REVIEWiFi

Review: iFi Audio xCAN - krachtige versterker voor onderweg

Jamie Biesemans | 20 februari 2019 | Fotografie Fabrikant | iFi

SAMENVATTING

De xCan mag klein zijn, het toont zich tijdens onze test een heel competente versterker. We vinden de 3D+ in het bijzonder een fijne meerwaarde bieden. De Bluetooth-functie is eveneens iets bijzonder - en het maakt de xCan ook veelzijdiger dan doorsnee hoofdtelefoonversterkers.

PLUSPUNTEN

  • Veel vermogen voor een redelijke prijs
  • Bluetooth is nuttige toevoeging
  • Gebalanceerd aansluiten is mogelijk
  • Accuduur is redelijk

MINPUNTEN

  • Vingerafdrukgevoelig

De xCan is een mooi voorbeeld van hoe je met een relatief bescheiden investering veel meer uit een (moeilijke) hoofdtelefoon kunt halen. Het is een krachtige hoofdtelefoonversterker met een bijkomende, unieke troef: Bluetooth.

De xCan is de tweede telg in de laatste familie van het Britse iFi Audio, na de xDSD die we eerder op de pijnbank legden. Qua design lijken de twee compacte toestellen heel sterk op elkaar. Ze zijn bijna identiek qua design en afmetingen.  Beiden zijn verpakt in een golvende metalen behuizing die heel fraai oogt, maar wel zeer stof- en vingerafdrukgevoelig is. Ook weer van de partij is de grote draaiknop met led-licht die van kleur verandert naargelang de gebruikte ingang. De xCan weeg 127 gram en dat is licht genoeg om hem zomaar in je jaszak te stoppen.

Functioneel gaapt er wél een groot kloof tussen de xDSD en xCan. Ondanks de gelijkenissen doen ze niet hetzelfde. Het grote verschil is dat de xCan geen DAC-functie bezit (alhoewel... zie verder), want de nieuwe iFi Audio is een ‘pure’ analoge hoofdtelefoonversterker met enkel analoge ingangen (en verrassend veel vermogen). Een klassiek recept zoals er nog te vinden zijn, zou je denken. Je gebruikt de xCan dus wellicht in combinatie met een smartphone of een DAC/streamer die via een analoge kabel verbonden is.

Bluetooth voor onderweg en thuis

Maar met de wensen van de mobiele muziekliefhebber is er ook rekening gehouden. En dus heeft de xCan eveneens een Bluetooth-ontvanger met aptX aan boord. Net wat je nodig hebt om je smartphone draadloos met de iFi Audio-versterker te verbinden, wat handig is voor onderweg of als je niet van kabels houdt. Techneuten zullen nu roepen: "Hé, er is dus wel een DAC aan boord!". Ja, dat klopt (een ESS-DAC om exact te zijn). Maar de DA-conversie wordt enkel gebruikt als je de xCan muziek aanlevert via Bluetooth.

Waarom je nu met Bluetooth via de xCan zou werken in plaats van de koptelefoon rechtstreeks op je telefoon aan te sluiten? Voornamelijk omdat de xCan veel krachtiger is dan de ingebouwde miniversterker op je smartphone, waardoor je ook lastige hoofdtelefoons met een hogere impedante kunt aansturen. De xCan is daarnaast handig bij de nieuwe lichting smartphones zonder hoofdtelefoonuitgang. De Bluetooth-functie maakt de xCan ten slotte ook geschikt om een bekabelde hoofdtelefoon draadloos te maken, nuttig als je bijvoorbeeld thuis in de zetel ’s avonds laat naar een tv-programma wil kijken zonder de rest van het gezin wakker te maken.

Gebruik je Bluetooth dan kun je rekenen op een uitstekende codec-ondersteuning. De xCan werkt met bronnen die aptX en aptX LL (low latency) aankunnen, wat een behoorlijk goede kwaliteit biedt. LDAC en aptX HD worden echter niet ondersteund. Heb je een ouder Bluetooth-toestel of een Apple-apparaat, dan val je terug op (de nog altijd goede) AAC en het matige SBC. 

Er is uiteraard een accu aan boord, want anders zou mobiel gebruik wel wat lastig zijn. Gebruik je de xCan met een bekabelde bron, dan gaat de batterij tot 18 uur mee. Luister je via Bluetooth, dan is het liedje uitgespeeld na 12 uur. Ongewoon voor een audiotoestel is dat je de xCan oplaadt via een USB-C-kabel, net zoals de nieuwste smartphones. Oef, dat betekent dat je maar één kabel mee op vakantie moet nemen.

