REVIEWDevialet

Review: Devialet Phantom Reactor

SAMENVATTING

Van zijn grote broers heeft de onwaarschijnlijk kleine Phantom Reactor veel meegekregen: een ongelooflijke basextensie, een open geluid dat breed de kamer in wordt gestuurd en meer vermogen dan een redelijk mens echt nodig heeft. De nieuwe app en besturing maken het leven ook makkelijker dan voorheen, waardoor de Phantom Reactor Devialets belofte waarmaakt van ā€˜audio voor veeleisende mensen van nuā€™

PLUSPUNTEN

  • Enorm vermogen in een kleine verpakking
  • Eenvoudig instelbaar en te bedienen
  • Upgradepad
  • Compacte vorm maakt design interieurvriendelijker
  • Open geluid

MINPUNTEN

  • Stereopaarfunctie pas begin 2019
  • Hogere prijsklasse (maar wel goedkoper dan voorheen)

De gloednieuwe Phantom Reactor neemt al het goede van de bekende draadloze Devialet Phantom-speaker en stopt het in een compactere behuizing. Het eindresultaat? Een even sterk designstatement dat toch nog onwaarschijnlijk luid (en goed!) kan spelen.

De Phantom is op het gebied van draadloze luidsprekers al jaren de gedurfdste statement van de hele hifi-wereld. Het design van dit futuristische apparaat is natuurlijk spraakmakend, maar wat vooral belangrijk is bij deze speaker is het concept. Waar andere draadloze luidsprekers pogen om een degelijk geluid te bieden aan een redelijke prijs, zet de Phantom eerst in op een high-end klank en een ervaring die ontsnapt aan klassieke hifi-waarden. Precies wat je nodig hebt om mensen te bereiken die geen zin hebben in het klassiek kwartet luidspreker-versterker-bron-kabels, aldus het Franse merk.

Devialet is geen firma die om de haverklap nieuwe producten lanceert. Naast de Phantom (beschikbaar in verschillende uitvoeringen) kun je bij het bedrijf uit Parijs enkel nog een bijzondere versterker aanschaffen. Bijzonder vanwege de gebruikte technologie (waaronder AHD-versterking en SAM-speakerprofielen), maar ook omdat het qua design radicaal anders is dan de rest van het speelveld. Je hoort het, Devialet doet het graag op zijn manier. Dat wordt weer treffend bewezen door de gloednieuwe Phantom Reactor.

Zie je foto’s van deze nieuwe draadloze speaker, dan denk je misschien dat het gaat om een nieuwere uitvoering van de bestaande Phantoms. Pas als je het beestje echt onder ogen krijgt, realiseer je dat de Reactor (relatief gezien) piepklein is. En toch pronkt het met een vermogen van –houjevast– 900 Watt. Niet zo veel als de 4,5 kW van de Phantom Gold, maar toch een meervoud van wat vergelijkbare draadloze speakers bieden. Ook heel opmerkelijk is de prijsstelling, die naar high-end audionormen toegankelijk is: de Reactor 900 kost 1.290 euro, de iets minder krachtige Reactor 600 (met 600 Watt) tikt af op 990 euro. Bij ons testtoestel werden ook de Legs meegeleverd, drie kunststoffen poten waarmee je de Reactor op een fraaie manier een plek in de ruimte geeft. En ook op een verantwoorde wijze, want dankzij de driepoot staat de Reactor ook op een ideale hoogte voor luisteren in de sofa. De Phantom heeft onderaan schroefdraad, wat de deur opent naar andere bevestigingsmethodes en standaarden.

Vertrouwd maar toch anders

Met het verschijnen van de Phantom Reactor worden de oude Phantoms herdoopt naar Phantom Premier. De Premier-lijn blijft zoals voorheen en bestaat uit vier modellen (Classic, Silver, Gold en de speciale Gold Phantom Opéra De Paris), goed voor piekvermogens van 1.200 tot 4.500 Watt. De Reactor is natuurlijk kleiner en minder krachtig, maar is verder duidelijk sterk verwant aan zijn grote broer. Het unieke design wordt behouden, met een centrale tweeter verstopt achter een kunstige grille en los opgehangen in de behuizing. Aan de zijkant zijn weer de twee bolle cirkels van de partij die worden aangedreven door de woofers van de Reactor. Net zoals bij de Premier zie je ze bewegen in maat met de beat als je het volume opendraait. Alles is er op gericht op de Reactor een feest voor het oog te maken. Eén ding is wel anders: de kleinere Phantom bestaat volledig uit één kleur, wit. Geen zilveren of gouden accenten aan de zijkant, zoals bij de Premier-versies. Of voorlopig toch; wie weet wat Devialet qua speciale edities ooit uit zijn mouw schudt?

