REVIEWMaster Base

Review: Masterbase - tweak or cheat?

De wereld rondom ons is in beweging. Dat maakt dat we langs alle kanten omringd worden door resonanties. Op zich worden we daar niet veel van gewaar, behalve als we muziek spelen. Gelukkig zijn er producten die ons van die vervelende resonanties verlossen. De Masterbase zou er zo eentje zijn. We hebben het voor je uitgezocht.

‘Tweaken’ betekent letterlijk ‘met trucjes en weetjes het best mogelijke resultaat halen uit een computer’. De term heeft jaren geleden ook zijn intrede gedaan in de hifiwereld. In die mate zelfs dat je vandaag door het bos de bomen niet meer ziet. Sommige tweaks werken echt, anderen wat minder of in het totaal niet. Meestal is tweaken een dure aangelegenheid, maar af en toe stuit je op een erg betaalbaar product zoals de Masterbase. 

Honingraatstructuur

De Masterbase in een hard, 1 cm dik schijfje van 4 x 4 cm dat uit grote platen gezaagd wordt. Deze platen worden samengeteld uit een honingraatpaneel in aluminum en een boven- en onderlaag in epoxy en kevlar. Honingraatpanelen hebben een zeshoekige structuur, door de mens afgekeken van de bijen die al langer weten dat deze structuur garant staat voor een enorme vormstijfheid en een laag gewicht. Precies de eigenschappen die de Mastebase nodig heeft. Tussen haakjes, wil je de Masterbase in een ander formaat, bijvoorbeeld als een integrale plaat om onder speakers te plaatsen, dan kan dat. De prijs is afhankelijk van het gewenste formaat.

Ontkoppeling

Masterbases worden onder audiocomponenten en speakers geplaatst om ze te ontkoppelen van hun ondergrond. Ontkoppelde componenten kunnen enerzijds de trillingen die ze zelf veroorzaken niet doorgeven aan andere componenten en zijn anderzijds beschermd tegen trillingen die veroorzaakt worden door componenten uit hun omgeving. Hierdoor lijkt het alsof de componenten zwevend opgesteld worden. Masterbases voeren dus de resonanties niet af, in tegenstelling tot spikes. Ze voorkomen dat resonanties overgedragen worden. De Masterbase is efficiënt in een frequentiegebied van ongeveer 20 Hz tot 15 kHz.

In de praktijk

We hebben uitvoerig geëxperimenteerd met Masterbases. Toegegeven, met enige achterdocht in het achterhoofd. We hebben ze afwisselend en onderling gecombineerd met een versterker, een muziekstreamer, een cd-speler, een draaitafel en speakers. Onze achterdocht smolt al snel als sneeuw voor de zon. We hoorden wel degelijk verschillen. We ondervonden dat die verschillen zich het meest manifesteerden bij versterkers en speakers. Het klinkt mogelijk als een cliché, maar we kunnen het niet anders omschrijven.

De controle in het laag ging erop vooruit, noem het gerust strakker. Echter zonder iets aan de diepte van het laag te veranderen. De hoge tonen werden van scherpe randjes ontdaan waardoor het wat rustiger werd. Zelfs het stereobeeld ging erop vooruit, net zoals de definitie. Geloof het of niet, maar het is wat het is.

Moeders mooiste

Valt er dan niets aan te merken op de Masterbase? Toch wel. Het is beslist niet moeders mooiste. De scherpe en rafelige randen geven de indruk dat de vierkante schijfjes met een botte zaag uit grote panelen gezaagd werden. Helaas is het blijkbaar niet mogelijk om hieraan te verhelpen zonder de eigenschappen van het materiaal aan te tasten. De honingraatstructuur moet zichtbaar en openblijven. Maar zoals zo vaak het geval is, moet je iemand beoordelen op zijn prestaties en niet op zijn uiterlijk. 

Tweak or cheat?

Veranderingen zijn niet altijd verbeteringen. Wat voor de ene werkt, werkt niet voor de andere en maakt het soms zelfs slechter. Wat ons betreft is de Masterbase een tweak in de positieve zin van het woord. Hij heeft zijn meerwaarde duidelijk aangetoond. Bovendien is het een van de goedkoopste tweaks op de markt. Voor nauwelijks € 39,95 voor vier stuks kun je het zelf uitproberen. En nog interessanter: neem een eenjarig abonnement op Music Emotion en u krijgt ze als welkomstgeschenk gratis
 Gewoon doen!

Honingraatpanelen

Honingraatpanelen zijn lichtgewichtlaminaten met een hoge vormstijfheid. Zij kunnen een hoge druk weerstaan. Hierdoor zijn ze bijzonder geschikt voor de fabricage van vliegtuigen en helikopters. Maar ook in de architectuur en als verpakkingsmateriaal hebben ze hun nut bewezen. Het gebruik ervan in audio is niet nieuw, maar Masterbase heeft het opnieuw leven ingeblazen.

Dynamic Solutions | www.dynamic-solutions.nl


EDITORS' CHOICE