1.000 mW

De xDSD is een DAC maar ook een versterker. Waarom dan de xCan gebruiken in plaats van het oudere iFi Audio-toestel? Vooral omdat de xCan veel meer vermogen heeft, tot 1.000 mW per kanaal als je een hoofdtelefoon van 32 Ohm gebalanceerd aansluit. Dat is ongeveer het dubbele van de xDSD. Dat is wel wat, vooral als je rekening houdt met hoe compact deze versterker is. Volgens iFi Audio kun je hoofdtelefoons van 16 tot 600 Ohm gebruiken met de xCan; bij die laatste ga je zeker gebalanceerd moeten werken (want ongebalanceerd beschik je over minder vermogen). (Overigens, iFi Audio heeft zelf een mooi overzicht gepubliceerd van de verschillen tussen de xCan en xDSD.)

Praktisch voor de head-fi-liefhebber zijn de twee uitgangen: een 2,5 mm gebalanceerde aansluiting (ideaal voor high-end IEM's of in-ears) en een 3,5 mm S-Balanced jack waarin je ook een gewone ongebalanceerde jack kunt steken. S-Balanced is iets speciaal van iFi Audio, waardoor je zowel een klassieke TRS (tip-ring-sleeve of driepolige jack) als een TRRS (tip-ring-ring-sleeve-jack) kunt insteken. 

Voor onze test hebben we de xCan gecombineerd met de xDSD, wat prima werkt als je die laatste op een vast uitgangsniveau instelt. Het enige minpuntje is dat de kabel bij de xDSD vooraan vertrekt en achteraan insteekt bij de xCan. Dat is wat minder praktisch als je de twee iFi Audio-toestellen op elkaar plaatst.

Je hoeft de xCan natuurlijk niet per se te combineren met de xDSD. De iFi Audio-versterker werkt even goed samen met andere DAC's of toestellen met een analoge uitgang. Je kunt daarbij zelfs kiezen voor een gebalanceerde verbinding tussen DAC en xCan. Gebalanceerd aansluiten is ook een interessante optie als je beschikt over een high-end muziekspeler (DAP), want die hebben soms wel een 2,5-mm uitgang. Het is in elk geval handig dat iFi Audio de nodige verbindingskabels mee in de doos stopt. 

Het neutrale, wat drogere karakter van de xCan betekent dat je de versterker met heel wat koptelefoons kunt combineren. De meeste koptelefoons in ons recente dossier hebben we er mee beluisterd, met als positiefste ervaring de combinatie met de HiFiman Sundara. Ook de uitdagende Sennheiser HD 650 kan de xCan aan, al vinden we wel dat het iFi Audio-apparaat dan tegen zijn limieten begint aan te lopen. Want dat vermogen van 1.000 mW is er bij een lagere impedantie, bij een koptelefoon van 150 Ohm of meer spreek je uiteraard over veel minder.

Een echte pluspunt zijn de 3D+ en Xbass II-functies, twee zaken die we ook al waardeerden bij de xDSD. 3D+ is het indrukwekkendste. Het is een soort crossfeed-functie die een meer speakerachtig geluid biedt, wat veel mensen aangenamer vinden klinken dan het hoofdtelefoongeluid waarbij links en rechts gescheiden aan je oren arriveren. Xbass II dikt dan weer het laag aan, een cadeautje voor bassheads. Aan of niet, dat hangt van je smaak af. Maar het is in elk geval goed dat de XBass II-functie eens ingeschakeld de zuiverheid van het laag niet aantast.

Conclusie

De xCan mag klein zijn, het toont zich tijdens onze test een zeer competente versterker. Ook hoofdtelefoons met hogere impedanties stuurt het apparaat prima aan, al moeten we toegeven dat de minder krachtige xDSD toch ook geen doetje is dit vlak. Maar de xCan heeft wel veel meer reserves. We vinden de 3D+ in het bijzonder een fijne meerwaarde bieden; het is een functie die je doorgaans wel op duurdere versterkers vindt maar niet aan deze prijs. De Bluetooth-functie is eveneens iets bijzonder - en het maakt de xCan ook veelzijdiger dan doorsnee hoofdtelefoonversterkers. Het laat je toe om ook draadloos van een veel betere geluidskwaliteit te genieten.

iFi Audio xCAN
€ 349,- | www.ifi-audio.com
Beoordeling: 4 uit 5

Lees ook ons uitgebreide dossier head-fi, een multitest van de betere hoofdtelefoons

MERK

EDITORS' CHOICE