Atlantic Technology 8600e LR: de beste vloerstaanders van het bedrijf in 30 jaar

De Amerikaanse luidsprekerbouwer Atlantic Technology heeft de vloerstaande 8600e LR uitgebracht. Dit zijn naar eigen zeggen de beste vloerstaanders die het bedrijf in zijn dertigjarige bestaan heeft uitgebracht. De nieuwe vloerstaanders zijn bij uitstek bedoeld voor muziekweergave, maar uiteraard kunnen ze ook worden opgenomen in een homecinema-systeem.

Atlantic Technology 8600e LR: gesloten drieweg systeem

“Met het ontwerp van de 8600e LR hebben we besloten om nieuwe normen te stellen en een nieuw luidsprekersysteem voor Atlantic Technology te creëren,” aldus Mike Miller, National Sales Manager van het Amerikaanse Atlantic Technology. “Door nieuwe drivertechnologie in een volledig nieuwe configuratie te implementeren, hebben we een luidsprekersysteem met ultrahoge prestaties ontwikkeld dat een onverslaanbare combinatie biedt van soepel, nauwkeurig geluid, een verfijnde stijl en een ongeëvenaard niveau. Of je nu kritisch luistert naar tweekanaals muziek of geniet van surround-geluid bij een film, de 8600e LR levert de explosieve dynamiek van de nieuwste Hollywood-kaskraker, evenals de subtiele details van een klassieke opname,” aldus Atlantic Technology.

Volgens Atlantich Technology is de 8600e LR voorzien van inwendige verstevigde, niet-resonerende MDF-kast met zeven nieuwe state-of-the-art Atlantic Technology-drivers die zijn geconfigureerd in een D'Appolito / MTM-array. De opstelling bestaat uit vier 8-inch glasvezel-woofers, twee 5,25-inch middentoners uit glasvezel en een geavanceerde 1-inch aluminium/magnesium dome-tweeter voorzien van een krachtige neodymium magneet. De middentoners en de tweeter worden intern geïsoleerd in hun eigen luchtdichte subbehuizing. De crossover is een 4e orde Butterworth asymmetrische faserein Linkwitz-Riley ontwerp met bi-wire ingangen.

Atlantic Technology 8600e LR: aan te passen aan de omgeving

De 8600e LR kan worden afgestemd op elke kamer met de akoestische optimalisatiebediening aan de achterzijde om nadelige effecten van luidsprekerplaatsing en ruimteakoestiek te minimaliseren. Dit werkt als volgt

Een drie-positie High Frequency Energy-schakelaar verandert de kanteling van de tweeterrespons en bepaalt niet alleen hoe luid de tweeter speelt, maar maakt het mogelijk de respons van de spreker op verschillende kameromgevingen aan te passen. Of het nu wordt gebruikt in een akoestisch werkende (sterk reflecterende) of dode (zeer absorberende) ruimte, correctie voor verschillende akoestiek kan met de schakelaar worden beïnvloed.

Een locatiekiezer schuift zowel het bovenste midden- als het hoogfrequente uitgangssignaal op om te compenseren voor luidsprekers die zich achter een geperforeerd scherm of theatergordijnen bevinden, waardoor de details op de luisterpositie worden verbeterd.

Een compensatieregeling past het lagere middenbereik aan om de klankkleuringen te minimaliseren die worden veroorzaakt door de luidsprekers in aangepaste kasten of direct naast een tv te plaatsen, waardoor een open en natuurlijk geluid wordt gegarandeerd.

Atlantic Technology 8600e LR: technische gegevens

  • Type:   drieweg gesloten systeem
  • Drivers:   4x woofer (8-inch glasvezel), 2 x middentoner 5,25-inch glasvezels, 1 x tweeter (1-inch aluminium/magnesium
  • Frequentiebereik:   50 Hz tot 25 kHz (+/- 2 dB)
  • Nominale impedantie:   6 Ohm
  • Crossover frequenties:   450 Hz, 3 kHz
  • Crossover-type:  ontworpen met computer, Butterworth 4e orde asymmetrisch (faserein) Linkwitz-Riley
  • Gevoeligheid:   91 dB
  • Aanbevolen versterkervermogen:   25 - 300 Watt RMS
  • Magnetische afscherming:   Ja
  • Afmetingen met (afneembare) roosters (BxHxD):   278 x 1.314 x 291 millimeter
  • Gewicht:   42,3 kilogram

 

Atlantic Technology 8600e LR: prijs en leveringsinformatie

De 8600e LR bevestigt zijn premium afkomst en is beschikbaar in twee hoogwaardige afwerkingen. De zijpanelen van de kast zijn naar keuze in een luxueuze glanzende zwarte gelakte afwerking of hoogglans gelakte Makassar ebben fineerafwerking te krijgen. Om het uiterlijk compleet te maken, is ook een schuine top met gerookt glas inbegrepen.

We weten nog niet of de luidsprekers ook naar Nederland zullen komen. Ze kunnen in elk geval gekocht worden op de website van Atlantic Technology. De adviesprijs is 2.599 dollar per stuk. Een Nederlandse koper moet echter wel rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, importheffingen en het lokale BTW-tarief.



EDITORS' CHOICE