NIEUWSParasound

Parasound A 21+ en A 23+: plusversies van succesvolle eerdere modellen

Het Amerikaanse audiobedrijf Parasound heeft een meer krachtige “plus”-versie aangekondigd van de A 21 en van de A 23, eindversterkers die sinds 2003 continu in productie zijn. De nieuwe Parasound Halo A 21+ en Halo A 23+ stereo eindversterkers maken gebruik van hogere capaciteit voedingen om de output te verhogen van respectievelijk 250 tot 300 Watt en 125 tot 160 Watt. Niet alleen het vermogen is verhoogd. Ruisvloer en vervorming zijn in belangrijke mate verlaagd. De koper heeft de keuze uit zwarte of zilverkleurige uitvoeringen van beide versterkers. 

Parasound A 21+ en A 23+: verbetering van een succesvol concept

Parasound en John Curl, de belangrijkste ontwerpconsulent van de afgelopen dertig jaar, waren gericht op voedingstransformatoren en filtercondensatoren als basis voor de vermogensafgifte. Ze hebben ook de audiokwaliteit in het signaalpad en gerelateerde circuits verder verfijnd met betere goud-op-goud interne verbindingen om de resolutie te verbeteren en de transparantie te vergroten. In feite is de consensus van het ontwerpteam dat de klankmatige verbeteringen even indrukwekkend zijn als het toegenomen vermogen.

Parasound A 21+: twee keer 300 Watt tweekanaals eindversterker

 

Met zijn grotere 1,3 kVA-voedingstransformator en 108.000 microFarad voedingscapaciteit heeft de Parasound Halo A 21+ een vermogen van 300 Watt (was 250 Watt) bij een impedantie van acht Ohm, 500 Watt (was 400 Watt) aan vier Ohm en in gebrugde modus is het vermogen van 750 Watt opgelopen naar 1000 Watt.

Niet alleen het vermogen is toegenomen, maar ook de klank is verbeterd.De signaal/ruisverhouding is verhoogd van 112 dB tot 115 dB en overspraakonderdrukking is verhoogd van 63 dB naar 70 dB, terwijl de THD (totale harmonische vervorming) bij volledig nominaal vermogen daalde van 0,2% naar 0,1%. Niet helemaal verrassend, deze verbeteringen duwden het nettogewicht meer dan 18% omhoog: van 27 kilogram naar ruim 32 kilogram. Net als de originele A 21 biedt de nieuwe A21 + -versterker gebruikers een keuze uit gebalanceerde en ongebalanceerde ingangen met lusuitgangen en een variabele ingangsgevoeligheid.

Parasound A 23+: twee keer 160 Watt tweekanaals eindversterker

De nieuwe Parasound Halo A 23+ is op dezelfde manier verbeterd, met een grotere 1,1kVA-voedingstransformator en 54.400 microFarad voedingscapaciteit. Dit ondersteunt een toenemend vermogen van 125 naar 160 Watt bij een impedantie van acht Ohm, 240 Watt (was 225 Watt) aan vier ohm en in gebrugde modus kan de A 23+ 500 Watt leveren (de vorige versie ging tot 400 Watt). De A 23+ heeft gebalanceerde en ongebalanceerde ingangen met aanpasbare ingangsgevoeligheid, lusuitgangen en nieuwe, hoger presterende luidsprekeraansluitingen, afgekeken van de populaire Parasound HINT 6 geïntegreerde versterker.

Beide nieuwe versterkermodellen hebben een meer verfijnde Halo-stijl, inclusief massieve aluminium voeten met gouden accenten. Beide modellen zijn voorzien van 12-Volt DC-triggers met lusuitgangen en een meer gevoelige en regelbare autosense-inschakeling.

Parasound A 21+ en A 23+: prijzen en leveringsinformatie

In de VS zouden de nieuwe versterkers inmiddels leverbaar moeten zijn, maar we weten nog niet wanneer de nieuwe versterkers naar Nederland zullen komen. De prijzen voor Nederland zijn ook nog niet bekend gemaakt. De Parasound Halo A 21+ kost in de VS 3.149 dollar en de Parasound Halo A 23+ wisselt in de VS voor een bedrag van 1.495 dollar van eigenaar. Een belangstellende in Nederland moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.

EDITORS' CHOICE