Review: Bowers & Wilkins 607 - veelzijdige alleskunner

In de tweede helft van 2018 heeft Bowers & Wilkins de geheel vernieuwde 600-serie geïntroduceerd. Met deze budgetvriendelijke instapserie richt de Britse fabrikant zich zowel op serieuze muziek- en filmliefhebbers. Wij ontvangen de Benjamin uit de 600-serie, de Bowers & Wilkins 607. Hij oogt schattig, eigenwijs en goed verzorgd. Nu zijn wij bij Music Emotion erg benieuwd of deze Benjamin ook een lekker stukje muziek kan spelen.

Bowers & Wilkins 607

De Bowers & Wilkins 607 is de meest compacte 2-weg basreflex speaker in de 600-serie en is de opvolger van de populaire 686 S2. Naast hifiluidspreker is deze 607 bij uitstek geschikt als front of surround speaker in een meerkanaals geluidssysteem. Ondanks de gelijkenis tussen de 607 en zijn voorganger, heeft de Britse fabrikant zo ongeveer alles onder handen genomen. Het lijkt alsof er niet veel is veranderd, maar feitelijk is geen schroef hetzelfde.

Het MDF van de behuizing heeft, ten opzichte van de 686 S2, een ruwere structuur gekregen. De Flowport basreflexpoort is naar de achterzijde verplaatst en het frontje wordt nu met krachtige magneetjes op zijn plek gehouden. Hiermee heeft de nieuwe 607 een strakke en cleane look gekregen. De grootste veranderingen hebben echter plaatsgevonden bij de 25 mm aluminium dome tweeter en de 130 mm woofer.

Decoupled Double Dome tweeter

De tweeter van de 607 is voorzien van Decoupled Double Dome technologie, een ontwikkeling die haar ontstaan kent in de exclusieve 800-topserie van Bowers & Wilkins. Door de toevoeging van een extra (aluminium) ring tussen de dome en de spreekspoel schuift het break-up effect, namelijk het ongewenste vervormen van het aluminium dome-materiaal, buiten het hoorbare gebied wat resulteert in een schone, vervormingsvrije weergave.

Uiteraard is ook deze tweeter aan de achterzijde voorzien van een taps toelopende Nautilus-buis die de geluidsgolven achter de dome efficiënt afvoert. Tenslotte wordt ook hier het chassis met een gel-rand geïsoleerd van de luidsprekerkast om kastresonanties bij de tweeter weg te houden. Om de kwetsbare dome te beschermen past Bowers & Wilkins tenslotte het voor de 800-serie ontwikkelde roostermateriaal toe.

Continuüm conusmateriaal

De woofer van de 607 is geheel herzien. Met de introductie van de nieuwe 600-serie heeft Bowers & Wilkins definitief afscheid genomen van het herkenbare gele kevlar conusmateriaal dat Bowers & Wilkins al sinds 1974 voor haar midrange drivers toepast en op continue basis heeft doorontwikkeld. Dit vinden wij best een moedige stap van Bowers & Wilkins.

Het chassis is, net als het chassis van de tweeter, ontwikkeld met behulp van de zogenaamde ‘Finite Element Analysis’ software. Deze techniek wordt al vele jaren door Bowers & Wilkins toegepast om vervorming in de kritische constructies van haar 800-serie te lokaliseren en deze, waar mogelijk, te verstevigen. Alle fundamentele technieken uit de top-serie vloeien dus ook door in de instapserie.

Het conusmateriaal in de nieuwe 600-serie is vervaardigd uit het geheimzinnige, door Bowers & Wilkins ontwikkelde, continuüm. Dit materiaal heeft dezelfde kwaliteiten als het Kevlar dat voorheen werd toegepast, maar is in tegenstelling tot het stijve Kevlar beter in staat om de vervorming van het conusmateriaal (break-up effect) veel beter gecontroleerd te dempen. Tenslotte heeft Bowers & Wilkins een anti-resonantieplug in het centrum van de conus geplaatst die de spreekspoel perfect rond houdt en eventuele nadelige resonanties in het conusmateriaal doeltreffend dempt. Hierdoor zijn de definitie en openheid in het middengebied ten opzichte van de vorige Kevlar versie wederom een flinke stap verbeterd.

