REVIEWRoon

Review: ROON 1.6

Trouwe lezers van HiFi.nl en FWD weten dat we grote fans zijn van Roon, en dat al vanaf het eerste uur. Maar altijd was er één ding spijtig aan deze geweldige software: het werkte enkel samen met Tidal. Met de nieuwe Roon 1.6 komt daar eindelijk verandering in. Roon integreert nu ook Qobuz. De nieuwe versie is beschikbaar vanaf 12u op 22 januari, via een update in de app.

Roon is audiosoftware voor audiofielen. Ja, dat klinkt enorme niche – en dat is het eerlijk gezegd ook. Maar wie de voorbije jaren de hifi-wereld op de voet volgde, weet dat deze app een groeiend aantal muziekliefhebbers én hifi-merken weet te verleiden. Wie nu een audiofiel toestel uitbrengt, zorgt maar beter dat Roon-compatibiliteit mee in de specificatielijst staat. Een korte opsomming van waarom we Roon geweldig geweldig vinden zou als volgt lezen: uitstekende presentatie van muziek en muziekinformatie, uitgebreide DSP-opties, ingebouwde multiroom- en streamingfuncties, een hoogwaardig audio-over-het-netwerk-protocol, stabiliteit, ongeziene integratie van de eigen muziekcollectie met streaming, compatibiliteit met Chromecast en Sonos, en nog veel meer. Voor een uitgediepte beschrijving van wat Roon zo interessant maakt, verwijzen we je graag naar een van onze voorgaande reviews, bijvoorbeeld die na het verschijnen van Roon 1.3

Roon versie 1.6

In dit artikel willen we kijken naar wat nieuw is in Roon versie 1.6. Want dit is niet zomaar een update, maar wel een heuse mijlpaal voor Roon. Omdat we vroeg toegang hadden tot een gesloten bèta van Roon 1.6, konden we een maand voor de lancering reeds met de nieuwe software aan de slag.

Dat gaf ons de gelegenheid om Roon 1.6 in heel wat opstellingen te testen: met een Devialet Expert Pro, een Linn Selekt, een Auralic Altair, en Oppo UDP-203, maar ook met de gewone output van een Android-tablet, via Chromecast naar een Harman Kardon-soundbar en met de Sonos-speakers in de eetkamer en keuken. Na een eerste bèta met wat foutjes hebben de latere bètaversies zich helemaal stabiel getoond.

Qobuz en betere radiofunctie

De nieuwigheden in versie 1.6 zijn eigenlijk beperkt tot twee zaken, plus wat kleinere aanpassingen aan de interface. Eén nieuwigheid is spectaculair: de ondersteuning voor Qobuz. Het tweede is een fel verbeterde radiofunctie. Dat lijkt minder indrukwekkend dan Qobuz toevoegen, maar als je Roon 1.6 langer gebruikt dan zal je merken dat Roon Radio minstens even belangrijk is.

Maar eerst die Qobuz-integratie. Bij Roon hoort een levendig community van gebruikers die heel actief praten over de software op community.roonlabs.com. Als er één verzuchting op dat forum opdook, dan was het over de exclusieve integratie van Roon met Tidal. Heel wat Europeanen waren vragende partij voor een samenwerking met Qobuz. De Franse streamingdienst heeft namelijk wel zijn eigen troeven, zoals een heel breed aanbod op vlak van jazz en klassiek. En wie houdt van Franse artiesten (wat veel meer is dan chanson, maar ook elektronica en urban muziekstijlen) en muziek van buiten de Angelsaksische wereld vindt bij Qobuz veel meer keuze. Zelf hebben we via Qobuz onder meer heel wat muziek ontdekt uit Afrika, zowel traditioneel als hedendaags, en ook steengoede soundtracks. Tegenover de MQA Master-streams van Tidal plaatst Qobuz bovendien het streamen van ongecomprimeerde hi-res. Ten slotte is Qobuz ongeveer de enige die zowel muziek via streaming als te koop aanbiedt. Het zijn pluspunten die de Franse dienst een schare trouwe fans heeft opgeleverd.

