live Forever’ van The Prodigy komt de Soul nooit overgestuurd over en lijkt de behuizing ook vrij van resonantie. Wel interessant is dat de Soul wel zijn tuning heeft, maar dat het ook zuiver genoeg is om wat aanpassingen via een equalizer in een app te verdragen. Als we veel naar muziek zoals The Prodigy, Moderat of Underworld zouden luisteren, zouden we geneigd zijn om de basrespons een beetje te verlagen. Iets dat je in de meeste muziek-apps kunt doen. Dan komt de Soul naar ons smaak iets meer in evenwicht.

De Pop hebben we op dezelfde manier getest, via de Shanling-speler en via de Huawei-telefoons. Ook hier is SBC de enige optie. Op je hoofd voelt de Pop uiteraard heel anders aan. Het is echt opvallend licht. Zoals altijd bij on-ears moet je wat meer moeite doen om de kleine oorkussens goed te positioneren. Verschuif je de Pop een beetje, dan kun je bijvoorbeeld iets minder bassen en detail ervaren. Je moet echt proberen de luidsprekers tegenover je oorkanalen te positioneren. Gelukkig zit hij – toch bij ons – vrij stevig op de oorschelpen. Je kunt gerust mee headbangen met Queens of the Stone Age, mocht de deadlines op het kantoor je even te veel worden. Het album van The Prodigy, met zijn soms overvette beats, gaat de Pop goed af. Het is een dikkere bas, maar wel strak, waardoor tracks als ‘Champions of London’ niets van hun snelheid verliezen. Bij echt heel lage tonen, zoals op de titeltrack DJ Khalabs ‘Black Noise 2084’ lijkt er een beetje vervorming te zijn als je het volume echt luid speelt. Deze koptelefoon van 60 euro heeft dus wel zijn grenzen, maar eigenlijk liggen die wel verrassend ver.

Conclusie

De Soul is een sterke inzending in het segment. Voor 99 euro heb je een goed gebouwde Bluetooth-hoofdtelefoon met een vrij goede autonomie en een klank die goed past bij elektronische en gitaarmuziek. Je kunt hem ook altijd wat finetunen om iets neutraler te klinken, wat niet altijd lukt bij goedkopere Bluetooth-koptelefoons.

De Pop heeft wat meer beperkingen, maar je moet die wel in de context van de prijs zien. 59 euro is een heel scherpe prijs voor een Bluetooth on-ear, vooral omdat je met de Pop een relatief zuiver geluid ervaart. De autonomie is iets minder sterk, maar daar staat tegenover dat de Pop echt licht is.

Argon Audio Soul
€ 99 euro | www.hifiklubben.nl
Beoordeling 4 op 5

Argon Audio Pop
€ 59 euro | www.hifiklubben.nl
Beoordeling 4 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE