NIEUWS

Egg-Shell TanQ en Classic PS5.1: buizenversterkers uit Polen


Sinan Kökbugur | 27 februari 2019 | Fotografie Fabrikant

Encore Seven, een Poolse fabrikant van buizenversterkers bekend onder het merk Egg-Shell, heeft onlangs het nieuwe vlaggenschip genaamd Egg-Shell TanQ gepresenteerd. De nieuwe Egg-Shell TanQ is inmiddels rijp voor productie. Ook heeft Encore Seven de Egg-Shell Classic PS5.1 gepresenteerd, een nieuwe phono-versterker met buizen.

Egg-Shell TanQ: klasse A eindversterker met buizen naar keuze

De nieuwe Egg-Shell TanQ is het vlaggenschip van het in Polen gevestigde Encore Seven. Volgens de verklaringen van de fabrikant gedaan in de zomer van 2018, heeft dit model een zeer aantrekkelijk visueel ontwerp. Uiteraard mag een ieder dat elf beoordelen, maar feit is dat het ontwerp weer eens iets anders is dan een rechthoekig ontwerp. Ook de audioprestaties zouden volgens de fabrikant geen compromis kennen en van zeerhoog niveau zijn.

De Egg-Shell TanQ is ontworpen als single-ended klasse A-versterker met een uitgangsvermogen van 20 Watt per kanaal. De vermogenssectie is gebaseerd op twee parallelle KT88-buizen per kanaal. De fabrikant biedt de klanten de keuze tussen een set van vier KT88 Genalex Gold Lion-buizen of handgemaakte, gerenommeerde KR Audio-buizen, uit de Tsjechische Republiek.

De TanQ bestaat uit een elegant ontworpen behuizing van roestvrij staal en aluminium. Het heeft een zwevend chassis met daarop de voedingstransformators, afgescheiden van de buizen en de overige elektronica. De eindbuizen zijn in een V-vorm geplaatst op het buitenste deel van de behuizing, terwijl de buizen in de voortrap achter een glazen frontpaneel zijn geplaatst. Elke TanQ wordt geleverd met bolvormige afstandbediening.

Drie hoge poten van gepolijst staal, met een rubberen voet, geven de versterker stabiliteit en zouden trillingen moeten elimineren. Ze verbeteren ook de ventilatie, die verder ondersteund wordt door middel van een stille maar efficiënte ventilator van het type Noctua (11,9 dB / 800 rpm). Het nummer van de actieve uitgang wordt verlicht met een Nixie-buis.

De nieuwe TanQ-versterker wordt geleverd met een garantie van drie jaar. De adviesprijs is 4.750 euro, exclusief buizen.

Egg-Shell Classic PS5.1: phono-versterker met buizen

Een ander nieuw product van Encore Seven is een phono-voorversterker die de Classic-productlijn uitbreidt. De Classic-productlijn is een serie producten die qua audio-ontwerp overeenkomt met de Prestige-lijn, maar dan met iets minder verfijnd, eenvoudiger extern ontwerp, maar trouw blijft aan enkele van de herkenbare kenmerken van het merk, met name het V-vormige plaatsing van de buizen. Bij de Classic PS5.1 staan de buizen overigens recht.

De nieuwe Classic PS5.1 is vergelijkbaar met het Prestige PS5.1-model. De voorversterker is een aanvulling op de geïntegreerde versterkers van de Classic-productlijn die nu bestaat uit de modellen 9.2 en 15.1.

De Classic PS5.1 is ontworpen voor draaitafels met mm-elementen (RIAA-equalizer). Het apparaat is uitgerust met een zorgvuldig ontworpen buizendeksel die zeer uniek en ongekend is in producten van andere fabrikanten. Deze deksel heeft meerdere functies. Eén daarvan, de meest voor de hand liggende, is de gebruiker beschermen tegen onbedoeld contact met hete buizen. Een andere is het voorkomen van rillingen van de buizen. De buizendeksel heeft rubber op het binnendeel en rust op het bovenste deel van de buizen. Dit zorgt mede voor een stabiele en trillingvrije plaatsing van de vacuümbuizen. De bevestiging aan de behuizing werkt met magneten.

De verkoopprijs van de Classic PS5.1 is 1.350 euro, exclusief buizen.

EDITORS' CHOICE