Monitor Audio lanceert vijfde generatie van Gold-productlijn

De Britse luidsprekerbouwer Monitor Audio heeft de vijfde generatie van zijn Gold-productlijn gelanceerd. De Gold-productlijn bestaat uit een monitorluidspreker genaamd Gold 100, twee vloerstaanders genaamd Gold 200 en Gold 300, een surround-luidspreker met de naam Gold FX, een centerluidspreker genaamd Gold C250 en ten slotte de subwoofer met de naam Gold W12. De koper kan kiezen uit verschillende afwerkingen en vanaf februari 2019 zijn de luidsprekers leverbaar.

Monitor Audio vijfde generatie Gold Series

Het in Groot-Brittannië gevestigde Monitor Audio bouwt voornamelijk luidsprekers voor vrije plaatsing of voor plaatsing in muren of plafonds. Het bedrijf heeft de vijfde generatie van zijn Gold Series gelanceerd. De koper kan kiezen uit een zestal modellen. Volgens Monitor Audio klinken de nieuwe luidsprekers niet alleen uitstekend, maar zijn ze zodanig degelijk gebouwd dat de koper er levenslang plezier van kan hebben. Alle modellen zijn leverbaar in de uitvoeringen satijn wit, hoogglans zwart, ebbenhout en donker walnoothout.

Monitor Audio heeft niet alleen aandacht besteed aan de geluidskwaliteit en bouwkwaliteit. Naar eigen zeggen zijn de luidsprekers mooi om te zien en zijn ze gebouwd voor zowel muziekliefhebbers als liefhebbers van homecinema. De verticale lijnen zijn afgerond. De horizontale lijnen zijn juist scherp  en dat zorgt voor een klassiek maar tijdloos uitziend ontwerp. De drivers zijn voorzien van techniek die ook is gebruikt in de drivers van de Platinum II-productlijn, de vlaggenschepen van Monitor Audio. Alle Gold-luidsprekers zijn basreflex-luidsprekers met de poort aan de achterkant, met uitzondering van de gesloten Gold FX, de Gold C250 en subwoofer Gold W12. Ze zijn allemaal voorzien van twee luidsprekeraansluitingen en dus geschikt voor bi-wiring of bi-amping.

Monitor Audio Gold Series: zes modellen

Het kleinste model is de Gold 100, een tweeweg monitorluidspreker met een frequentiebereik van 40 Hz tot 50 kHz op niveau -6 dB. De woofer/middentoner heeft een diameter van 165 millimeter. De cross-overfrequentie ligt op 2,5 kHz. De nominale impedantie is vier Ohm met als laagste waarde 2,8 Ohm bij 3,4 kHz.

Vloerstaanders Gold 200 en Gold 300 zijn vloerstaande drieweg systemen, ieder voorzien van een tweetal woofers. De Gold 200 pakt op bij 35 Hz en loopt door tot 50 kHz op niveau -6 dB. Cross-overfrequenties liggen op 650 Hz en 3,5 kHz. De Gold 300 heeft iets grotere woofers en begint bij 30 Hz en heeft cross-overs op 650 Hz en 3 kHz.De Gold FX is een tweeweg luidspreker voorzien van dubbel drivers. De Gold FX is een gesloten systeem en kan desgewenst in de hoeken van de kamer worden opgehangen.

Centerluidspreker Gold C250 is een gesloten drieweg model met een tweetal woofers. Het frequentiebereik loopt van 40 Hz tot 50 kHz. Cross-overfrequenties liggen op 1,2 kHz en 4 kHz.

Hekkensluiter is de actieve gesloten subwoofer Gold W12 die een driver heeft met een diameter van twaalf inch voorzien van een spoel van drie inch en een tweetal passieve ABR’s (auxiliary bass radiator) met een diameter van 200 millimeter. De klasse D-versterker heeft een vermogen van 600 Watt. De Gold W12 heeft DSP aan boord en is zeer verregaand instelbaar. Op niveau -3 dB begint de weergave bij 25 Hz. De totale luchtverplaatsing kan oplopen tot 1,6 liter.

De koper kan ook een Gold 5.1-pakket kopen. Dit pakket bestaat uit een twee stuks Gold 300, twee stuks Gold FX, een Gold C250 en een Gold W12.

Monitor Audio Gold Series: prijzen en leveringsinformatie

Vanaf februari 2019 zijn de luidsprekers leverbaar. De prijzen voor Nederland zijn nog niet bekend, maar wij zullen dit nieuwsbericht aanvullen als wij meer informatie hebben verkregen.

EDITORS' CHOICE