ARTIKEL

Home Emotion: met domotica de winter door

Ulco Schuurmans | 22 december 2018 | Fotografie Fabrikant

HiFi.nl is een uitgave van BVDO sinds 1 juli 2019. Dit artikel is een externe bijdrage van Home Emotion.

Ook voor de donkere maanden hebben het slimme huis en domotica een scala aan mogelijkheden in huis om het leven comfortabel en duurzaam te maken, van winterse ongemakken te ontdoen en de veiligheid te verhogen. Alles draait daarbij om de inzet van sfeervol licht, behagelijke warmte en ondersteuning van ons biologische ritme en duurzaamheid. Tijd om een passend winterplan te maken om deze jaargetijden fijn en van alle gemakken voorzien door te komen.

Met het korten der dagen wordt licht steeds belangrijker. Natuurlijk willen wij gewoon goed verlicht zien zodra dat gewenst is. Maar dan wel wanneer dat echt nodig is. Indien niemand aanwezig is kan het licht, ook in de herfst en winter, gewoon uit. Een uitzondering op deze regel is natuurlijk veiligheid. Bijvoorbeeld inbraakpreventie door op gezette tijden met licht te simuleren dat er iemand thuis is. Dat kan gewoon per tijdklok of als deel van een algemeen met software en tablet in te stellen verlichtingsplan.

Omdat wij met de herfst en winter ook meer behoefte hebben aan ambiant light kan ‘lampdomotica’ daar prima bij helpen. Het instellen van de sfeer op de gebeurtenissen van het moment en als aanvulling van de juiste belichting bij home-entertainment en -cinema. Dat kan heel eenvoudig via de afstandsbediening of stembesturing van semi-intelligente lampen. Kleur, helderheid, demping, duur van de verlichting en ook effecten veraangenamen de donkere herfst- en winterdagen. Philips Hue, slimme lampen van Amazon Echo met Alexia, Apple of Google Home en een slim LED-lampje van Ikea of bouwmarkt. Het is allemaal eenvoudig te verkrijgen en installeren.

Waak- & slaappatroon

Het zogenaamde circadiane ritme met onze biologische klok is voor een belangrijk deel ook licht geactiveerd. Meer donkerte brengt ons lichaam van de actieve en alerte status naar meer de doezel- en slaapstatus. Daar zijn hele gezondheidstheorieën over.

Domotica gestuurd licht maakt het mogelijk om dit circadiaanritme te besturen. Dit zowel met lekker en gezond slapen of snoezelen als tijdig weer actief en alert zijn. Hierbij kunnen deze smart circadian lights tevens goed samenwerken met biologische wearables(slimme polsbandjes en -horloges). Kijk bijvoorbeeld eens naar de circardiane systemen van Philips, NGL Circardiaan, Somfy en TP-Link. Een aantal universele smart lights heeft in de software ook een circardiane modus zitten.

Sfeervolle (kerst)verlichting

Met de feestdagen is sfeervolle verlichting binnen en buiten echt een must. Daar kan het smarthome goed bij helpen. Relatief eenvoudig is het gebruik van App-lights. Een combinatie van besturingsapp (draadloos per smartphone of tablet) en LED-ketens of kleine armaturen. Van enkele euro’s tot een paar tientjes krijg je al flink wat sfeerlicht in huis.

De connected lamp is de slimme armatuur zoals de Philips Hue en Ikea Tradfi beiden geschikt voor de Homekit. Ook deze valt naast met de hand aan te sturen leuk creatief te programmeren met effecten voor licht en geluid plus sfeermuziekjes. Andere mogelijkheden zijn lichtshows met de Raspberry, matrixborden en lichtkranten en het gebruik van spaakcommando’s. Met LightShow PI van Raspberry kan je complete lichtshows voor kerst en oud & nieuw ontwerpen. Op YouTube zijn tal van inspirerende voorbeelden te vinden. Met dergelijke software haal je lichtontwerpen online op uit een bibliotheek, of maakt deze zelf en je kan het delen met je vrienden. Aardige software is bijvoorbeeld die van Twinkly (www.twinkly.com).

Echt twinkelende verlichting voor in de kerstboom of gewoon thuis voor het raam. Er is keuze uit betaalde en gratis apps voor iOS en Android. Zoals de naam al aangeeft heeft deze app heel wat getwinkel in zijn mars. Kijk verder ook eens bij Lumenplay (een App voor lichtstrings), www.homedepot.com, Home Accents Holiday, Meilo, Lumabase, Starlight Creations, Really Big Lights (echt grote peren), LightShow, Ecosmart en Applights (is ook zelf een merk). Bij Philips Hue zit een kerstvariant al in het appprogramma. Besturing kan op tijdstip & lichtval van dat moment, muziek en tegenwoordig ook per spraakcommando.

