NIEUWSFyne Audio

Fyne Audio onthult nieuwe luidsprekers op Bristol Show

De in Schotland gevestigde luidsprekerbouwer Fyne Audio grijpt de komende hifibeurs in Bristol aan om een tweetal nieuwe luidsprekers aan het publiek te tonen. Het eerste model is de F702, het eerste model in de nieuwe F700-productlijn. Het tweede model is het nieuwe vlaggenschip genaamd F1-12. We hebben nog niet alle details maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Fyne Audio: nieuwe F700-productlijn

De nieuwe basreflex F702 van Fyne Audio is het middenmodel in de komende F700-productlijn, waarvan waarschijnlijk ook een grotere F703-vloerstaander deel zal uitmaken. Er is ook ruimte voor een compacte F701-vloerstaander als de distributeurs dit zouden vragen. De details zijn nog niet zeker. Op dit moment bevinden de andere modellen dan de F702 zich allemaal in de prototypefase, maar de F702 is naar verluidt vanaf april 2019 verkrijgbaar bij dealers van Fyne Audio.

De Fyne Audio F702 heeft een luxueuze bouw en afwerking, zoals diep glanzende pianolak, over zwart, wit of walnoothout fineer op een met de hand vervaardigde kast gebouwd van berkenmultiplex met een hoog soortelijk gewicht. De F702 heeft voorts een machinaal bewerkte aluminium plint om een solide basis te vormen voor Fyne's BassTrax LF diffuser. De 200 millimeter (8 inch) IsoFlare-puntbrondriver maakt gebruik van geavanceerde technologie die eerder is gebruikt in Fyne Audio's topproductlijn van F1-luidsprekers.

Binnen de crossover van de F702 zijn bedrading en terminals ook het resultaat van Fyne Audio’s onderzoeksinvesteringen voor de topproductlijn. Gelamineerde kernspoelen, Claritycap's condensatoren en Van den Hul’s verzilverde interne bedrading worden gebruikt om de drivers van zo zuiver mogelijk signaal te voorzien. De gehele cross-over wordt vervolgens cryogeen behandeld.

Het frequentiebereik van de F702 loopt van 30 Hz tot 34 kHz. De impedantie is acht Ohm. De gevoeligheid is 92 dB (2,83 Volt / 1 meter).

We weten nog niet wanneer precies de luidsprekers naar Nederland zullen komen en voor welke prijs. Op een Engelstalige website zagen wij - ter indicatie - een prijs van 6.000 Britse ponden.

Fyne Audio: nieuw vlaggenschip F1-12

In navolging op het wereldwijde succes van het Fyne Audio vlaggenschip F1-10 is Fyne Audio verheugd om de volgende stap in de evolutie van de lijn aan te kondigen, zijnde de F1-12. Er zijn nog geen foto's vrijgegeven, maar het nieuwe model heeft een grotere handgemaakte berkenhouten kast ter plaatsing van een gloednieuwe 12-inch versie van de Fyne Audio IsoFlare-puntbrondriver.

De F1-12 zal verkrijgbaar zijn in een reeks pianolak glanzende afwerkingen, waaronder zwart, wit en houtfineer met ingelegde walnoothout accenten.

Meer details zijn vooralsnog niet beschikbaar en we weten ook niet hoeveel de F1-12 zal gaan kosten. In het geruchtencircuit zagen wij een prijs van 26.000 Britse ponden, maar deze prijs is dus nog verre van officieel bevestigd.

EDITORS' CHOICE