REVIEWShure

Shure V15VxMR element


René van Es | 11 december 2002 | Shure

Een telg uit een oud geslacht

Shure V15VxMRHeel lang geleden waren mijn platenspelers veelal uitgerust met Shure elementen. De M75 en de M95 hebben met diverse naalden in diverse armen gespeeld. De V15 serie, die toen al bestond (eind jaren 70) was altijd ver buiten mijn budget. Op het moment dat het grote geld wel beschikbaar kwam voor hifi, had ik met een baan en een bijbaan zoveel geld uit te geven dat ik de V15 voorbij liep en doorstapte naar een kostbare MC. Maar zoals meer dingen die mij vroeger intrigeerden kriebelt het om de V15 eindelijk aan de tand te voelen.

V15VxMR

Shure V15VxMRDe VxMR is de nieuwste uitvoering van een lange rij V15’s. De V15 is een moving magnet element en geeft daardoor gemakkelijk een output van 3 mV bij een snijsnelheid van 5cm/sec. De spoelen zullen van koperdraad zijn omdat Shure dat niet specificeert. Het element heeft een beryllium cantilever met een heel kleine effectieve massa, ondanks de hoge stijfheid. De diamant is een Micro-Ridge geslepen naakte diamant, gelijmd op de cantilever. De MR slijpvorm wordt onder meer toegepast door Dynavector. De vorm zorgt voor een relatief groot contactoppervlak met de groef aan de voorkant, terwijl de zijflanken een minimaal contact houden. Ten gevolge daarvan is de groef optimaal te volgen en kan het laatste beetje informatie worden gewonnen. Vooral de hoge tonen profiteren daarvan. De optimale druk ligt tussen de 0,75 en 1,25 gram. 1 gram wordt aanbevolen. De afsluitweerstand is zoals gebruikelijk 47 kOhm bij 250 pF, wat de vlakste frequentie karakteristiek garandeert. Noch de statische noch de dynamische compliantie wordt door Shure opgegeven. In het dagelijkse gebruik zal een middelzware arm als de Pro-ject 9 of Rega 250/300 goed voldoen.

Shure V15VxMRAan de voorkant van de V15VxMR is een beugeltje te vinden dat een paar functies combineert. Het beschermt de naald als het element niet speelt en er zit en minuscule borstel aan vastgemaakt. De borstel kan werken als een demper om ruwe bewegingen door oneffenheden en hobbels op het plaatoppervlak netjes te dempen. Aan de voorzijde van het element is dit de enig juiste plek. Zoiets hoor je niet in de lagering van de arm op te vangen. Nadeel is altijd dat er contact geluiden ontstaan. Om die reden is het beter de borstel niet te gebruiken als uw platencollectie en arm dat toelaat. Shure geeft op de website uitvoerige informatie over het element voor geďnteresseerden. De prijs voor het element bedraagt 428 euro in Nederland. Een vervangingsnaald kost u 287 euro. Gezien de lage naalddruk bij het afspelen is de verwachte levensduur van de diamant bij normaal gebruik vele jaren. Daar werkt bovendien de MR vorm aan mee. Het kan overigens nooit kwaad regelmatig een dealer even te laten controleren of de diamant nog goed is.

EDITORS' CHOICE