Verwarming

Flink wat graadjes kouder betekent de verwarming behaaglijk opdraaien. Maar dan liefst wel groen. Geen energie verspillen doch verantwoord doseren. Daarbij krijgen wij te maken met: aan- en afwezigheid. De domotica dient inzicht te hebben in uw verwarmingsagenda. De voorgeprogrammeerde slimme thermostaat weet op basis van de tijd, de gemeten temperatuur, de vooringestelde favoriete waarde en de daarvoor benodigde opwarmtijd wat te doen. Een andere mogelijkheid is het op afstand aansturen van de verwarming per smartphone of tablet en vanuit de auto. Ben je er niet dan kan de verwarming lager zonder dat de vissen doodgaan of de zaak bevriest. Vrijwel elk energiebedrijf biedt wel een slimme thermostaat voor stads- of gasverwarming. Verder is er ruime keuze bij Nest, Tado, Honeywell, ThermoSmart, Toon, Devolo en Remeha.

Het gebruik van warmtezones bespaart flink op het energieverbruik. Niet gebruikte vertrekken kunnen best wat minder. En ’s ochtends wil je toch wel een warme badkamer. Maak samen met de software een duurzaam en efficiënt verwarmingsplan. Daar kom je winter verantwoord mee door!

Veiligheid

In herfst en winter is het extra zaak om op veiligheid in en om het huis te letten. De combinatie van donkere dagen en afwezigheid door feestjes, etentjes en vakantie elders kan het inbrekersgilde aanlokken. Zorg voor inbraakalarm, veiligheidslichten en bewakingscamera’s.

Echte brandende kaarsen, een hetere verwarming en stoken brengen eveneens gevaren met zich mee. Heetlopende verwarming, te dicht bij de verwarring of omvallende kaarsen en je hebt zo brand. Bij bakken en braden of rechauds gaat soms iets mis. Een rookdetector en/of brandalarm voorkomt erger en kan levens redden. Datzelfde geldt voor detectoren van koolmonoxide. Een afvoer of schoorsteen kan verstopt raken zonder dat je dat in de gaten hebt.

Goede slimme rookmelders zijn er onder andere van Fibaro, Smartwares, Smanos, Gira, Nest, Alecto, FireAngel, Smartwares, Elgato, Blaupunkt en Flamingo. Let op een tijdige indicatie dat de batterij leeg is. Bent u niet thuis dan graag een signaal naar de app op de smartphone. Voor detectie van CO2 kan je onder meer terecht bij Flamingo, Alecto, Nest, Fibaro, Smartwares en FireAngel.

Als laatste nog watermelders. Een door vorst gesprongen waterleiding kan flink wat schade veroorzaken. Dit met instelling van een warmtezone boven het vriespunt verhinderen verdient uiteraard de voorkeur. Maar als het dan toch lekt voorkomt tijdig signaleren en melden (app) veel ellende.

De auto voorbereiden

Staat de auto buiten of in de garage dan bieden diverse modellen connected winterservice. Afhankelijk van het model en meegeleverde app zijn er diverse mogelijkheden.

Wij noemen de belangrijkste. Als eerste het voorverwarmen. Je stapt nooit meer in een ijskoude bolide. Naar keuze en beschikbaarheid het opwarmen via climate control en ook het inzetten van de stoelverwarming.

Het ontdooien van ruiten plus wissers en spiegels ligt voor de hand. Maar ook het ontdooien van vastzittende portieren en uitklapbare spiegel behoort tot de mogelijkheden Als alternatief nog het ijsvrij maken van de koplampen.

Bij de elektrische auto is het controleren van de accucapaciteit van belang. Bij koude en vorst kan deze teruglopen. Extra bijladen en wat opwarmen voorkomt voortijdig stilstaan. Al deze opties zijn op tijd voor te programmeren.

Moderne auto’s in de duurdere klasse zoals Volvo, BMW, Mercedes, Porsche en Audi bieden veelal een app voor de smartphone met deze opties.

Hospitality

In de herfst en winter is er een belangrijke rol weggelegd voor de hospitality. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren betreffende temperatuur, lichttype, veiligheidsgevoel en behalve een vast uit te voeren universele domoticaplan dag & nachtritme kan dit ook precies op maat. De hospitality herkent automatisch de individuele aanwezigen en hun specifieke wensen. Vervolgens stelt het slimme huis de gewenste omstandigheden voor leven, werken en entertainment.

Een alternatief vormt het zelf op afstand starten met de smartphone of iPad van het eigen favorietprogramma.

Zonnepanelen

Steeds meer woonhuizen en bedrijfs-panden beschikken over zonnepanelen. Deze zijn er niet alleen voor lente en zomer maar ze zijn ook effectief in de herfst en winter. In de uren dat er wel licht is, wekken zij nog altijd behoorlijk wat stroom op. En dat nu net als het energieverbruik door afname van licht en warmte stijgt.

Sla vooral ook hetgeen dat overdag niet verbruikt wordt op. Dat kan bijvoorbeeld in een huisaccu of de elektrische auto. Een tweede voordeel is dat u dan bij een stroomstoring met de opgeslagen energie niet in de kou zit.

Kortom, maak je huis herfst- en winterklaar met domotica. Dat is niet alleen comfortabel, sfeervol en behaaglijk maar ook nog eens gezond, veilig en duurzaam.


EDITORS' CHOICE