Voor wie Roon niet kent: een van de sterkste punten van de software is dat jouw muziekcollectie naadloos gecombineerd wordt met Tidal, zodat je bij het luisteren op een overzichtelijke manier toegang hebt tot alle muziek. Ben je een David Bowie-fan en bezit je zelf een paar albums van de Thin White Duke in FLAC-formaat, dan zag je de eigen bestanden netjes verschijnen met de ontbrekende Bowie-albums aangevuld vanuit Tidal. Het resultaat is dat je bij het luisteren van muziek op een heel vlotte manier je interesses kunt volgen en nieuwe dingen kunt ontdekken – wat voor veel muziekliefhebbers nirwana is.

Volgens Roon vereist de nauwe integratie met Tidal een doorgedreven toegang tot de databases van de muziekdienst. Iets dat volgens de softwaremakers geen enkele andere dienst wou toestaan. Tot nu, want na een lange periode van welles-nietes is Qobuz blijkbaar toch overstag gegaan. Wellicht heeft dat te maken met de internationale expansie van de Franse dienst. Niet toevallig opent Qobuz de deuren in de V.S, thuisland van Roon.

Opvallende integratie

Als je in Roon je Tidal-abonnement volledig vervangt door eentje van Qobuz, verandert er niet zoveel. Wellicht de grootste aanpassing is dat je onder de hoofding ‘Qobuz’ een keuze ‘My Qobuz’ ziet (naast New Releases, Playlists en Taste of Qobuz). Onder 'My Qobuz' vind je heel wat opties: favoriete albums, playlists en artiesten, evenals de albums die je hebt aangekocht. Afhankelijk van je Qobuz-abonnement kun je deze albums in hi-res streamen, als ze oorspronkelijk in een hi-resformaat werden aangekocht tenminste. Het zou wellicht beter zijn geweest als die aankopen een aparte keuze waren onder de hoofding 'Qobuz', want zo is de interface wel heel druk. Aan de andere kant: waarschijnlijk gaat iemand zijn aankopen bij Qobuz lokaal gedownload hebben, en dan zijn die gekochte albums toch al deel van je Library.

Net zoals met Tidal kun je een album (of liedje) op Qobuz toevoegen aan je bibliotheek. Het staat dan niet lokaal, zoals je eigen bestanden, maar verschijnt wel in het overzicht van ‘jouw’ bestanden. Een icoontje bij de albumhoes geeft aan dat de muziek eigenlijk bij Qobuz staat, niet op jouw opslagapparaat. Voeg je trouwens een album toe aan je Roon-bibliotheek, dan wordt het ook automatisch aan je favorietenlijst van Qobuz zelf toegevoegd. Daar zijn we blij om, want dit is handig als je nog de Qobuz-app gebruikt of apps van derden waarin Qobuz geïntegreerd is, zoals de Sonos-app of Lightning van Auralic. Wat je bij Qobuz goed vindt binnen Roon, is dus ook in die apps zichtbaar.

Met twee kan ook

En wat als je een abonnement hebt bij Tidal én Qobuz? Dan verschijnt muziek van beide diensten naast elkaar. Wanneer je zoekt naar een artiest (‘Groove Armada’, bijvoorbeeld), dan zie je bij ‘Main Albums’ albums die bij beide diensten verkrijgbaar zijn als één album – maar met de iconen van Tidal en Qobuz. Bij het afspelen kun je kiezen welke van de twee je wenst te horen, of anders neemt Roon de versie bij de dienst die je het meest gebruikt. Ook bij het toevoegen van muziek aan je bibliotheek kun je selecteren welke versie je verkiest. Op zich werkt dit niet anders dan voorheen, toen je in je eigen bibliotheek ook altijd kon kiezen tussen je eigen bestanden en de versie op Tidal. Wat interessant was als je bijvoorbeeld een album enkel in MP3-formaat in het bezit had, maar Tidal wel een lossless FLAC-versie aanbood.

Zoals je zou verwachten kun je ook via de Focus-functie Qobuz- en Tidal-albums en -track isoleren van andere muziekstukken in je bibliotheek. Om dat te doen moet je kijken bij de button Format.