Wie dichterbij gaat kijken en vergelijken, ontdekt nog wat zaken die anders zijn. De rij aanraaktoetsen bijvoorbeeld, subtiel aangebracht maar wel heel handig. Hiermee kun je de Devialet uit de slaapstand halen, muziek pauzeren of verspringen naar een ander nummer, en Bluetooth activeren. Bij een speaker als dit horen geen massa’s kabels. De meegeleverde stroomkabel is een witte, zodat het discreter overkomt. De Reactor heeft WiFi ingebouwd, maar je kunt werken met een ethernetkabel als je dat wenst. Voor een stabiele verbinding hoeft dat niet; tijdens onze test hebben we gewoon draadloos gewerkt. En dat ging zonder de minste haperingen.

Ten slotte heeft de Reactor achteraan een fysieke ingang waarop je zowel een analoge kabel kunt aansluiten (bijvoorbeeld komende van een muziekspeler) of een optische. Dat laatste is best interessant, want dat betekent dat je de Reactor bijvoorbeeld kun gebruiken voor je tv-geluid. Daar heeft Devialet ook aan gedacht, want in de bijhorende app is een AV Sync-functie voorzien om eventuele vertragingen die voorkomen bij het doorsturen van tv-geluid weg te werken. Maar over die app hebben we het zo dadelijk meer uitgebreid.

Wat natuurlijk wel weer een hoofdrol speelt, is de Analog Hybrid Digital-versterkertechnologie. Het is dankzij AHD dat Devialet zulke hoge vermogens uit compacte toestellen kan persen. Want 900 Watt uit iets dat in je hand kan passen, dat is behoorlijk indrukwekkend. Of dat cijfer echt klopt, is een andere vraag. Maar luisteren in de praktijk leert dat de Reactor wel heel luid én zuiver kan spelen. Daar speelt ook een tweede Devialet-technologie een rol in: SAM zorgt er voor dat de speakers in de Reactor optimaal worden aangestuurd, waardoor ze beter blijven klinken als de limieten worden opgezocht. Ook qua volume.

Streaming voorop

Het is natuurlijk via streaming dat de meeste muziek afgespeeld zal worden op de Reactor. Dat kan via verschillende manieren. Spotify Connect bijvoorbeeld, waarbij je gewoon de Reactor ziet opduiken in de Spotify-app. Ook het volume regel je dan gewoon in die app. Apple-eigenaars kunnen ook audio doorsturen via AirPlay, waardoor je heel eenvoudig bijvoorbeeld muziek van Apple Music (of de meeste andere streamingdiensten) lossless naar de Reactor kunt sturen. Begin 2019 krijgt de AirPlay-software in de Reactor een upgrade naar AirPlay 2, waardoor je de Devialet-speaker in multiroom-opstellingen kunt plaatsen die ook AirPlay 2-speakers van andere merken bevatten. Is AirPlay geen optie wegens geen Apple-spullen in huis, dan is er sowieso nog het universele Bluetooth.

Ben je iemand met veel eigen muziekbestanden? Dan stream je gewoon muziek via uPnP / DLNA, vanaf een DLNA-mediaserver op je pc of NAS. De Devialet-app doet dat zelf niet, maar raadt je aan om een DLNA-mediacontroller zoals BubbleUPnP (Android) aan. Uitstekend advies, want BubbleUPnP werkt prima en heeft extra’s functies die wel interessant zijn. Zo kun je het gebruiken als app om muziek te streamen van Tidal of Qobuz naar de Reactor. Dus, zelfs zonder officiële ondersteuning van Devialet, kan het via BubbleUPnP perfect om deze twee diensten te gebruiken. En dat in de hoogste kwaliteit. Via BubbleUPnP kun je nog handige zaken, zoals afspelen vanaf Google Music of clouddiensten zoals Dropbox.