Luisteren en plaatsing

We hebben de 607’s beluisterd met een geïntegreerde Leema Acoustics Pulse en met een  gescheiden voor en eind combinatie van Bryston, de BP26 en de 4B Cubed. De weergavekwaliteiten van beide merken staan op hoog niveau. Beide versterkers hebben excellente imagingeigenschappen en een neutrale klankbalans. De Leema is meer Brits getuned en heeft een minder krachtig sublaag. Dit heeft echter geen nadelige invloed op de klankeigenschappen van de compacte 607. Het Britse duo speelt werkelijk de sterren van de hemel.

De Bryston combi heeft een ultra lineair frequentieverloop over het gehele hoorbare audiospectrum en hierbij in de laagste frequenties de kracht van een sloophamer. Ondanks de overkill aan power genieten de Bryston en de Bowers & Wilkins bij elk genre elk ogenblik van elkaars gezelschap. Als bronnen gebruiken we de, eveneens van Bryston afkomstige, BCD-3 cd-speler en de BDP-3/BDA-3 streamer-DAC combinatie. We hebben tenslotte onze vertrouwde MIT Terminator2 bi-wire luidsprekerkabels, Grimm TPR interlinks en Dion Audio netspanningsbekabeling gebruikt voor deze review.

De luidsprekers hebben we direct uit de verpakking op ons dressoir geplaatst en deze, zonder spikes of additionele stands, na een flinke inspeelperiode beluisterd. Wij verwachten dat het merendeel van de kopers deze luidsprekers ook op deze manier zal opstellen. De optionele, door Bowers & Wilkins geleverde stands (75 euro per stuk) of het gebruik van een setje additionele spikes (niet meegeleverd) zullen beslist nog enige verbetering geven.

Klankbalans

We kunnen de klankbalans van de Bowers & Wilkins 607 in onze setup betitelen als een neutrale luidspreker die in het middengebied nergens kleurt of de weergave mooier maakt dan dat deze is. In het gebied boven de 50 Hz legt de 607 een krachtig fundament neer, zonder hierbij opdringerig te worden. Hierbij worden baslijntjes goed gedefinieerd weergegeven. Zelfs een lastig instrument als een piano wordt realistisch en in de juiste grootte neergezet. Zelfs piepjes, kraakjes en ongewenste resonanties in het instrument haalt de 607 met het grootste gemak naar boven.

We prijzen de uitstekende samenwerking tussen woofer en tweeter. Mede door het simpele filterontwerp sluiten woofer en tweeter zodanig goed op elkaar aan dat we het idee hebben naar een breedbandspeaker te luisteren. En dit is een welgemeend compliment aan deze 607. In het middengebied klinkt de 607 extreem schoon en helder. In het hoog heeft de 607 een lichte boost en hiermee speelt de 607 gedetailleerd en levendig. Door deze marginale boost kunnen koperblazers heerlijk spetteren en hoor je bij houtstrijkers het hars welhaast van de strijkstok afspringen. Stemmen worden door deze lichte boost beter verstaanbaar en we kunnen u verklappen dat deze typische Bowers signatuur na een kort moment van gewenning een licht verslavende werking op ons heeft. Elke niet-Bowers luidspreker klinkt na het beluisteren van een Bowers & Wilkins speaker namelijk een beetje ‘passief’ en ‘suffig’.

Geluidsbeeld

Het geluidsbeeld van de 607’s is zeer open en ruimtelijk. We hebben de 607 beluisterd terwijl deze parallel zijn geplaatst met de achterwand en hebben deze bij de luistertests telkens een klein stukje richting de luisterpositie ingedraaid. De verschillen in het geluidsbeeld worden hier slechts minimaal door beïnvloed. Ondanks de verkozen hoek is de focussering verrassend scherp en in het geluidsbeeld neemt elk element een eigen plek in zonder een ander element van zijn plaats te drukken. De soundstage van de Bowers & Wilkins 607 is breed en de sweetspot is relatief ruim. Dit betekent dat de plaatsing van de 607’s in een normale woonomgeving eenvoudig is en hiermee is deze luidspreker perfect in kleinere huiskamers te integreren.

