REVIEW

Furni Acoustics 102/act

René van Es | 15 november 2002 |

De kennismaking met de producten van Furni Acoustics bestaat uit twee delen. Het eerst thuis beluisteren van de elektrostaten op de eigen set en later een bezoek van mij aan de fabrikant in Bussum. Vooral dat bezoek laat een prettig gevoel achter, dat mede te maken heeft met de uiterst vriendelijke ontvangst door Mark Huinder en zijn vrouw, maar ook met de atmosfeer die de wijk uitstraalt. In de bouw van het wijkje waarin Furni Acoustics is gevestigd herken zelfs ik de hand van architect Dudok. Waar vroeger onder meer autobanden werden gemaakt van een merk dat reeds lang historie is, vinden nu een aantal ondernemers onderdak. De slechte bereikbaarheid voor vrachtverkeer dwingt tot het vinden van creatieve oplossingen, maar geen ondernemer zal de sfeer van dit mini industriegebied graag verruilen voor de moderne kale vlaktes. Onder deze omstandigheden producten vervaardigen heeft zijn weerslag in het eindresultaat. De ambachtelijkheid en vakmanschap heeft Dudok overgedragen op de moderne ondernemer.

Furni Acoustics

Furni Acoustics 102/actFurni Acoustics is een verwezenlijking van de wens een betere speaker te kunnen bouwen tegen een bescheidener prijs dan wat aangeboden wordt in de winkel. Twee personen zijn de drijvende kracht. Mark Huinder, bouwer van de elektrostatische panelen, zelf een musicus die gitaar speelt. Zijn geschiedenis gaat terug tot Solo Sound, ooit een bekende aanbieder van elektrostaten met een losse basweergever. Hij heeft zijn sporen verdiend in zowel akoestiek als geluidstechniek, maar ook in projectmatige interieurbouw. Zijn partner in Furni Acoustics is Paul Langemeijer, vroeger de maker van de Solo Sound wisselfilters, die verantwoordelijk is voor alle elektronica. Samen hebben zij een concept uitgedacht waarbij plug-and-play is gecombineerd met bouw op klantspecificatie. Het geheel wordt aangeboden onder de naam FurniSystem 101 en 102/act. Dit verhaal gaat over het grootste systeem, de 102/act. Het kleinere een eenvoudiger systeem blijft buiten beschouwing.

De 102/act bestaat uit drie delen. Ten eerste de twee elektrostatische panelen die elk een omvang hebben van 175 x 36 x 6 centimeter. In elk paneel is de bovenzijde de plaats waar de geluidsbron zich bevindt. De onderkant van de kast bevat een versterker die speciaal is gebouwd om het paneel aan te drijven. Het elektrostatische deel is een full range paneel dat werkt vanaf ongeveer 100 Hz tot boven de 20 kHz. De breedte van het paneel is nodig omdat anders de elektrostaten akoestisch worden kortgesloten en de basweergave tot 100 Hz niet mogelijk is. De hoogte draagt ertoe bij dat stemmen en instrumenten op de juiste hoogte worden weergegeven. De versterker is eveneens een eigen ontwerp. Paul heeft een vorm bedacht die in staat is om optimaal een elektrostaat aan te drijven. Impedanties tot 0,5 Ohm zijn geen probleem. Er is een terugkoppeling tussen de trafo voor de elektrostaat en de versterker zelf. De gehele versterker werkt in klasse A, met uitzondering van de eindtransistoren. Die hoeven de spanning maar twee maal te versterken, wat ongebruikelijk is. Ze zijn zo gedimensioneerd dat ze heel veel stroom kunnen leveren. Hierdoor kan impedantie correctie op de elektrostaat achterwege blijven. Furni specificeert geen vermogen, maar laat wel weten dat een geluidsdruk van ongeveer 107 dB op een afstand van 1 meter geen probleem is. Aansluiting dient plaats te vinden rechtstreeks aan een voorversterker. Kabels worden meegeleverd tot 10 meter elk.

Furni Acoustics 102/actHet derde element is een actieve subwoofer die leverbaar is in vele uitvoeringen en door de bouwer ook kan worden weggewerkt in meubels, kasten of een muur. Ik heb drie types gezien. Een grote (45 x 44 x 55) zware sub die werd meegeleverd met het systeem dat in huis stond. Een wat kleiner type (40 x 40 x 44 cm) met een zwaardere versterker en een ander soort woofer stond in Bussum klaar. En tenslotte is geluisterd naar de elektrostaten in combinatie met een sub met een open baffle. Mark geeft aan dat de sub ongeveer in het midden tussen de twee elektrostaten moet worden geplaatst als gevolg van de hoge scheidingsfrequentie. Voor wie al in bezit is van een eigen sub, is het geen probleem om alleen de panelen aan te schaffen. En zo over te stappen op een 102/act systeem. De sub moet dan wel voldoen aan een minimum kwaliteit. Actief, voorzien van een scheidingsfilter en geen plastic subs, maar degelijke Rel’s, Klipsch, JM Lab of aanverwanten.


EDITORS' CHOICE