Nieuwe app

Samen met de Reactor lanceert Devialet een nieuwe app voor iOS en Android die gebruikersvriendelijker is dan voorheen. Dat merk je meteen bij het instellen van de Reactor. Op onze Huawei Mate 20 Pro ontdekte de app meteen de Reactor en konden we snel de gegevens van ons WiFi-netwerk invoeren. Zoals we Devialet kennen, zit er ook een streepje humor in de app. Als de speaker gevonden wordt door de app, bloklettert het ‘New life found’. Bij een Premier-speaker voer je dan een soort handoplegging uit, bij de Reactor druk je gewoon op het Connect-knopje bovenaan.

De nieuwe app is sober van uitstraling, maar oogt mooi op kleine en grote schermen. Na het initiële instellen van de speaker dient het vooral om het volume te regelen en ingangen te kiezen. Heb je meerdere Reactors in huis, dan kun je die allemaal vanaf een overzicht in de app bedienen. In de Devialet-app zal je ook twee Reactors kunnen koppelen tot een stereopaar. Dit was echter niet mogelijk met de Reactor die wij heel gauw na de lancering ontvingen. Volgens Devialet zal de stereopaar-functie begin 2019 actief worden en via een firmware-upgrade beschikbaar zijn.

De Devialet-app werkt in tandem met wat Devialet DOS 2 (Devialet Operating System 2) noemt, de software die op de speakers draait. De nieuwe app en DOS 2 werken overigens (nog) niet met de Premier-modellen of de Expert Pro-versterkers. In een mailing naar Devialet-eigenaars liet het Franse bedrijf wel uitschijnen dat er wel een verruiming komt naar die andere toestellen. De Premier-modellen zouden in de eerste helft van 2019 de upgrade krijgen. 

Krachtige klank

De Reactor behoudt het verrassingseffect van zijn grote broers. En dan hebben we het niet over zijn design, maar wel over de klank. Ondanks het formaat klinkt een enkele Phantom Reactor zoals een grotere speaker, met name als het gaat om bassen. Spelen we ‘Treasures from the Temple’ van Thievery Corporation of ‘Melodrama’ van Lorde (de eerste in hi-res vanaf onze NAS, het tweede lossless via Qobuz en BubbleUPnP), dan worden we getroffen van hoe vol de klank is.

We zijn ook blij dat de Reactor iets meer getuned is zoals de Phantom Gold. Iets meer audiofiel misschien, maar vooral: fris, gedetailleerd en betrekkelijk open.  Dat maakt de Devialet verrassend inzetbaar voor genres die meestal niet bij draadloze speakers passen. ‘Memory’ van pianiste Hélène Grimaud bijvoorbeeld (via Qobuz), behoudt veel van zijn ingetogen karakter, terwijl de moderne jazz van Pascal Schumacher op ‘Left Tokyo Right’ swingend en snel wordt neergezet. Zit je betrekkelijk recht voor de Reactor, dan krijg je ruim detail opgediend, waardoor alle percussiegeluidjes van de drum en xylofoon mooi gepresenteerd wordt. Bij echt hoge volumes kan het wel wat fel klinken, het moment waarop we denken: nu zou de Reactor moeten transformeren naar een Phantom Gold.

De Nederlandse importeur vertelde ons dat hij verwacht dat de Reactor vooral als stereopaar een plaats in de woonkamer zal krijgen. Begrijpelijk, want nagenoeg elke draadloze speaker wordt beter in een stereoconfiguratie. Dat is zo bij de Sonos PLAY:1 en PLAY:5, en dat zal zeker zijn bij de Reactor. Als we kijken naar wat een enkele Reactor biedt, verwachten we dat een stereoset behoorlijk indrukwekkend gaat zijn – zeker als je er rekening mee houdt dat deze Devialet-speaker echt niet groot is. 

Conclusie

De Reactor zou verbluffend zijn – ware het niet dat Devialet al eerder de Phantom Premier-lijn had gelanceerd. Van zijn grote broers heeft de onwaarschijnlijk kleine speaker veel meegekregen: een ongelooflijke basextensie, een open geluid dat breed de kamer in wordt gestuurd en meer vermogen dan een redelijk mens echt nodig heeft. De nieuwe app en besturing maken het leven ook makkelijker dan voorheen, waardoor de Phantom Reactor Devialets belofte waarmaakt van ‘audio voor veeleisende mensen van nu’. De stereopaarfunctie zal zorgen dat je met de Reactor een wel heel mooi muzieksysteem kunt bouwen.

Devialet Phantom Reactor 900
1.290 euro | www.devialet.com
Beoordeling 4,5 op 5


EDITORS' CHOICE