Door de lichte boost in het hoog worden de achtergronddetails wat meer naar de voorgrond geplaatst. Hiermee laat de 607 werkelijk niets aan detaillering liggen, maar dit gaat wel minimaal ten koste van de dieptewerking. De muzikale elementen worden niet zozeer op een ‘podium’ achter de luidsprekers geplaatst, maar als het ware op een licht gebogen lijn gezet ter hoogte van de speakers. Deze denkbeeldige lijn buigt zich vervolgens lichtjes rondom de luisterpositie. Hiermee wordt in de ruimte een breed muzikaal beeld neergezet, zonder dat de muzikant bij je ‘op schoot’ komt zitten. Een eigenschap die door veel muziekliefhebbers wordt verkozen boven een soms te intimiderende up-front weergave.

Allemansvriend

Tijdens onze luistertesten hebben verschillende muziekgenres de revue gepasseerd. Er is eigenlijk geen genre waarmee de 607 zich niet op zijn gemak voelt. Alles klinkt muzikaal, dynamisch en met het grootste gemak. Akoestisch en live opgenomen muziek klinkt zonder uitzondering geweldig goed met de 607’s.

Het gewicht van mannenstemmen is bij de 607 wat minder zwaar. Dit heeft uiteraard met de grootte van de klankkast te maken. Hierdoor kunnen sommige zangers wat timide overkomen. Het gebruik van toonregeling zou een en ander aan gewicht kunnen compenseren, maar dit kan al snel ten koste gaan van de rust en de neutraliteit van deze speaker. Hoe langer wij naar deze 607’s luisteren, hoe minder we dit gewicht missen.

Zouden wijzelf kunnen leven met deze compacte Benjamins? Zeker. Wanneer wij onze luisteractiviteiten zouden moeten voortzetten in een kleinere ruimte dan we op dit moment voorhanden hebben, zouden deze 607’s hoog op ons verlanglijstje staan.

Eindoordeel

Vergeet bij deze 607 alle vooroordelen die je hebt over bookshelf luidsprekers. De Bowers & Wilkins 607 is op het eerste oog dan wel een klein en schattig speakertje, maar dit zegt niets over de prestaties. Ook wij vallen initieel in de valkuil der vooroordelen. In tegenstelling tot onze verwachtingen speelt de compacte 607 groots. Heel groots en vooral dynamisch. Wanneer we onze ogen sluiten zouden we verwachten naar een vloerstaande speaker te luisteren. Het laag heeft misschien niet de verpletterende kracht van sommige vloerstaande luidsprekers, maar desondanks legt het een mooi fundament onder de muziek. De kracht beneden de 50 Hz is logischerwijze minder, maar het is er wel en met de juiste plaatsing zet de 607 waanzinnige goede resultaten neer.

Wij luisteren naar veel verschillende luidsprekers en hifi-componenten. Dat hoort immers bij ons vak. Door de jaren hebben we ervaren dat een luidspreker de nadruk nooit op zichzelf mag leggen, maar dat de hoofdrol is weggelegd voor de muziek. Indien de luidsprekers over goede imaging eigenschappen beschikken, verdwijnen de luidsprekers in het geluidsbeeld en blijft enkel de muziek over. Hierom kunnen we prima aan een afwijkende klankbalans wennen, maar minder goed aan afwijkende imaging eigenschappen. Deze speaker beantwoordt precies aan de eigenschappen die wij belangrijk vinden bij een goede weergever. De Bowers & Wilkins 607 zet een brede, open soundstage neer met een scherpe focussering en een enorme ruimtelijkheid. Hiermee legt de luidspreker precies de nadruk op hetgeen het ons allemaal om te doen is; de muzikale beleving.

Conclusie

Met deze kleinste telg uit de 600-serie heeft Bowers & Wilkins een veelzijdige alleskunner in het leveringsprogramma. We zijn gecharmeerd door zijn looks en verrast over de uitstekende prestaties van deze 607. De prijs is met 265 euro per stuk ook heel interessant, zeker wanneer deze 607 dienst zal doen als surround speaker in een omvangrijke Dolby Atmos of DTS:X configuratie. Ben je in de markt voor een goed klinkende hifi-luidspreker met hele goede imagingkwaliteiten en ben je niet al te groot behuisd, vergeet deze 607’s dan zeker niet in de zoektocht mee te nemen. Wij verwachten dat deze 607’s je de komende jaren heel veel luisterplezier zullen brengen.

Bowers & Wilkins 607
Adviesprijs: € 265,- per stuk

www.bowers-wilkins.nl

MERK

EDITORS' CHOICE