Nieuwe radiofunctie

Toen we eerst met de bèta aan de slag gingen, was alle aandacht gevestigd op de Qobuz-integratie. Maar hoe langer we de software gebruikten, hoe meer we vielen voor de nieuwe radiofunctie. Roon Radio was er vroeger ook al, maar was weinig meer dan een soort halfintelligente shuffle-functie voor je collectie eigen muziekbestanden. De nieuwe Roon Radio is slimmer, aldus de makers van Roon. Het is veel meer een ontdekkingsfunctie geworden die echt nieuwe muziek aanbrengt. Roon Radio slaagt daar heel goed in, merkten we keer op keer tijdens het luisteren. Het verschil is enorm. Wanneer er vroeger na het beluisteren van een album werd overgeschakeld op de radiofunctie, duurde het niet lang vooraleer er muziek speelde die niet paste bij wat voorheen te horen was. En dan werd er gauw een nieuw album gekozen. Niets mee mis, maar qua ontdekking van nieuwe zaken viel het tegen. (Al moeten we toegeven dat ook voorheen Roon ons vaak verraste door muziek uit de eigen bibliotheek te spelen die we allang vergeten waren.)

Met de bèta van Roon 1.6 blijven we naar Roon Radio luisteren, soms urenlang. De ‘mix’ klopt veel beter en vaker dan voorheen horen we nieuwe dingen die we nog niet kenden (of vergeten waren). Fijn! De redenen waarom het beter werkt: Roon Radio haalt nu ook muziek bij Tidal en Qobuz, en gebruikt daarbij een algoritme die rekening houdt met jouw voorkeuren en met muzikale verbanden. “Het weet dat Norah Jones en Miles Davis beide jazzartiesten zijn, maar ook dat ze niet hetzelfde zijn. Door zijn kennis van jouw collectie en de wereld van muziek buiten je bibliotheek te combineren, legt Roon Radio verbanden die je misschien nog nooit hebt gemaakt”, leggen de makers uit. Je eigen inbreng in de vorm van je muziekbestanden is dus belangrijk en maakt de functie persoonlijker. Je kunt het nog verbeteren door vroegtijdig naar de volgende track te verspringen (en dan krijg je de vraag waarom je dit doet), of via de duimpje omhoog/duimpje omlaag-icoontjes die bij de nu spelen-deel van het scherm verschijnen. Dat moet je wel doen. Hoewel Roon Radio beter is dan ooit, kan het af en toe nog eens ‘ontsporen’ en muziek aanbieden dat echt niet past.

Kleine visuele opsmukbeurt

Verder heeft Roon op een aantal vlakken wat esthetische aanpassingen gekregen. Dat de strook onderaan het scherm waarin een afgespeelde track wordt getoond nu licht is gekleurd in plaats van zwart springt meteen in het oog. Maar echt cruciaal is die aanpassing niet. Als je het openklapt zodat het de onderste 1/3de van het scherm gevuld wordt, zie je wat meer informatie over het liedje dat speelt. Welke informatie? Dat kun je bepalen. Zoals voorheen kun je ook dit scherm casten naar een Chromecast-adapter of een Android TV van Philips of Sony.

Ook het DSP-scherm is opgesmukt om duidelijker te worden. Het is vooral een kwestie van een betere presentatie. Zo zie je nu beter hoe filters georganiseerd zijn en zijn de instellingen van elke filtertype helderder gepresenteerd. Geen grote dingen dus, maar wel aangenaam.

Conclusie

Dat Roon 1.6 ‘slechts’ twee nieuwe features introduceert vinden we niet erg. Vroeger bracht een grote Roon-release meer veranderingen, maar dan moest je er ook langer op wachten. De verbreding naar Qobuz toe vinden we wel een belangrijke stap, want deze streamingdienst heeft toch troeven die Tidal mist. De nieuwe Roon Radio-functie is ook veel beter dan voorheen.

Er blijft natuurlijk nog altijd wel wat te doen aan Roon. Internetradio is bijvoorbeeld nog altijd onhandig geïmplementeerd. De Roon-gemeenschap heeft verder nog duizend-en-één-verzoeken, al dan niet realistisch. Maar terwijl we daar op wachten blijft Roon nog altijd de beste software voor muziekliefhebbers dat je kunt vinden. De prijs is niet min, dat wel, maar een Roon-licentie zal volgens ons meer luisterplezier brengen dan menige andere audio-upgrades waar wel budget voor wordt gevonden.

MERK

EDITORS' CHOICE