NIEUWS

Fonica La Grande: drieweg isodynamic planar luidspreker


Sinan Kökbugur | 15 november 2018 | Fotografie Fabrikant

Het Italiaanse Fonica International heeft een bijzondere nieuwe luidspreker uitgebracht. De nieuwe luidspreker heet La Grande en doet deze naam eer aan met een totaal membraanoppervlak van bijna anderhalve vierkante meter. De La Grande is een drieweg isodynamic planar systeem waarbij iedere driver zijn eigen klasse D-versterker voorzien van DSP heeft. De eigenschappen en het uiterlijk van de luidspreker kunnen verregaand worden aangepast aan de wensen van de klant.

Fonica La Grande: zeer platte drieweg luidspreker met groot frontaal oppervlak

De Italiaanse luidsprekerbouwer Fonica International is een van die fabrikanten die traditionele ontwerpprincipes links laat liggen en zijn eigen weg gaat. Het bedrijf bouwt zeer platte luidsprekers die magnetostatisch werken. Het bedrijf spreekt zelf over het isodynamic planar principe. Het hoogtepunt van alle recente ontwikkelingen in de afgelopen jaren is het nieuwste systeem dat de naam Fonica La Grande kreeg. Fonica is er van overtuigd dat het een luidspreker heeft gemaakt zonder beperkingen en compromissen.

Tot nu toe heeft Fonica International Planar speakers in-wall, on-wall en vloerstaande luidsprekersystemen gebouwd en naar eigen zeggen geleerd van alle gebouwde ontwerpen.. De opgedane ervaringen zijn allemaal opgenomen in de nieuwe Fonica La Grande. De nieuwe Fonica La Grande staat bekend als de bekroning van de techniek en belooft niet minder dan de ultieme luidspreker.

De La Grande is zondermeer een opvallende verschijning. Elke luidspreker bestaat uit drie panelen. Een setje bestaat dus uit zes panelen en wie zich stoort aan het grote oppervlak van elektrostatische of magnetostatische luidsprekers die moet de La Grande laten staan. De tweeter alleen al heeft bijvoorbeeld een oppervlakte van niet minder dan 936 cm2. Het midrange paneel heeft een oppervlakte van 2.556 cm2 en het paneel van de woofer heeft zelfs een oppervlakte van een respectabele 10.800 cm2.

Desondanks is de Fonica La Grande een elegante verschijning. de panelen zijn bijzonder plat en staan op een elegante voet. Het hart van de Fonica La Grande zijn natuurlijk de genoemde panelen, die niets meer zijn dan een frameconstructie voor een flinterdunne, speciale folie, die wordt aangedreven door krachtige neodymiummagneten. Dit zorgt ervoor dat een gigantisch gebied dient als de eigenlijke geluidsbron, die bijna geen massatraagheid heeft, een enorme snelheid garandeert en zo elk detail nauwkeurig kan reproduceren.

Bijzonder aan Fonica La Grande is dat de panelen van de tweeter en midrange luidsprekers draaibaar zijn zodat afstraling in de ruimte kan worden geoptimaliseerd, in lijn met de luisteraar, zonder dat de gehele structuur moet worden bewogen. Het ontwerp van deze constructie was niet heel makkelijk, immers de Fonica La Grande heeft een lengte van 1392 millimeter, een breedte van 716 millimeter en een hoogte van niet minder dan 2.045 millimeter, maar ook nog een gewicht van 122 kilogram.

Een ander speciaal kenmerk van de Fonica La Grande is dat het een actief systeem is, met speciale voor deze luidspreker geoptimaliseerde elektronica. Er worden drie speciaal ontwikkelde DSP eindversterkers gebruikt, die uiteraard in klasse D werken, maar die discreet rechtstreeks in het systeem kunnen worden geïntegreerd. Niet minder dan twee keer 500 Watt plus 100 Watt zijn hier beschikbaar, zodat men kan spreken van een tri-amping oplossing. De Fonica La Grande kan volgens de fabrikant een frequentiebereik tussen 18 Hz en 23,5 kHz reproduceren. De op DSP gebaseerde signaalverwerking biedt ook het voordeel dat het mogelijk is om op verzoek van de klant de karakteristiek aan te passen, waardoor de signaalverwerking, bijvoorbeeld aan de kamer of de speciale behoeften van de klant, kan worden aangepast.

Aan de achterkant is een ongebalanceerde RCA-aansluiting en gebalanceerde XLR-ingang aanwezig, alsmede digitale aansluitingen zodat de gebruiker een geschikte voorversterker op de best mogelijke manier kan aansluiten.

Fonica La Grande: prijs en leveringsinformatie

We weten niet wanneer de La Grande leverbaar zal zijn. De verkoopprijs is bepaald op 45.000 euro.

EDITORS' CHOICE